Valitse Sivu

Svenskspråkig tv-mässa i Sankt Henriks katedral

Svenskspråkig tv-mässa i Sankt Henriks katedral

Det var 24 år sedan en svenskspråkig katolsk mässa visades live den tredje februari 2019 i TV. Den kom samtidigt ut på radio Vega. För oss svenskspråkiga katoliker var detta en betydande händelse som stärkte vår svenska katolska identitet.

Mässan var en kyndelsmässa, som inleddes med att fader Anders Hamberg, från Jyväskylä katolska församling, tillsamman med vår diakon från Åbo församling, Eze Charles Nwoko, ursprungligen från Nigeria, välsignade ljusen. Kyndelsmässodagen är en festdag till minne av hur Jesus 40 dagar efter sin födelse välsignades i templet. Tradition var att varje förstfödde gossebarn skulle “räknas som helgat till Herren”. Han friköptes mot två turturduvor, för han kom från en fattig familj. I templet fanns också Simeon, en from man som tog Jesus i famnen och sade:

”Herr, nu låter du din tränare fara hädan i frid, efter ditt ord, ty mina ögon hava sett din frälsning, vilken du har berätt till att skådas av alla folk: ett ljus som skall uppenbaras för hedningarna, och en härlighet som skall givas åt ditt folk Israel.” (Simeons bön, Lukas 2:26 – 33)

I mässan deltog ett 70-tal kristna. Organist var Marko “Pitkis” Pitkäniemi, Kören Schola Gregoriana Aboensis leddes av diakon Eze Charles. Kören sjöng Kyrie, Gloria, Credo, Sanctus och endel andra sånger på latin. Solisten Anna-Katarina Schatzl sjöng några mycket vackra visor huvudsakligen på svenska. Bibeltexterna lästes av Jan-Peter Paul och Sara Torvalds samt evangeliet av fader Anders. Mässtjänare var bl.a. professor Holger Weiss.

Stämningen i mässan var till sin natur högtidlig och seriös. Den gav en bra bild av stiftets internationella och mångkulturella, rika natur. Vi finlandssvenskar är en del av denna rikedom och katolska helhet.

Vi vill tacka det Kristliga radioutskottet, KRU, som gjorde det möjligt att den svenskspråkiga mässan kunde arrangeras och att den blev verklighet. Ett stort tack går till dess sekreterare pastor Lucas Snellman.

Jan-Peter Paul
Ordförande, KRU


Bild: Sara Torvalds

Du kan ännu se eller lyssna till mässan för ungefär fyra veckor på Yle Arenan här (tv) eller här (radio)

Tietoja kirjoittajasta

Jan-Peter Paul

Ekon. dr. Jan-Peter Paul är docent och författare. Han har verkat i ledande ställning i näringslivet och inom EU-kommissionen. Han är aktiv i många organisationer inom den katolska kyrkan i Finland.

Aihevalikko

LUE FIDES (pdf)

Uusin lehti || Arkisto (2001–)

PODCASTEJA (audio)

Radio Deissä ja Spotifyssa

Tilaa uutiskirjeemme!

Paavin twiitit

Paavin twiitit

Arkistot

Uusimpia videoita

Ladataan...