Valitse Sivu

Hiippakunnan tilastot: katolilaisia lähes 15500

Hiippakunnan tilastot: katolilaisia lähes 15500

Katolilaisten määrä Suomessa on jatkanut jo kymmeniä vuosia tasaista 3-4 prosentin kasvua. Viime vuodenvaihteessa (2018-2019) katolilaisia oli jäsenrekisterissä jo 15 483, eli 534 enemmän kuin vuotta aikaisemmin. Kasvua oli siis hieman yli 3,5 %.

Helsingin hiippakunnassa on kahdeksan seurakuntaa.

Seurakuntien jäsenmäärä on kasvanut kaikkialla paitsi Jyväskylässä. Kasvun kärjessä on sekä absoluuttisesti että suhteellisesti Pyhän Henrikin katedraaliseurakunta, joka on edelleen myös jäsenmäärältään Suomen suurin katolinen seurakunta. Jäseniä oli vuodenvaihteessa 4779, kasvua vuodessa 227 jäsentä eli 5,0 %. Suhteellisesti ottaen toiseksi suurin jäsenmäärän kasvu oli Tampereen Pyhän ristin seurakunnassa, 4,2 %.

Äidinkielten suhteellinen osuus on pysynyt jotakuinkin muuttumattomana. Suomea puhuu 41,5 %, ruotsia 4,7 % ja muita kieliä 53,8 prosenttia katolilaisista. Kansalaisuuksien osalta muiden kuin Suomen kansalaisten osuus on hitaassa kasvussa. Suomen kansalaisia on 44 %, muita 56 %.

Äidinkielenään muuta kuin kotimaisia kieliä puhuvien osuus kasvaa hitaasti, koska osa jäsenmäärän kasvusta on juuri maahanmuuton seurausta.

Kasvutekijöitä

Seurakuntien jäsenmäärän kasvu perustuu kolmeen tekijään: kasteen kautta seurakuntiin tuli yhteensä 203 uutta jäsentä, kirkkoonottamisen kautta 48 jäsentä ja muualta muutti hiippakuntaan 321 katolilaista. Vastaavasti jäsenmäärä väheni kuolemien (43), muualle muuttamisen (45) ja kirkosta eroamisen (92) kautta.

Sakramentteja

Ensikommuunion sai vuonna 2018 yhteensä 219 seurakuntalaista. Vastaavasti vahvistuksen sakramentti annettiin 188 seurakuntalaiselle. Avioliittoja solmittiin hiippakunnan alueella yhteensä 49 kappaletta, niistä 19:ssä molemmat osapuolet olivat katolilaisia.

Uskonnonopetus

Siinä määrin kuin tietoja on saatu, uskonnonopetusiässä olevien lasten ja nuorten lukumäärä on noin 2080. Tietoja uskonnonopetukseen osallistuvien määrästä ei ole saatu kaikista seurakunnista, mutta esimerkiksi Pyhän Henrikin katedraaliseurakunnan, Pyhän ristin seurakunnan ja Nasaretin pyhän perheen seurakunnan tilastoja tarkastelemalla kouluopetusta saa ylipäänsä vain noin 55 % lapsista ja nuorista, koulussa annettuna vain 42 %.

KATT

Tietoja kirjoittajasta

Fides

Katolinen hiippakuntalehti Fides on Helsingin katolisen hiippakunnan viestintäosaston julkaisu. Se ilmestyy osin paperisena ja osin pelkästään nettiversiona. ISSN 0356-5262.

Aihevalikko

LUE FIDES (pdf)

Uusin lehti || Arkisto (2001–)

Fides 3/2024:n olisi pitänyt jo tulla kaikkiin katolisiin koteihin. Mikäli lehti ei ole tullut sinulle, voit lukea sen netistä tai pyytää lähettämään sen sinulle: info@katolinen.fi. Tarkistathan osoitetietosi omasta seurakunnastasi. Tilaa lehti myös uutiskirjeenä sähköpostiisi.

PODCASTEJA (audio)

Radio Deissä ja Spotifyssa

Tilaa uutiskirjeemme!

Paavin twiitit

Paavin twiitit

Arkistot

Uusimpia videoita

Ladataan...