Valitse Sivu

Caritas: Rikos ihmisarvoa vastaan

Caritas: Rikos ihmisarvoa vastaan

“Ihmiskauppa on haava kristuksen ruumiissa” – Paavi Franciscus

Noin vuosi sitten Paavi Franciscus kuvasi puheessaan ihmiskauppaa avoimena haavana nyky-yhteiskunnassa ja kristuksen ruumissa – rikoksena ihmisyyttä vastaan. Katolilainen sosiaalietiikka opettaa meille, että jokainen ihminen on arvokas. Kuitenkin globaalisti noin 50 miljoonaa ihmistä elää modernissa orjuudessa. Ihmiskauppaa ja orjuutta on maailmassa enemmän kuin koskaan aikaisemmin. Ihmiskaupan uhriksi päätyvät usein juuri ne, jotka ovat yhteiskunnassamme haavoittuvimmassa asemassa. Moderni orjuus ja ihmisten käyttäminen kauppatavarana on yksi ihmisyytemme suurimmista rikoksista. Suomen Caritaksen työ ehkäisee ihmiskauppaa ja siirtotyöläisten hyväksikäyttöä.

Suomen Caritaksen vuoden alussa alkanut hanke Bangladeshissa edistää siirtotyöläisten oikeuksia ja ehkäisee hyväksikäyttöä ja ihmiskauppaa. Hanke toteutetaan yhteistyössä bangladeshilaisen Ovibashi Karmi Unnayan Program (OKUP) kansalaisjärjestön kanssa. OKUP on siirtotyöläisten oma ruohonjuuritason järjestö. OKUP lisää siirtotyöläisten tietoa omista oikeuksistaan muun muassa kouluttamalla heitä ennen muuttoa. Hanke tukee myös palaavia siirtotyöläisiä esimerkiksi tarjoamalla lakiapua ja vertaistukea. Tärkeä osa työtä on myös lisätä ihmisten tietoa ja ymmärrystä Suomessa. 

Ihmiskauppa ja moderni orjuus ovat globaaleja ongelmia, joilta kukaan meistä ei voi sulkea silmiään. Luultavasti jokaisella meillä on kaapissaan sellainen tuote, jonka tekijä ei ole saanut työstään riittävää ja oikeudenmukaista korvausta. Suomen Caritas vaikuttaakin myös suomalaisessa yhteiskunnassa ja toimii yhteistyössä muiden ihmiskauppaa ehkäisevien järjestöjen kanssa sekä kannustaa yrityksiä ja kuluttajia eettiseen tuotantoon ja kulutukseen.

Vierailijat Santa Marta Groupista tutustuivat Suomen tilanteeseen

Helmikuussa hiippakunnan asiainhoitaja isä Marco Pasinato ja Suomen Caritaksen pääsihteeri Larissa Franz-Koivisto sekä asiantuntijat tapasivat emerituspiispa William Kenneyn ja viestintäjohtaja Alexander DesForgen Santa Marta Groupista. Santa Marta Group on paavi Franciscuksen nimittämä maailmanlaajuinen verkosto, joka tekee työtä ihmiskaupan ja modernin orjuuden ehkäisemiseksi. Verkosto vaikuttaa globaalisti ja tuo yhteen eri toimijoita, jotka tekevät työtä ihmiskauppaa vastaan. Santa Marta tekee yhteistyötä sekä kirkollisten toimijoiden kanssa että viranomaisten, kansalaisjärjestöjen, EU:n sekä YK:n kanssa. Piispa Kenney ja DesForge olivat selvittämässä, miten ihmiskaupan uhrien avustusjärjestelmä toimii Suomessa. Tapaamisessa keskusteltiin Suomen Caritaksen työstä ja käytiin läpi suomalaisen järjestelmän vahvuuksia ja heikkouksia. “Tapaaminen oli uuden yhteistyön alku, josta saamme jatkossa tukea kirkon sisältä tämän tärkeän asian edistämiseksi”, Larissa Franz-Koivisto toteaa.

Keskustelua jatkettiin seuraavana päivänä, kun Piispa Kenney ja DesForge olivat kunniavieraina Suomen Ekumeenisen neuvoston järjestämässä ihmiskaupan vastaisen verkoston seminaarissa. Tilaisuudessa kuultiin järjestöjen ja viranomaisten tekemästä työstä. Suomessa noin 75 % ihmiskaupasta on työperäistä, mutta myös seksuaalista hyväksikäyttöä, pakkoavioliittoja sekä turvapaikanhakijoiden ihmiskauppaa esiintyy. 

Ihmiskaupan uhrien avustaminen on valtion vastuulla, mutta myös monet kirkot ja suomalaiset järjestöt tarjoavat tukea ja apua. Ihmiskaupan vastaisen verkoston kokouksessa kuulutettiin tarvetta kouluttaa esimerkiksi sosiaali- ja terveysalan ammattilaisia sekä poliiseja tunnistamaan ihmiskaupan eri muotoja. Ihmiskaupan uhrien oikeusturvassa on myös aukkoja. Usein uhrit eivät saa oikeusjärjestelmässä ansaitsemaansa oikeutta.

Haavan parantaminen on kaikkien vastuu

Ihmiskaupan vastaista työtä tehdään niin globaalisti kuin Suomessakin. Jokainen meistä voi omalla toiminnallaan edistää tämän haavan parantamista. Yksinkertaisia tapoja vaikuttaa on miettiä omaa kulutustaan ja vaatia yrityksiltä läpinäkyvyyttä tuotannossaan. Tarvitsemme kuitenkin myös globaaleja ja rakenteellisia muutoksia. Esimerkiksi Santa Marta Groupin tavoitteissa näkyy vahvasti globaali näkökulma. “Tarvitsemme kansainvälisiä instrumentteja, jotka pitää myös vahvistaa ja toteuttaa käytännössä”, DesForge kertoo. 

Ihmiskaupan taustalla on usein epätasa-arvo ja köyhyys. Köyhyys ja haavoittuvuus ajavat ihmisiä tilanteisiin, jossa riski tulla ihmiskaupatuksi on suuri. Siksi eriarvoisuuden vähentäminen ja rakenteelliset muutokset ovat keskeisessä asemassa ihmiskaupan vastaisessa työssä. Köyhyys on yksi suurimmista niin kutsutuista työntävistä tekijöistä ihmiskaupalle ja hyväksikäytölle. Kun ihmisellä ei esimerkiksi ole taloudellisesti mahdollista kieltäytyä työstä, vaikka siitä ei saa kunnollista korvausta, on hänen hyväksikäyttönsä helppoa. Asuinpaikastaan riippumatta ihmisillä tulee olla sekä mahdollisuus riittävään toimeentuloon että elättää itsensä ja perheensä. Yhteistyöllä ja empatialla tämänkin haavan parantaminen on mahdollista.

Laura Silver, kehitysyhteistyön asiantuntija, Suomen Caritas

Tietoja kirjoittajasta

Aihevalikko

LUE FIDES (pdf)

Uusin lehti || Arkisto (2001–)

PODCASTEJA (audio)

Radio Deissä ja Spotifyssa

Tilaa uutiskirjeemme!

Paavin twiitit

Paavin twiitit

Arkistot

Uusimpia videoita

Ladataan...