Valitse Sivu

Synodi ja lähetys

Synodi ja lähetys

Fides 1/2022, s. 2. Pääkirjoitus 21.1.2022.

”Jeesus tuli [opetuslasten luokse] ja puhui heille näin: ’Minulle on annettu kaikki valta taivaassa ja maan päällä. Menkää siis ja tehkää kaikki kansat minun opetuslapsikseni kastamalla heitä Isän ja Pojan ja Pyhän Hengen nimeen ja opettamalla heitä noudattamaan kaikkea, mitä minä olen käskenyt teidän noudattaa. Ja katso, minä olen teidän kanssanne kaikki päivät maailman loppuun asti.’”

(Matt. 28:18-20) 

Synodaalisuussynodin kolmas pääteema – yhteyden ja osallisuuden jälkeen – on lähetys (missio). Kirkon lähetys saa alkunsa Jeesuksen omista sanoista opetuslapsilleen Matteuksen evankeliumin lopussa, kun hän ylösnousemuksensa jälkeen kohtaa heidät vuorella Galileassa. Tässä tiiviissä tekstissä yhdistyvät Kristukselta saamamme kutsu ja lupaus: ei vain olla passiivisia maailman tapahtumien seuraajia, vaan todella toimia Kristukseen uskovina ihmisinä ”maailman loppuun asti”.

Jumalan rakkaudesta ja hänen rakastamisestaan, joka seuraa uskosta, me saamme voiman ja velvollisuuden kertoa kaikille kansoille hänen ilosanomastaan. Ei se ole pakkosyöttöä tai uhkailua vaan ilon ja onnellisuuden jakamista toisten vapautta kunnioittaen.

Kasteen kautta meistä on tullut kristittyjä. Kaste on portti Jumalan valtakuntaan, josta täällä maan päällä toki saa vain esimakua, kun iankaikkinen päämäärämme on taivaallisessa Jerusalemissa. Kasteeseen evankeliumi meitä ensiksi kutsuu. Se tekee meistä uuden ihmisen ja avaa meille näköalan paljon tavallista horisonttia pitemmälle, sellaisten lupausten äärelle, jotka täyttävät sydämen suurella kiitollisuuden ja toivon tunteella.

Jos ja kun kerran Jumala on tullut ihmiseksi, ei omaksi huvikseen vaan meidän tähtemme, ja lupaa olla kanssamme ”kaikki päivät”, ei liene liikaa pyydetty, että me myös todella kuuntelisimme häntä ja etsisimme hänen tahtoaan. Siitähän tässä(kin) synodissa on kysymys: miten me – kaikki yhdessä – voisimme olla yhä uskollisempia ja uskottavampia Kristuksen seuraajia täällä maan päällä, tässä ja nyt.

MT

Tietoja kirjoittajasta

Marko Tervaportti

Marko Tervaportti on Katolisen hiippakuntalehti Fideksen päätoimittaja ja Helsingin hiippakunnan viestintäjohtaja. Hän on koulutukseltaan filosofian maisteri (teoreettinen filosofia, Helsingin yliopisto). Hän on opiskellut myös Paavillisessa Angelicum-yliopistossa Roomassa.

Aihevalikko

LUE FIDES (pdf)

Uusin lehti || Arkisto (2001–)

PODCASTEJA (audio)

Radio Deissä ja Spotifyssa

Tilaa uutiskirjeemme!

Paavin twiitit

Paavin twiitit

Arkistot

Uusimpia videoita

Ladataan...