Valitse Sivu

Caritas-kuulumiset

Caritas-kuulumiset

Ulkoministeriön rahoitusta uusille hankkeille – Ilmastonmuutos ja siirtolaisten oikeudet keskiössä 

Kahdelle Caritaksen kehitysyhteistyöhankkeelle on myönnetty Ulkoministeriön rahoitus. Hankkeet toteutetaan yhteistyössä kumppaneiden kanssa Nepalissa ja Bangladeshissa. 

Nepalissa keskitytään ilmastonmuutokseen ja sen vaikutuksiin pienviljelijäyhteisöissä. Nepal on yksi maailman haavoittuvimpia maita ilmastonmuutoksen vaikutuksille. Hanke tuo viljelijöitä yhteen luomaan ilmastoystävällisiä, paikallisia ratkaisuja vastaamaan ilmastonmuutoksen aiheuttamiin haasteisiin. Hankkeen kohderyhmää ovat heikoimmassa asemassa olevat pienviljelijät Nawalpurin alueella. 

Bangladeshissa alkava hanke edistää siirtolaistyöläisten oikeuksia. Omia oikeuksia koskevan tiedon puute, luvattomien rekrytointiagenttien läsnäolo, köyhyys ja naisiin kohdistuva väkivalta tekevät naisista erityisen haavoittuvaisia hyväksikäytölle, pakkotyölle ja ihmiskaupalle. Hanke antaa naisille ja tytöille tietoa ja yhteisöille valmiudet puolustaa heidän oikeuksiaan. 

Vuonna 2021 alkaneet hankkeet Keniassa ja Myanmarissa päättyvät vuonna 2023. Keniassa yli 500 naisen ruokaturva on parantunut ja heidän taloudellinen itsenäisyytensä lisääntynyt. Naiset ovat saaneet koulutusta muun muassa mehiläistarhauksesta ja korien tekemisestä. Lisäksi naiset ovat muodostaneet ryhmiä, joiden kautta he saavat pieniä lainoja yritystoiminnan aloittamiseksi. Haastavasta tilanteesta huolimassa Myanmarissa hankkeen kautta on asennettu kasvihuone, 20 vesisuodatinta kouluihin sekä koulutettu yhteisöjä kestävästä kehityksestä. 

Paras tapa tukea Caritaksen kehitysyhteistyöhankkeita on ryhtyä kuukausilahjoittajaksi. Kuukausilahjoittajaksi voit liittyä Caritaksen nettisivuilla www.caritas.fi/kuukausilahjoitus.  

Samanarvoinen elämäni  –valokuvanäyttely kiertää maata 

Caritaksen Samanarvoinen elämäni -näyttely tuo välähdyksiä bangladeshilaisesta arjesta. Näyttelyyn kuuluu lähes kaksikymmentä bangladeshilaisen valokuvaajan GMB Akashin kuvaa ja niihin liittyvää tarinaa.  

Näyttelyssä esillä olevat kuvat tuovat esiin tavallisten bangladeshilaisten arkea. Akash kuvaa arvostavalla tavalla yhteiskuntien reunamille jääviä ihmisiä ja antaa heille mahdollisuuden tuoda äänensä kuuluviin.  

”Olen tarinankertoja. En vain ota kuvia, vaan haluan kertoa tarinan kuvan takana”, kertoo valokuvaaja GMB Akash.  

Seuraavat näyttelypaikkakunnat ovat Kuopio, Jyväskylä ja Tampere:  

Kuopio  4.-15.10.2022, Kuopion pääkirjasto;  Jyväskylä 18.10.-3.11.2022, Jyväskylän pääkirjasto; Tampere 3.1.-21.1.2023, Tampereen pääkirjasto Metso. 

Näyttely liittyy Caritaksen Samanarvoinen elämäni -hankkeeseen, johon kuuluu myös oppimateriaali ja sosiaalisen median kampanja. Lue lisää näyttelystä lisää osoitteesta samanarvoinenelamani.org.   

Tervetuloa ostoksille Caritas-kauppaan! 

Kierrätysvaatekaupassa myymme kesävaatteita pois tarjoushinnoin koko syyskuun ajan. Teemme tilaa syysvaatteille.  

Caritas-kauppa on auki osoitteessa Kuusitie 6, 00270 Helsinki, maanantaista perjantaihin kello 10–15. Ystäväkahvilapäivinä eli syyskuussa 14.9. kauppa on auki kello 18 asti. 

Verkkokauppamme on aina auki osoitteessa www.caritas.fi/caritas-kauppa. Verkkokaupasta löydät luostarituotteitamme, kuten saippuoita ja käsivoiteita. Kierrätysvaatteita myymme vain kivijalkamyymälässä. 

Tapahtumia  

Caritas on kumppanina Kymppi-hankkeessa, jonka tavoitteena on sitouttaa suomalaiset, kehittyvissä maissa toimivat yritykset toimimaan eriarvoisuuden vähentämiseksi. Hanke pyrkii osoittamaan, että ihmisoikeuksien kunnioittaminen ja kaikkien ihmisten yhdenvertainen kohtelu voivat olla yrityksen menestystekijöitä.  

Kymppi-hanke järjestää vastuullisuutta käsittelevän webinaarin 20.9.2022. Lue lisää tapahtumasta osoitteesta www.hdl.fi/kymppi-hanke.  

Tapahtumia Caritaksen toimistolla 

osoitteessa Kuusitie 6, 00270 Helsinki:  

Ystävyyden kahvila kerran kuussa keskiviikkoisin kello 15–17. Syyskuun kahvilapäivä on 14.9.2022.  

Hävikkiruuanjakelupäivät  syys-lokakuussa ovat 19.9., 3.10. klo 15–16. Koronatilanteen vuoksi hävikkiruoanjakelu järjestetään Caritaksen toimiston ulkopuolella. Jonottamaan voi tulla klo 14.50. Ruokakasseja on rajoitetusti noin 30 kpl joka kerralla.    

Liity Caritaksen jäseneksi!  

Suomen Caritas tukee kehitysyhteistyöhankkeita Myanmarissa ja Keniassa. Suomessa Caritaksen työntekijät ja vapaaehtoiset tarjoavat sosiaaliohjausta maahanmuuttajille Caritaksen toimistolla. Jäsenet ja kuukausilahjoittajat saavat halutessaan Caritaksen uutiskirjeen, joissa kerrotaan kuulumisia hankkeista sekä muusta Caritaksen toiminnasta. Lue lisää jäsenyydestä osoitteesta www.caritas.fi/liity-jaseneksi.  

www.caritas.fi

Tietoja kirjoittajasta

Aihevalikko

LUE FIDES (pdf)

Uusin lehti || Arkisto (2001–)

Fides 3/2024:n olisi pitänyt jo tulla kaikkiin katolisiin koteihin. Mikäli lehti ei ole tullut sinulle, voit lukea sen netistä tai pyytää lähettämään sen sinulle: info@katolinen.fi. Tarkistathan osoitetietosi omasta seurakunnastasi. Tilaa lehti myös uutiskirjeenä sähköpostiisi.

PODCASTEJA (audio)

Radio Deissä ja Spotifyssa

Tilaa uutiskirjeemme!

Paavin twiitit

Paavin twiitit

Arkistot

Uusimpia videoita

Ladataan...