Valitse Sivu

KIRJOJA: Taivaan valoa ja naurun armoa

KIRJOJA: Taivaan valoa ja naurun armoa

Amanda-kustannus on julkaissut kaksi uutta kirjaa sopivasti joulun alla. Marjatta Jaanu-Schröderin Maan tomua ja taivaan valoa, sekä Elina Grönlundin Nauru on armoa. Kaksi hyvin erilaista kirjaa, toinen piirtää pitkän linjan ihmissuvun alkusynnystä tähän päivään, toinen on kokoelma ajatuksia, aforismeja ja tapahtumia sekä oman paikalliskirkon että maailmanlaajuisen yhteisön piiristä. Eräällä tavalla niiden voi katsoa täydentävän toisiaan. Molemmissa kulkee Jumala ja Jumalan ja ihmisen suhde punaisena lankana läpi vuosien, maanosien ja tapahtumien

Kaikuja Raamatun alkukertomuksista on Marjatta Jaanu-Schröderin kirjan alaotsikko. Tämä kaiku kantaa aina nykypäivään saakka, ja antaa myös lukijalle uuden näkökulman sekä Raamatun tapahtumiin että tämän hetken maallisiin ongelmiin. Huomasin itse lukevani Raamattua laajemmin kuin ennen, huomasin näkeväni asioita, ihmisiä ja tapahtumia uudesta perspektiivistä. Raamattu ei ole vain kokoelma vanhoja tarinoita, myyttejä, kansanperinnettä ja jumaluskoa, se on Jumalan ja ihmisen yhteisen vaelluksen historiaa. Se jatkuu yhä, kaikkialla, missä ihmisen kaipaus synnyttää toivon, luottamuksen ja uskon siihen, että Jumala sittenkin on olemassa, kaikista vastaväitteistä huolimatta. Usko elää, vaikka sitä on yritetty ja yritetään edelleenkin juurruttaa pois ihmisen psyykestä. Jumala on läsnä kaikessa, mitä ihminen elämässään kokee, myös tapahtumissa, joita hän kuvittelee itse johtavansa. Jonakin päivänä jokainen meistä kohtaa Jumalan, kukin vuorollaan, kantaen mukanaan oman elämänsä ilot, surut ja murheet, väärinteot ja uhrautumiset. Kun vaellus päättyy, me uskomme kohtaavamme Jumalan, joka on seurannut meidän elämämme polkua rinnalla kulkien, näkymättömänä, ehkä huolettomasti sivuutettuna, mutta koko ajan läsnäolevana.

Elina Grönlund on Tampereen Pyhän Ristin seurakunnan jäsen ja birgittalaisoblaatti. Hänen viimeisin kirjansa on nimeltään Nauru on armoa ja muita näkökulmia uskonelämään. Se on kokoelma erilaisten ihmisten kertomuksia hauskoista tai vaikuttavista tapahtumista, tunnettujen henkilöiden ajatuksia, oman paikalliskirkon ja sen jäsenten kertomia kommelluksia. Äänessä ovat myös monet paavit ja piispat, kirjailijat ja runoilijat, sekä nykypäivän että menneisyyden tunnetut hahmot. Heidän ajatuksensa ja mietteensä kattavat hyvin laajan alan ja ulottuvat hyvin kauas, sekä menneisyyteen että tulevaisuuteen. Myös tämän kirjan aforismit ja lainaukset eri kirjailijoiden ajatuksista herättävät uteliaisuutta ja mielenkiintoa tutustua enemmänkin heidän ajatusmaailmaansa ja teoksiinsa. Kirjaa ei tarvitse lukea sivu sivulta, siitä voi poimia ajatuksia erilaisiin tilanteisiin, painaa mieleensä lohduttavia tai vaikuttavia asioita. Paavi Franciscuksen sanoin: Usko ei ole yksityisasia, täysin yksilökeskeinen käsitys tai henkilökohtainen mielipide. Se tulee kuulemisesta ja on tarkoitettu sanallisesti ilmaistavaksi ja muille jalostettavaksi.

Elina Grönlundilta on ilmestynyt aikaisemmin mm. kirjat Valoisa vuori ja parantavia vesiä – nykyajan pyhiinvaelluksia, sekä Nunnan kaulat ja fransiskukset, katolinen keittokirja. Molemmat ovat valitettavasti loppuunmyytyjä, mutta olisi toivottavaa, että niistä pystyttäisiin ottamaan uusi painos. Ne sisältävät runsaasti katolista kulttuurihistoriaa ja ajankuvaa, ja antavat edelleen lukijalle paljon ajateltavaa.

Tuula Luoma OP

Lisätietoa: www.amanda-kustannus.fi

Tietoja kirjoittajasta

Fides

Katolinen hiippakuntalehti Fides on Helsingin katolisen hiippakunnan viestintäosaston julkaisu. Se ilmestyy osin paperisena ja osin pelkästään nettiversiona. ISSN 0356-5262.

Aihevalikko

LUE FIDES (pdf)

Uusin lehti || Arkisto (2001–)

Fides 3/2024:n olisi pitänyt jo tulla kaikkiin katolisiin koteihin. Mikäli lehti ei ole tullut sinulle, voit lukea sen netistä tai pyytää lähettämään sen sinulle: info@katolinen.fi. Tarkistathan osoitetietosi omasta seurakunnastasi. Tilaa lehti myös uutiskirjeenä sähköpostiisi.

PODCASTEJA (audio)

Radio Deissä ja Spotifyssa

Tilaa uutiskirjeemme!

Paavin twiitit

Paavin twiitit

Arkistot

Uusimpia videoita

Ladataan...