Valitse Sivu

Viron katolilaiset ja Neuvostoliiton uhrit

Viron katolilaiset ja Neuvostoliiton uhrit

Viron katolilaiset muistelivat viime sunnuntaina [23.8.2020] stalinismin ja natsismin uhreja. He odottavat toiveikkaina myös ensimmäisen oman pyhimysehdokkaansa autuaaksijulistamista.

Katolinen kirkko Virossa muisteli viime sunnuntaina natsismin ja stalinismin uhreja. Viron apostolinen administraattori, piispa Philippe Jourdan, antoi aiheen johdosta haastattelun Vatican Newsille.  

Piispa Jourdan kertoi, että muistotilaisuus pidettiin Tallinnan uudella kommunismin uhrien muistomerkillä, johon on kirjoitettu 22000 virolaisen nimet. ”Viron kaltaiselle pienelle maalle se on suuri määrä. Melkein jokaisesta virolaisesta perheestä ainakin joku kuoli”, Jourdan kertoo. 

Neuvostoliitto valloitti Viron kesäkuussa 1940. Lukemattomia vietiin vankeuteen, erityisesti etnisesti saksalaisia virolaisia. Heidän joukossaan oli myös Viron ensimmäinen reformaationjälkeinen katolinen piispa Eduard Profittlich SJ. Profittlich sai neuvostojohdolta käskyn palata Saksaan, mutta hän ei jättänyt laumaansa vaan jäi Tallinnaan henkensä uhalla.  

Profittlich passitettiin neuvostoliittolaiselle vankileirille, missä hän kuoli nälkään helmikuun 22. päivänä 1942. Piispa Jourdan kertoo, että Profittlichin autuaaksijulistamisprosessi etenee Roomassa hyvää vauhtia. Kesäkuussa saapui dekreetti, jossa todetaan, että viimeisten 17 vuoden aikana kerätty aineisto ”Jumalan palvelijan” Eduard Profittlichin elämästä on riittävä. 

Piispa Jourdan toivoo, että autuaaksijulistusprosessi etenisi pian loppuun saakka. ”Se olisi tärkeää katoliselle kirkolle Virossa, sillä hän olisi ensimmäinen oma pyhimyksemme”, Jourdan toteaa. Asia merkitsisi paljon myös koko Viron yhteiskunnalle, sillä Profittlichin kohtalon jakoivat niin monet muutkin virolaiset. 

Emil Anton / vaticannews.va

Tietoja kirjoittajasta

Emil Anton

Emil Anton on teologian tohtori, filosofian maisteri ja suomenkielisen Vatican Newsin toimittaja. Hän tutki vuonna 2019 julkaistussa väitöskirjassaan paavi Benedictus XVI:n kontribuutiota uskontoteologiaan ja -dialogiin.

Aihevalikko

LUE FIDES (pdf)

Uusin lehti || Arkisto (2001–)

PODCASTEJA (audio)

Radio Deissä ja Spotifyssa

Tilaa uutiskirjeemme!

Paavin twiitit

Paavin twiitit

Arkistot

Uusimpia videoita

Ladataan...