Valitse Sivu

Koulut alkavat

Koulut alkavat

On taas se aika vuodesta, kun pienet ja suuret koululaiset aloittavat arkisen aherruksensa opinahjoissaan. Perheiden arkirutiinit pyörähtävät käyntiin harrastuksineen ja aamuherätyksineen.

Uskonnonopetus

Lasten uskonnollinen kasvatus on ensisijaisesti vanhempien vastuulla. Lapsen kummit, yhteisöt ja seurakunnat voivat tarjota rukouksena, messuja, kerhotoimintaa ja sakramenttiopetusta. Vanhempien tehtävänä on kotikirkon ylläpitämisen lisäksi tuoda perhe oman seurakunnan messuun ja huolehtia lapsen sakramenttiopetuksen saamisesta ajallaan. Yleensä ensikommuunio on yhdeksänvuotiaana ja vahvistus 14-vuotiaana. Sakramenttiopetuksesta ja leireistä vastaavat oma seurakunta ja yhteisöt.

Suomessa uskonnonopetus on pakollinen kouluaine. Koululla on lainmukainen velvollisuus tarjota oman uskonnon opetusta tietyin ehdoin. Kun siis koulupiirissä (esim. Helsingissä) on vähintään kolme katolista oppilasta, joiden vanhemmat pyytävät lapselleen katolisen opetussuunnitelman mukaista uskonnonopetusta, on koulu velvollinen järjestämään opetuksen siten, ettei siitä koidu kohtuutonta haittaa kulkemisen tai muun opiskelun suhteen.

Tästä velvollisuudesta koituu paljon työtä koulujen opetuksen suunnittelussa. Suurin osa rehtoreista näkee paljon vaivaa täyttääkseen lasten tarpeen ja lain vaatimuksen perheen oman uskonnon opetuksen toteutumiseksi. On tärkeää, että myös perheet joustavat ja tulevat vastaan. Koska meitä katolilaisia on Suomessa vielä melko vähän, joutuvat lapset silloin tällöin osallistumaan uskonnontunnille eri aikaan kuin esim. luterilaiset ja toisinaan kulkemaan toiseen kouluun opetusta varten. Suomessa on totuttu siihen, että lapset kulkevat hyvinkin itsenäisesti kodin ja koulun lähialueilla, jo hyvin nuoresta pitäen. Siksi on tärkeää, että vanhemmat harjoittelisivat lasten kanssa kulkemista kävellen, polkupyörällä ja julkisella kulkuneuvolla. Tällä tavoin lapsen turvallisuus lisääntyy ja myös hänen elinpiirinsä kavereineen ja harrastuksineen laajenee. Kun lapsella on mukana puhelin, voi hän aina soittaa vanhemmilleen ja toisin päin.

Opetuksen järjestelyt

Opetuksen järjestelyt varmistuvat kouluilla vasta syksyn mittaan. Nyt on aika varmistaa, että lapsi saa lainmukaisen oman uskonnon opetuksen. Vanhempien tulee tiedustella asiaa koulun kansliasta ja tarvittaessa vaatia, että opetus järjestetään. Kuta enemmän oppilaat käyvät katolisessa opetuksessa, sitä enemmän opetusta järjestetään ja sitä laadukkaammaksi opetusta ja opetusolosuhteita edelleen kehitetään. Kaikissa opetukseen liittyvissä asioissa voi aina ottaa yhteyttä minuun: opetus(at)katolinen.fi tai 050-5440871. Kannattaa tutustua myös opetusosaston sivustoon opetus.katolinen.fi

Koululaisten siunaus

Pyhän Marian seurakunta kutsuu pääkaupunkiseudun koululaiset perheineen messuun sunnuntaina 25.8. klo 11.30 (Pyhän Marian kirkko, Mäntytie 2, 00270 Helsinki). Messun jälkeen toivon tapaavani koululaisten vanhempia kirkkokahveilla seurakuntasalissa!

Osmo Vartiainen
Hiippakunnan opetusjohtaja

Tietoja kirjoittajasta

Osmo Vartiainen

Osmo Vartiainen on Helsingin hiippakunnan opetusjohtaja.

Aihevalikko

LUE FIDES (pdf)

Uusin lehti || Arkisto (2001–)

Fides 3/2024:n olisi pitänyt jo tulla kaikkiin katolisiin koteihin. Mikäli lehti ei ole tullut sinulle, voit lukea sen netistä tai pyytää lähettämään sen sinulle: info@katolinen.fi. Tarkistathan osoitetietosi omasta seurakunnastasi. Tilaa lehti myös uutiskirjeenä sähköpostiisi.

PODCASTEJA (audio)

Radio Deissä ja Spotifyssa

Tilaa uutiskirjeemme!

Paavin twiitit

Paavin twiitit

Arkistot

Uusimpia videoita

Ladataan...