Valitse Sivu

Asketernas Väg – läsning inför påsken

Asketernas Väg – läsning inför påsken

Tito Colliander (1904-1989), finlandsvensk ortodox författare, religionslärare och ikonmålare skrev flera verk om religiöst liv på svenska av vilka många är översatta till bl.a. finska, ryska, grekiska, ukrainska, rumänska, arabiska, italienska, franska, tyska och engelska. År 1952 kom han ut med en bok om hur man kan leva ett allt mer andligt liv i de urkristna helgonens och eremiternas anda, “Asketernas Väg” på 112 sidor och 26 kapitel var viktiga aspekt av helighet och asketism lyfts dram.

Tillvägagångssättet är handling, inte ord och spekulationer. Trons mål når man genom att inte vara nedsjunken och fastklämd i jordiska bojor. Man skall agera genast – nu! Man skall inte lita på sig själv utan på Gud “Ve dem som är visa i sina egna ögon och hålla sig själva för kloka.” ”Det nya livet i Kristus är ensak mellan dig och honom, ingen annan.”

Det nya livet i Kristus är ensak mellan dig och honom, ingen annan.

Colliander skriver “All jordisk visdom och alla färdigheter som du möjligen äger, är fullständigt värdelösa i den kamp som förestår dig, och lika värdelösa är din samhällsställning och dina jordiska ägodelar. Den egendom som inte brukas i Herrens tjänst är till last, och en kunskap, som inte utlöser hjärtats verksamhet, är ofruktbar och därför till skada, emedan den fördärver.” Colliander sätter oss inför ett helt annat värdesystem än det västerländska liberala konsumtionssamhället. Detta västerländska värdesystem är naket, för den är utan värme och alstrar ingen kärlek.

Hur betydelsefulla är inte Collianders ord med tanke på den aktuella situationen i vår åldringsvård. De finländska beslutsfattarna och ekonomiska eliten har helt missat det som verkligen är betydelsefullt. Kristus lyfter fram det onda som utgår från människornas dvs våra hjärtan: onda tankar, otukt, tjuveri, mord, äktenskapsbrott, girighet, ondska, svek, lösaktighet, avund, händelse, övermod, oförsynt väsende (Mark. 7).

Nu under den kommande fastetiden år 2019 borde vi följa Collianders råd till helighet och askes. Han framhäver att vi bör klippa av så många bindande faktorer som möjligt som binder oss till yttervärlden: bjudningar, konserter, personliga ägodelar och allt som är i världen, köttets begärelse och ögonens begärelse och högfärd över detta livets goda, ty det är icke av Fadern, utan av världen, och den för krig mot själen.

Vi lever i onda tider. Den liberala ekonomin grundar sig på ökad konsumtion i all framtid av allting – konsumtion av allt och alla även våra gamla och svaga medmänniskor. Denna ekonomiska modell leder och har lett till den globala miljöförstörelsen som hotar t.o.m. livet på jorden och mänsklighetens existens. Den har lett till delning av världens befolkning globalt, regionalt och lokalt till rika och fattiga. Asketernas väg är mera aktuell än någonsin tidigare. Ansvaret är personligt. Det är jag personligen som måste fatta beslutet. Allting hänger slutligen på mig som individ, inte på folket som fascisterna säger och inte på det kollektiva ansvaret som man påstår i Finlands riksdag.

Jan-Peter Paul

Tietoja kirjoittajasta

Jan-Peter Paul

Ekon. dr. Jan-Peter Paul är docent och författare. Han har verkat i ledande ställning i näringslivet och inom EU-kommissionen. Han är aktiv i många organisationer inom den katolska kyrkan i Finland.

Aihevalikko

LUE FIDES (pdf)

Uusin lehti || Arkisto (2001–)

Fides 3/2024:n olisi pitänyt jo tulla kaikkiin katolisiin koteihin. Mikäli lehti ei ole tullut sinulle, voit lukea sen netistä tai pyytää lähettämään sen sinulle: info@katolinen.fi. Tarkistathan osoitetietosi omasta seurakunnastasi. Tilaa lehti myös uutiskirjeenä sähköpostiisi.

PODCASTEJA (audio)

Radio Deissä ja Spotifyssa

Tilaa uutiskirjeemme!

Paavin twiitit

Paavin twiitit

Arkistot

Uusimpia videoita

Ladataan...