Valitse Sivu

Paavi diplomaateille: Tie rauhaan alkaa elämän kunnioituksesta 

Paavi diplomaateille: Tie rauhaan alkaa elämän kunnioituksesta 

Paavi Franciscus piti maanantaina 8.1. vuotuisen puheensa, joka käsittelee maailman tilaa. Hän vetosi valtioiden suurlähettiläisiin ja muihin diplomaattikunnan edustajiin, että tie rauhaan alkaa elämän kunnioittamisesta. Paavi kehotti kansoja etsimään rauhaa kokonaisvaltaisesti.

Maailma on taas sotien keskellä

Puheensa alussa paavi Franciscus huomautti, että kristinuskon suurissa juhlissa, jouluna ja pääsiäisenä, korostuu yksi erityinen sana: rauha. Paavi sanoi, että meillä kaikilla on velvollisuus pyrkiä rauhaan. “Autuaita ovat rauhantekijät” (vrt. Matt. 5:9). Paavi muistutti, kuinka jouluaattona vuonna 1944 paavi Pius XII julisti radiopuheessaan koko maailmalle, että ihmiskunta aavisti “entistä kirkkaamman ja vakaamman tahdon: tehdä tästä maailmansodasta, tästä universaalista mullistuksesta, alkusysäys uudelle aikakaudelle, jota leimaa perusteellinen uudistuminen”.

Paavi Franciscus totesi, että näistä paavi Pius XII:n sanoista on kulunut nyt noin 80 vuotta, mutta maailma on taas monien konfliktien keskellä. Paavi Franciscus totesi, että nykyiset lukuisat konfliktit ovat hiljalleen muuttumassa “kolmanneksi maailmansodaksi, jota taistellaan asteittain”. Paavi varoitti, että lukuisat konfliktit voivat muuttua todella globaaliksi selkkaukseksi. Erityisesti pyhä isä nosti esille tilanteen Lähi-idässä ja Afrikassa.

Siviilit ovat nykyään sodan uhreja

Paavi Franciscus huomautti, että esimerkiksi Ukrainan ja Gazan tapahtumat osoittavat, että siviilit ovat nykyään sodan uhreja. Hän korosti, että raskaat rikkomukset kansainvälisiä humanitaarisia lakeja vastaan ovat sotarikoksia. Paavi lainasi Vatikaanin II kirkolliskokouksen pastoraalikonstituutiota Gaudium et spes:

On olemassa joukko kansainvälisiä sodankäyntiä koskevia sopimuksia, jotka ovat monien kansojen allekirjoittamia ja joiden tarkoituksena on sotatoimien ja niiden seurausten tekeminen inhimillisemmiksi… Mainittuja sopimuksia on noudatettava. Kaikkien, mutta varsinkin valtion viranomaisten ja asiantuntijoiden on vieläpä koetettava mahdollisuuksiensa mukaan täydentää niitä, jotta ne voisivat paremmin ja tehokkaammin hillitä sotien raakuutta. (GS, 79)

Paavi muistutti, että siviiliuhrit ovat ihmisiä: miehiä, naisia, lapsia, joilta riistetään elämä. Paavi totesi, että sota ei ole “mitään muuta kuin pohjaton tragedia, hyödytön teurastus, joka loukkaa jokaisen ihmisen arvokkuutta maan päällä”. Paavi toisti ehdotuksensa, että valtiot sijoittaisivat aseistuksen sijaan rahaa todellisen maailmanlaajuisen turvallisuuden takaamiseen. Hän toivoi, että kansainvälinen yhteisö perustaisi rahaston maailman nälkäongelman ratkaisemiseksi ja kestävän kehityksen tukemiseksi.

Paavi tuomitsi voimakkaasti ydinaseet. Hän totesi, että ydinaseiden kehittäminen ja hallussapito on moraalitonta.

KATT / Vaticannews.va

Tietoja kirjoittajasta

Aihevalikko

LUE FIDES (pdf)

Uusin lehti || Arkisto (2001–)

Fides 3/2024:n olisi pitänyt jo tulla kaikkiin katolisiin koteihin. Mikäli lehti ei ole tullut sinulle, voit lukea sen netistä tai pyytää lähettämään sen sinulle: info@katolinen.fi. Tarkistathan osoitetietosi omasta seurakunnastasi. Tilaa lehti myös uutiskirjeenä sähköpostiisi.

PODCASTEJA (audio)

Radio Deissä ja Spotifyssa

Tilaa uutiskirjeemme!

Paavin twiitit

Paavin twiitit

Arkistot

Uusimpia videoita

Ladataan...