Valitse Sivu

Kristittyjen vainot lisääntyvät edelleen

Kristittyjen vainot lisääntyvät edelleen

Maailmanlaajuisen kristillisen Open Doors -avustusjärjestön kokoama World Watch List 2022 -katsaus kristittyjen kokemaan vainoon eri puolilla maailmaa julkaistiin  jälleen tammikuussa. Raportin mukaan vähintään vakavaa vainoa ja syrjintää uskonsa vuoksi kokee nyt jopa 360 miljoonaa kristittyä. Vainot ovat nousseet raportin 29-vuotisen historian ennätystasolle. Seuraavassa avustusjärjestön lehdistötiedotteen pääkohtia:

WWL:n kärkisijalle on noussut Afganistan, jossa Taleban-hallinto jäljittää kristittyjä aktiivisesti ovelta ovelle. Pidätettyjä kristittyjä on vaadittu paljastamaan verkostonsa ennen teloitusta. Talebanin esimerkki on rohkaissut jihadistiryhmiä ympäri maailman, ja yhä useammat pitävät islamilaisen kalifaatin perustamista jälleen mahdollisena.

Vaikka Pohjois-Korea putosi tänä vuonna toiselle sijalle, vainon taso on maassa ennätyskorkea: kristittyjen pidätykset ja kotikirkkojen sulkemiset lisääntyivät. Pidätyksestä seuraa väistämättä vankeus uudelleenkoulutusleireillä, joilta vain harvat selviävät hengissä.

Autoritäärinen Kiina vaatii kansalaisiltaan yhdenmukaisuutta puheessa, käyttäytymisessä ja uskossa. Valvonnassa kommunistinen puolue hyödyntää uraauurtavaa teknologiaa. Intia on siirtymässä yhä enemmän nationalistiseen hindutva-ideologiaan, jonka mukaan intialaisen on oltava hindu. Ideologiaan (yksi maa, yksi kansa, yksi usko) taipumattomille on odotettavissa lisää rangaistuksia.

Afganistanin lisäksi kristittyihin kohdistuva väkivalta lisääntyi huomattavasti Qatarissa, Indonesiassa ja Myanmarissa. Vuoden sisällä maailmassa tapettiin uskonsa vuoksi ainakin 5 898 kristittyä, joista suurin osa Saharan eteläpuolisissa maissa, erityisesti Nigeriassa (4 650). Kirkkoiskuja tehtiin 5 110, ja kristittyjen pidätykset kasvoivat 44 prosenttia. Kristittyihin kohdistuva painostus – kuten syrjintä työelämässä ja perheessä sekä avustuksia tai lääkkeitä jaettaessa – jatkoi kasvuaan.

Pakoon kotiseudultaan on joutunut lähtemään arviolta 84 miljoonaa ihmistä, joista merkittävä osa on kristittyjä. Sadattuhannet kristityt ovat paenneet islamistista väkivaltaa, pakkovärväystä armeijaan, sisällissotaa, valtion sortoa ja suvun painostusta.

KATT / Opendoors.fi

Tietoja kirjoittajasta

Aihevalikko

LUE FIDES (pdf)

Uusin lehti || Arkisto (2001–)

KATOLINEN VARTTI (audio)

Kaikki lähetykset 2020-

Tilaa uutiskirjeemme!

Paavin twiitit

Paavin twiitit

Uusimpia videoita

Ladataan...

Arkistot