Valitse Sivu

Eze Charles Nwoko vihittiin papiksi

Eze Charles Nwoko vihittiin papiksi

Eze Charles Nwoko on nyt pappi. Suomi sai jälleen uuden katolisen papin, kun Helsingin emerituspiispa vihki papiksi diakoni Eze Charles Nwokon luterilaisilta lainatussa Mikael Agricolan kirkossa Helsingissä kauniina lauantaipäivänä 25. toukokuuta. Nigeriassa vuonna 1989 syntynyt isä Eze Charles opiskeli papiksi ehkäpä vähän poikkeuksellista reittiä pitkin.

Hän lähti Suomesta vanhamuotoista liturgiaa ja tomistista teologiaa vaalivaan Kristus-Kuninkaan instituuttiin Italiaan, jatkoi sitten ranskalaiseen Hyvän Paimenen yhteisöön, kunnes piispa Teemu viimein otti hänet hiippakunnan pappiskandidaatiksi. Tämän jälkeen Eze Charles päätti vähitellen Roomassa teologian opintonsa ja tuli Suomeen. Hänet vihittiin diakoniksi viime vuoden syyskuussa ja hän on työskennellyt Turun seurakunnassa. Heinäkuun alussa hän siirtyy kappalaiseksi Tampereelle.

Juhlallinen messu perinnettä ja perinteitä yhdistäen

Agricolan kirkossa on jo pelkästään kirkkosalin koon takia mahdollista järjestää liturgia erityisen juhlallisesti. Kun mukaan tuli vielä vihittävän oma mieltymys kirkon liturgiseen traditioon, saivat messuvieraat kokea ihmeellisen tuulahduksen ja synteesin, jossa oli mukana visuaalisia ja auditiivisia elementtejä niin vanhamuotoisesta (tridentiinisestä) liturgiasta kuin afrikkalaisesta kulttuurista. Messun seremoniamestareina toimivat isä Tuomas Nyyssölä ja seminaristi Alpo Penttinen.

Gregoriaanisista kuoroista vastasivat Daniel Rego ja Markus Mäkelä. Pääurkuja soitti Pilvi Listo-Tervaportti, jota avustivat Inka Pärssinen, trumpetti, ja Outi van Treeck, huilu. Kuoriurkuja soitti Marko Pitkäniemi. Afrikkalaista kuoroa johti Christopher Isiguzo ja säesti nuori säveltäjä Samson Agbeh Adinye. Tarkka havainnoitsija kiinnitti huomiota erityisesti upeaan uuteen paramenttisarjaan, jonka vihittävän perhe oli teettänyt tätä tilaisuutta varten ja muutenkin hiippakunnan käyttöön. Piispan päällä ollutta kasukkaa ja kahden niin sanotun kunniadiakonin dalmatikoja koristi hiippakuntamme vaakuna!

Kunniadiakoneina piispan apuna toimivat kirkkoherra Anders Hamberg ja isä Oskari Juurikkala. Pappeja messussa oli noin 25, kirkkokansaa kolmatta sataa, niin, että kirkon alla oleva krypta täyttyi messun jälkeen ääriään myöten juhlaväestä, joka sai kokea suuren juhlan herkullisen lounaan ja monien perinteisten esitysten muodossa. Suuri kiitos kaikille!

Marko Tervaportti

Uuden papin esittäytyminen.

Tietoja kirjoittajasta

Marko Tervaportti

Marko Tervaportti on Katolisen hiippakuntalehti Fideksen päätoimittaja ja Helsingin hiippakunnan viestintäjohtaja. Hän on koulutukseltaan filosofian maisteri (teoreettinen filosofia, Helsingin yliopisto). Hän on opiskellut myös Paavillisessa Angelicum-yliopistossa Roomassa.

Aihevalikko

LUE FIDES (pdf)

Uusin lehti || Arkisto (2001–)

Fides 3/2024:n olisi pitänyt jo tulla kaikkiin katolisiin koteihin. Mikäli lehti ei ole tullut sinulle, voit lukea sen netistä tai pyytää lähettämään sen sinulle: info@katolinen.fi. Tarkistathan osoitetietosi omasta seurakunnastasi. Tilaa lehti myös uutiskirjeenä sähköpostiisi.

PODCASTEJA (audio)

Radio Deissä ja Spotifyssa

Tilaa uutiskirjeemme!

Paavin twiitit

Paavin twiitit

Arkistot

Uusimpia videoita

Ladataan...