Valitse Sivu

Jäsentulojen kehitys herättää huolta

Jäsentulojen kehitys herättää huolta

Alustavat laskelmat jäsentulojen kehityksestä maaliskuun lopussa 2023 ovat valmistuneet. Ne antavat aihetta huoleen. Yleisen hintatason ja energian hinnan nousu on nostanut seurakuntien ja hiippakunnan yhteisiä kustannuksia uudelle tasolle. Muissakin kuluissa on selkeätä nousua. Samaan aikaan jäsentuloissa (jäsenmaksut, kolehdit ja lahjoitukset) on kehitys ollut miinusmerkkistä.

Kuten oheisista kaavioista näkyy, koronaepidemian aikana kolehtien osuus romahti selvästi (2020) ja alkoi vasta seuraavana vuonna hitaasti palautua takaisin kohti aikaisempaa tasoa ja jopa vähän sen yli. Sen sijaan jäsenmaksun keräämisessä ei ole päästy entisiin, vuoden 2019 lukuihin. Sama tilanne on vapaaehtoisten lahjoitusten kohdalla.

Jos kehitys jatkuu tällaisena, jäsentulojen määrä vuoden lopussa on selvästi matalampi kuin aiemmin ja mihin budjetissa on varauduttu. Tämän vuoden kolmen ensimmäisen kuukauden aikana kerätyt jäsenmaksut ovat jääneet jo noin 50 000 euroa viime vuotta matalammalle tasolle. Onneksi kolehdeissa on tapahtunut nousua. Jäsentulojen kokonaiskertymä saattaa siis jäädä tänä vuonna jopa alle 800 000 euroon, mikä on lähes 200 000 euroa matalampi taso kuin vuonna 2019.

Tällainen lasku toisi selviä taloudellisia haasteita paikalliskirkkomme taloudelle. Oheisessa taulukossa on selvitetty viiden vuoden jäsentulojen kehitys tammi–maaliskuussa verrattuna koko vuoden tulokseen lopussa.

Tämän vuoden ensimmäinen jäsenmaksukirje tulee koteihin näillä näkymin toukokuussa. Toivomme, että paikalliskirkkomme jäsenet tukevat seurakuntiaan ja hiippakunnan toimintoja alkuvuotta runsaammin lahjoituksin ja säännöllisesti jäsenmaksusta huolehtien. Suuret kiitokset jokaiselle!

Hiippakunnan taloustoimisto / KATT

– Seuraavassa Fideksessä ilmestyy laajempi katsaus hiippakunnan taloudesta.

Tietoja kirjoittajasta

Aihevalikko

LUE FIDES (pdf)

Uusin lehti || Arkisto (2001–)

Fides 3/2024:n olisi pitänyt jo tulla kaikkiin katolisiin koteihin. Mikäli lehti ei ole tullut sinulle, voit lukea sen netistä tai pyytää lähettämään sen sinulle: info@katolinen.fi. Tarkistathan osoitetietosi omasta seurakunnastasi. Tilaa lehti myös uutiskirjeenä sähköpostiisi.

PODCASTEJA (audio)

Radio Deissä ja Spotifyssa

Tilaa uutiskirjeemme!

Paavin twiitit

Paavin twiitit

Arkistot

Uusimpia videoita

Ladataan...