Valitse Sivu

Kristiina Peltonen in memoriam

Kristiina Peltonen in memoriam

22.7.1951 – 14.1.2021

Ystävämme Kristiina Peltonen nukkui pois tammikuisena pakkasiltana, pitkällisen sairauden murtamana. Hän oli aktiivinen jäsen Turun Pyhän Birgitan ja autuaan Hemmingin seurakunnassa. 

Kristiina syntyi vajaat 70 vuotta sitten turkulaiseen professoriperheeseen esikoisena. Molemmat vanhemmat olivat lääkäreitä. Kristiinakin suuntautui yliopistouralle (kuten sukunsa jo 1640-luvulta), joskaan ei lääketieteeseen. Hän peri varmaankin professori-isältään (kirjoittajan opettaja) määrätietoisen luonteen. Kristiina teki elämäntyönsä Turun yliopistossa, jossa hän toimi kielikeskuksessa englannin opettajana. Alun perin hän opiskeli myös ranskaa, viime aikoina puolaakin. Kieltenopetuksen ohella hän kehitti oman pikalukumetodin (dynamic reading) tieteellisen tekstin lukemiseen, opetti sitä ja julkaisi myös sitä koskevan kirjan. Hänen tutkimuksensa kohdistui myös irlantilaisen kirjailijan James Joycen tuotantoon. Hän oli arvostettu opettaja.

Teini-ikäisenä Kristiina yhdessä luokkatoverinsa kanssa ryhtyi etsimään hengellistä kotia. Käytyään läpi Suomessa toimivat uskontokunnat, molemmat tytöt päätyivät isä Pausin oppilaiksi ja heidät otettiin katolisen kirkon täyteen yhteyteen. He myös pysyivät kutsumuksessaan. Kristiina oli erityisen kiinnostunut lasten katekeesista. Hän toimi Turussa lasten uskonnonopettajana, koordinoi opetustoimintaa ja kuului ao. hiippakunnalliseen elimeen. Hän oli mukana myös tekemässä opetusmateriaalia. Hänellä oli seurakunnassa useita kummilapsia. Kristiina oli mukana Birgittalaissisarten ystävät ry:ssä ja sen hallituksen jäsen useita vuosia, aina kuolemaansa saakka. 

Sairautensa taakan Kristiina kantoi yksinään. Hänen oli tehtävä kaikki, mihin oli sitoutunut, kunnostaan riippumatta. Eläkkeelle hän jäi vasta kesällä 2018, vaikka olisi toki päässyt aikaisemminkin. Viimeisellä elinviikollaan hän vielä hankki kirjoituksia Birgitan Ystävä -lehteen. Kristiina oli todellinen persoona, jonka jälkeenjäävät muistavat pitkään.

Levätköön rauhassa.

Markku Vähätalo

Requiem aeternam dona ei, 
Domine, et lux perpetua luceat ei. 
Requiescat in pace. Amen.

Tietoja kirjoittajasta

Aihevalikko

LUE FIDES (pdf)

Uusin lehti || Arkisto (2001–)

PODCASTEJA (audio)

Radio Deissä ja Spotifyssa

Tilaa uutiskirjeemme!

Paavin twiitit

Paavin twiitit

Arkistot

Uusimpia videoita

Ladataan...