Valitse Sivu

Apostolinen kirje jouluseimestä

Apostolinen kirje jouluseimestä

Paavi Franciscus on kirjoittanut apostolisen kirjeen Admirabile signum (ihmeellinen merkki) jouluseimen merkityksestä ja arvosta. Pyhä isä allekirjoitti uusimman apostolisen kirjeensä sunnuntaina 1. joulukuuta 2019 Greggiossa. Tuossa italialaisessa kaupungissa sijaitsee pyhän Franciscus Assisilaisen perustama pyhäkkö paikalla, johon pyhimyksen kerrotaan koonneen ihmisiä ensimmäistä kertaa jouluseimen ääreen vuonna 1223.

Kirjeessään paavi toivoo, että perheet rakentaisivat jouluseimen yhdessä omaan kotiinsa mutta että seimiä pystytettäisiin myös työpaikoille, kouluihin, sairaaloihin, vankiloihin ja kaupunkien aukioille. Hänen mukaansa jouluseimi on merkki Jumalan hellästä rakkaudesta. Franciscuksen ajoista alkaen se on kutsunut meitä ”tuntemaan” ja ”koskemaan” sitä köyhyyttä, jonka Jumalan Poika otti kantaakseen tullessaan ihmiseksi. ”Se pyytää meitä kohtaamaan hänet ja palvelemaan häntä osoittamalla armeliaisuutta niitä veljiämme ja sisariamme kohtaan, jotka ovat suurimmassa tarpeessa”, paavi kirjoittaa.

Paavi Franciscus muistuttaa myös jouluseimen merkityksestä uskon välittämisessä eteenpäin: ”Alkaen lapsuudesta ja jokaisessa elämämme vaiheessa jouluseimi opettaa meitä mietiskelemään Jeesusta, kokemaan Jumalan meitä kohtaan osoittamaa rakkautta ja tuntemaan ja uskomaan, että Jumala on meidän kanssamme ja me hänen.” 

Paavin mukaan sillä ei ole merkitystä, miten jouluseimi on järjestetty, vaan sillä, ”että se puhuu meidän elämällemme”. Siksi paavi toivoo, että ihmettelymme muuttuu nöyräksi rukoukseksi, kiitokseksi Jumalalle, ”joka tahtoi jakaa kaiken meidän kanssamme, jottemme koskaan jäisi yksin”.

KATT / VN / CNA

< Apostolinen kirje on luettavissa esimerkiksi englanniksi täällä. >

Tietoja kirjoittajasta

Marko Tervaportti

Marko Tervaportti on Katolisen hiippakuntalehti Fideksen päätoimittaja ja Helsingin hiippakunnan viestintäjohtaja. Hän on koulutukseltaan filosofian maisteri (teoreettinen filosofia, Helsingin yliopisto). Hän on opiskellut myös Paavillisessa Angelicum-yliopistossa Roomassa.

Aihevalikko

LUE FIDES (pdf)

Uusin lehti || Arkisto (2001–)

PODCASTEJA (audio)

Radio Deissä ja Spotifyssa

Tilaa uutiskirjeemme!

Paavin twiitit

Paavin twiitit

Arkistot

Uusimpia videoita

Ladataan...