Valitse Sivu

Ukrainan suurarkkipiispa paavien luona

Ukrainan suurarkkipiispa paavien luona

Ukrainan kreikkalais-katolisen kirkon pää, suurarkkipiispa Sviatoslav Shevchuck on vieraillut marraskuun alkupuolella Roomassa. Shevchuck on kerännyt kansainvälistä huomiota Venäjän hyökkäyssodan aikana lähettämällä päivittäin videoviestejä Ukrainan uskoville. Tämä on hänen ensimmäinen ulkomaanmatkansa sodan puhkeamisen jälkeen.

Suurarkkipiispa tapasi Vatikaanissa paavi Franciscuksen, jolla hän antoi lahjaksi osan irpiniläisen kirkon tuhonneen pommin kuoresta symbolina ”ei pelkästään siitä, että Irpinistä tuli yksi ensimmäisistä marttyyrikaupungeista”, vaan myös siitä, että vastaavia räjähteiden kappaleita otetaan päivittäin pois urkainalaisten sotilaiden, siviilien ja lasten kehoista.

Jättäessään paaville Ukrainan kreikkalais-katolisen kirkon pastoraalisen suunnitelman vuodelle 2023 suurarkkipiispa Shevchuck totesi suorasukaisesti rauhan mahdollisuuksista:

”Venäjältä tulevat rauhanehdotukset ovat kolonialistisia. Ne kieltävät sen, että ukrainan kansa on olemassa ja kieltävät jopa heidän historiansa, kulttuurinsa ja kirkkonsa. Tämä on sen kieltämistä, että Ukrainalla on oikeus olla olemassa, vaikka maa ja sen itsenäisyys on tunnustettu kansainvälisesti.”

”Kerroin paaville, kuinka piispamme, pappimme, munkkimme ja nunnamme palvelevat vallattuja alueita. Korostin sitä, että kaikki sielunhoitajamme ovat kärsivän kansan lähellä. Selitin, että jokainen katedraali, kirkko ja luostari on tervetulleeksi toivottava ja solidaarinen keskus pakolaisille.”

KATT / Katolskt Magasin / CNA

Kuva: Suurarkkipiispa Shevchuck tapasi Vatikaanissa myös emerituspaavi Benedictuksen, joka oli lähettänyt hänelle tukikirjeen pian Venäjän sotatoimien alkamisen jälkeen.

Tietoja kirjoittajasta

Aihevalikko

LUE FIDES (pdf)

Uusin lehti || Arkisto (2001–)

Fides 3/2024:n olisi pitänyt jo tulla kaikkiin katolisiin koteihin. Mikäli lehti ei ole tullut sinulle, voit lukea sen netistä tai pyytää lähettämään sen sinulle: info@katolinen.fi. Tarkistathan osoitetietosi omasta seurakunnastasi. Tilaa lehti myös uutiskirjeenä sähköpostiisi.

PODCASTEJA (audio)

Radio Deissä ja Spotifyssa

Tilaa uutiskirjeemme!

Paavin twiitit

Paavin twiitit

Arkistot

Uusimpia videoita

Ladataan...