Valitse Sivu

Trolldom och magi i vår tid

Trolldom och magi i vår tid

Häxan Ida Henrikson har fått betydande uppmärksamhet både i Hufvudstadsbladet och Helsingin Sanomat för grundandet av Helsinki Coven -häxcirkeln som sysslar med hedniska ritualer, olika former av magi och praktiserar förbannelser. Organisationen hävdar att den till sin natur är feministisk. Alla häxor är kvinnor som identifierar sig med hedniska gudinnor. De anser att de får sin styrka från naturen. De har lyst förbannelser bl.a. på industrier som förstör naturen samt på personer, politiska organisationer och andra som begränsar politisk och annan frihet (HS 15.-21.11.2019). Helsinki Coven är en häxcirkel som sammanbinder häxor och arrangerar gemensamma möten och andra tillfällen. Den är till sin natur exkluderande och elitistisk. Man vill upphäva patriarkala samhällsstrukturer. 

Paulus skriver om magi och trolldom i brevet till Galaterna: “Men köttets gärningar är uppenbara: de äro….avgudadyrkan, TROLLDOM… och annat sådant, varom jag säger eder i förväg, såsom jag redan förut har sagt, att de som göra sådant, de skola icke få Guds rike till arvedel” (Gal. 5:19-21).

Den katolska katekesen är helt entydig gällande trolldom och magi (#2117, 2138, 1852). Ingen får använda sig av dessa, inte ens i möjliga “goda” syften. Detta är mot vår religion, vår tro och grundvärderingar. Man får inte förbanna någon, inte ens den som gör fel. Att ta till den onde eller förtrösta sig på honom, är alltid synd. Demoner för aldrig något gott med sig utan de vill alltid skada oss. De vill fjärma oss från Gud och Jesus Kristus. Deras grundmålsättning är och har alltid varit att fylla helvetet med själar. 

Trolldom har ingen plats i vår katolska kyrka. Den som praktiserar eller deltar i trolldom eller magi begår alltid en synd. Det finns heller ingen plats i kulturella eller sociala sammanhang för trolldom. Man får inte fresta Gud eller sätta hans kärlek till oss på prov. Frågan borde lyftas fram i vår mångkulturella kyrka på ett informativt och strukturellt sätt. Kanske i samband med en föreläsningsserie eller i artiklar i Fides. 

Problemet med magi och trolldom i Finland håller på att sprida sig. Tidigare var satanismen på frammarsch. Idag försöker djävulen genom häxeri, magi och häxcirklar fånga unga kvinnliga själar. Feminismen är bra, men används nu av den onde för sina ändamål. Feminismen får inte omdefinieras som ett satans instrument. Det gynnar inte samhället.

Jan-Peter Paul

Tietoja kirjoittajasta

Jan-Peter Paul

Ekon. dr. Jan-Peter Paul är docent och författare. Han har verkat i ledande ställning i näringslivet och inom EU-kommissionen. Han är aktiv i många organisationer inom den katolska kyrkan i Finland.

Aihevalikko

LUE FIDES (pdf)

Uusin lehti || Arkisto (2001–)

Fides 3/2024:n olisi pitänyt jo tulla kaikkiin katolisiin koteihin. Mikäli lehti ei ole tullut sinulle, voit lukea sen netistä tai pyytää lähettämään sen sinulle: info@katolinen.fi. Tarkistathan osoitetietosi omasta seurakunnastasi. Tilaa lehti myös uutiskirjeenä sähköpostiisi.

PODCASTEJA (audio)

Radio Deissä ja Spotifyssa

Tilaa uutiskirjeemme!

Paavin twiitit

Paavin twiitit

Arkistot

Uusimpia videoita

Ladataan...