Valitse Sivu

Paavi pyhittää Venäjän ja Ukrainan

Paavi pyhittää Venäjän ja Ukrainan

Paavi Franciscus on ilmoittanut pyhittävänsä Venäjän ja Ukrainan Neitsyt Marian tahrattomalle sydämelle Herran ilmoittamisen juhlapyhänä perjantaina 25.3.2022. Hän on kutsunut maailman kaikkia hiippakuntia osallistumaan tähän pyhittämiseen ja viettämään sitä myös paikallisesti. Pyhittäminen sisältyy Pietarinkirkossa Italian aikaa kello 17 alkavaan katumushartauteen. Samaan aikaan kardinaali Konrad Krajewski, hänen pyhyytensä almujenantaja, viettää saman pyhittämisen Fatiman pyhäkössä Portugalissa.

Koko ajatus on peräisin Fatiman Neitsyt Marian ilmestyksestä 13.7.1917, jolloin pyhä Neitsyt pyysi pyhittämään Venäjän tahrattomalle sydämelleen varoittaen, että muuten Venäjä levittäisi “virheitään kaikkialle maailmaan, edistäisi sotia ja kirkon vainoja”. Hänen mukaansa “hyvät kokisivat marttyyrikuoleman, pyhä isä joutuisi kärsimään paljon, ja lukuisat maat tuhottaisiin”.

Aiempia kertoja

Fatiman ilmestysten jälkeen on Neitsyt Marialle pyhitetty monia maita ja alueita. Paavi Pius XII pyhitti Marian tahrattomalle sydämelle koko maailman 31.10.1942 ja nimenomaisesti kaikki Venäjän kansat 7.7.1952. 21.11.1964 paavi Paavali VI uudisti Venäjän pyhittämisen Vatikaanin II kirkolliskokouksen isien kanssa. Samoin paavi Johannes Paavali II kirjoitti rukouksen, joka luettiin Santa Maria Maggiore -basilikassa 7.6.1981. 25.3.1984 Johannes Paavali II pyhitti Pietarinkirkon aukiolla lukuisten kardinaalien ja piispojen ja valtavan ihmisjoukon kanssa koko maailman ja aivan erityisesti kaikki “ne ihmiset ja kansat, jotka tällaista omistamista ja pyhittämistä tarvitsevat”.

Fatiman ilmestyksiin ja salaisuuksiin liittyy monia uskomuksia, joita kirkko on viime vuosikymmeninä pyrkinyt hälventämään. Vuoden 1984 pyhittäminen oli viimeisen elossa olevan “Fatiman lapsen” sisar Lucian näkemyksen mukaan juuri sellainen juhlallinen ja yleismaailmallinen pyhittäminen, jota Neitsyt Maria oli pyytänyt. Näin hän vahvisti kirjeessään silloiselle Uskonopin kongregaation sihteerille, arkkipiispa Tarcisio Bertonelle SDB, vuonna 1989.

Suomessa

Suomessa Helsingin hiippakunta ja koko Suomi pyhitettiin Neitsyt Marian tahrattomalle sydämelle juhlallisesti ensimmäistä kertaa 8.12.2005, kun hiippakunta vietti piispa Wróbelin johdolla perustamisensa 50-vuotisjuhlaa, ja toisen kerran, kun piispa Sippo uudisti pyhittämisen Uskon vuoden yhteydessä 8.12.2012. Kolmannen kerran pyhittäminen tapahtui Stella Mariksessa 21.5.2015. Uusi pyhittäminen paavin pyhittämisrukouksen sanoin järjestetään myös Suomessa perjantaina 25.3.2022 (lisätietoja täällä).

Vaticannews.va / KATT

Tietoja kirjoittajasta

Aihevalikko

LUE FIDES (pdf)

Uusin lehti || Arkisto (2001–)

PODCASTEJA (audio)

Radio Deissä ja Spotifyssa

Tilaa uutiskirjeemme!

Paavin twiitit

Paavin twiitit

Arkistot

Uusimpia videoita

Ladataan...