Valitse Sivu

ANGELUS 8.12.

ANGELUS 8.12.

Neitsyt Marian perisynnittömän sikiämisen juhlapyhänä 8.12.2023

.

Rakkaat veljet ja sisaret, hyvää päivää ja hyvää juhlaa!

Tänään perisynnittömän sikiämisen juhlapyhänä evankeliumi esittää meille Herran syntymän ilmoittamisen (vrt. Luuk. 1:26–38). Se näyttää meille kaksi Marian asennetta, jotka auttavat ymmärtämään, kuinka hän vaali saamaansa ainutlaatuista lahjaa: sitä, että hänen sydämensä oli täysin vapaa synnistä. Nämä kaksi asennetta ovat ihmetys Jumalan teoista ja uskollisuus yksinkertaisissakin asioissa.

Ensinnäkin ihmetys. Enkeli sanoo Marialle: “Ole tervehditty, Maria, sinä armon saanut! Herra kanssasi!” (j. 28). Evankelista Luukas kertoo, että “nämä sanat saivat Marian hämmennyksiin, ja hän ihmetteli, mitä sellainen tervehdys mahtoi merkitä” (j. 29). Maria oli yllättynyt, hämmästynyt ja hämmentynyt. Hän ihmetteli kuullessaan häntä kutsuttavan ”sinä armon saanut” – Madonna on nöyrä – eli täynnä Jumalan rakkautta. Se on jalo asenne: että osaa ihmetellä Jumalan lahjojen edessä, ei pidä niitä itsestään selvinä vaan pitää niitä arvossa, iloitsee niiden mukanaan tuomasta luottamuksesta ja hellyydestä. On myös tärkeää todistaa tästä ihmetyksestä toisten edessä, puhua nöyrästi Jumalan lahjoista, saamastaan hyvästä eikä pelkästään arkipäivän ongelmista. Olla myönteisempiä. Voimme kysyä itseltämme: osaanko ihmetellä Jumalan tekoja? Koenko joskus ihmetystä niiden edessä ja jaan sen jonkun kanssa? Vai etsinkö aina rumia, masentavia asioita?

Sitten toinen asenne: uskollisuus yksinkertaisissa asioissa. Ennen Herran syntymän ilmoittamista evankeliumi ei sano Mariasta mitään. Se esittää hänet tavallisena tyttönä, nähtävästi samanlaisena kuin monet muut saman kylän asukkaat. Hän on nuori nainen, joka juuri yksinkertaisuutensa ansiosta on säilyttänyt puhtaana perisynnittömän sydämen, jonka kanssa hän Jumalan armosta sikisi. Tämäkin on tärkeää, koska Jumalan suurten lahjojen vastaanottamiseksi on tärkeää osata vaalia hänen jokapäiväisempiä, vähemmän ilmeisiä lahjojaan.

Juuri joka päivä uskollisesti hyvää tehden Maria antoi Jumalan lahjan kasvaa hänessä; niin hän oppi vastaamaan Herralle, sanomaan hänelle ”kyllä” koko elämällään.

Kysykäämme siis itseltämme: uskonko, että uskollisuus Jumalalle on tärkeää jokapäiväisissä tilanteissa ja hengellisellä tiellä? Ja jos uskon niin, löydänkö aikaa lukea evankeliumia, rukoilla, osallistua eukaristiaan ja vastaanottaa sakramentaalisen anteeksiannon, osoittaa konkreettisin teoin pyyteetöntä palvelemista? Nuo jokapäiväiset valinnat ovat ratkaisevia Herran läsnäolon vastaanottamiseksi.

Tahraton Neitsyt Maria auttakoon meitä ihmettelemään Jumalan lahjoja ja vastaamaan niihin auliisti joka päivä.

Franciscus

Tietoja kirjoittajasta

Aihevalikko

LUE FIDES (pdf)

Uusin lehti || Arkisto (2001–)

Fides 3/2024:n olisi pitänyt jo tulla kaikkiin katolisiin koteihin. Mikäli lehti ei ole tullut sinulle, voit lukea sen netistä tai pyytää lähettämään sen sinulle: info@katolinen.fi. Tarkistathan osoitetietosi omasta seurakunnastasi. Tilaa lehti myös uutiskirjeenä sähköpostiisi.

PODCASTEJA (audio)

Radio Deissä ja Spotifyssa

Tilaa uutiskirjeemme!

Paavin twiitit

Paavin twiitit

Arkistot

Uusimpia videoita

Ladataan...