Valitse Sivu

Talouden näkymiä vuoden 2022 lopun lähestyessä

Talouden näkymiä vuoden 2022 lopun lähestyessä

Vuodenvaihteen lähestyessä on hyvä jo vähän tarkastella päättyvän vuoden talouskehitystä. Hiippakunnan niukka taloustilanne jatkuu edelleen, eivätkä maailmanlaajuisten tapahtumien taloudelliset vaikutukset ole jättäneet kirkkoakaan rauhaan. Tämä on jo ennättänyt näkyä kustannusten yllättävän nopeana nousuna. Varsin realistisena pidettyyn budjettiin verrattuna kiinteistömenot ovat ylittyneet yli 100 000 eurolla, joista kiinteistöverojen korotukset muodostavat melkein puolet. Samoin sähkö-, lämmitys- ja vesikustannukset ovat nousseet rajusti.

Onneksi samaan aikaan jäsentulojen toteuma näyttää muodostuvan lähes 80 000 €:n verran suuremmaksi kuin oli ennakoitu. Varsinkin kolehtitulot ovat kasvaneet paljon, mitä on pidettävä ilahduttavana, sehän tarkoittaa kirkossakäynnin aktivoitumista. Toisaalta jäsentulojen kokonaiskasvu on silti jäämässä vaatimattomaksi. Nytkin on siis muistutettava, että säännöllisesti maksetut jäsenmaksut ovat seurakuntien ja hiippakunnan toiminnan ja kehittämisen kannalta suotuisin tukimuoto, olkoonkin, että kaikki tuki, niin aineellinen kuin aineetonkin, on tärkeää ja ansaitsee aina suuren kiitoksen. Jäsenmaksun maksajia tarvitaan kuitenkin vielä paljon lisää. Kaikissa tuloluokissa ollaan yhä perässä vuotta 2019, jolloin uusi jäsenmaksujärjestelmä otettiin käyttöön.

Jäsentulojen osalta vuosi 2022 on viidessä seurakunnassa mennyt paremmin kuin oli budjetoitu. Kolmessa seurakunnassa on vuonna 2022 jopa ylitetty vuoden 2019 taso, muissa ollaan vielä jäljessä. Kuten yllä olevasta taulukosta voi nähdä, kokonaisuuden kannalta tilannetta ei voi pitää hyvänä: tulot näyttävät kaikesta huolimatta jäävän 17 % alle budjetoidun ja menot ylittävän 10 % budjetoidun. Odotetusta ylijäämästä on tulossa alijäämä. Tekemistä siis vielä riittää.

Peter Kuronen
Hiippakunnan ekonomi

VUOSI  2022BudjettiToteuma (arvio)
Rahoitus yhteensä2 619 7002 181 400
Toimintamenot−2 170 300−2 389 000
Ylijäämä / alijäämä449 400−207 600

Tietoja kirjoittajasta

Aihevalikko

LUE FIDES (pdf)

Uusin lehti || Arkisto (2001–)

Fides 3/2024:n olisi pitänyt jo tulla kaikkiin katolisiin koteihin. Mikäli lehti ei ole tullut sinulle, voit lukea sen netistä tai pyytää lähettämään sen sinulle: info@katolinen.fi. Tarkistathan osoitetietosi omasta seurakunnastasi. Tilaa lehti myös uutiskirjeenä sähköpostiisi.

PODCASTEJA (audio)

Radio Deissä ja Spotifyssa

Tilaa uutiskirjeemme!

Paavin twiitit

Paavin twiitit

Arkistot

Uusimpia videoita

Ladataan...