Valitse Sivu

Pohjoismaiden piispainkokouksen valtuuskunta vieraili Ukrainassa

Pohjoismaiden piispainkokouksen valtuuskunta vieraili Ukrainassa

Pohjoismaiden katolisen piispainkokouksen (NBK) valtuuskunta, jonka muodostivat Tukholman piispa, kardinaali Anders Arborelius OCD ja Trondheimin piispa-prelaatti Erik Varden OCSO, oli solidaarisuusvierailulla Ukrainassa. Vierailu oli kaksipäiväinen (9.–10.5.) ja se toteutui bysanttilais-katolisten ukrainalaisten Saksan ja Skandinavian eksarkin, piispa Bohdan Dzyurakhin CSSR aloitteesta. 

“Me haluamme tällä tavoin osoittaa solidaarisuutta Ukrainan kiusattua kansaa ja maan kristittyjä kohtaan”, totesi piispa Varden vierailusta.

Matkaohjelmaan sisältyi muun muassa Kiovan suurarkkipiispan, hänen autuutensa Sviatoslav Shevchuckin samoin kuin Kiovan roomalaiskatolisen piispan Vitalii Kryvytskyin SDB tapaaminen. Tämän lisäksi Pohjoismaiden piispainkokouksen edustajat vierailivat Kiovan lähistöllä joissakin kaupungeissa, jotka tuhoutuivat Venäjän armeijan vallattua ne vuonna 2022. Näin piispat kommentoivat vierailuaan paikan päältä: 

”Meille on suuri etuoikeus vierailla Kiovassa piispainkokouksen nimissä, Pohjoismaiden katolilaisten yhteisön edustajina. Olemme täällä osoittaaksemme solidaarisuutta Ukrainan kansalle ja näyttääksemme, kuinka syvä on yhteytemme Ukrainassa toimivan katolisen kirkon kanssa. Samoin haluamme omin silmin nähdä sodan aiheuttamat tuhot ja kaiken sen, mitä on tapahtunut ja yhä tapahtuu, haluamme osaltamme jakaa hengellistä lohdutusta ja humanitaarista apua ja rukoilla rauhan puolesta. Olemme hyvin vaikuttuneita siitä sydämellisestä tavasta, jolla Ukrainan kreikkalaiskatolisen kirkon johtaja, suurarkkipiispa Sviatoslav Shevchuk on ottanut meidät vastaan. Iloitsemme siitä, että tänä [vierailumme ensimmäisenä] iltana voimme viettää messun yhdessä Kiovan roomalaiskatolisen piispan Vitalii Kryvytskyin SDB kanssa. Pyydämme kaikkia uskovia rukoilemaan näinä päivinä Ukrainan puolesta.”

Piispainkokouksen toivomuksen mukaisesti kaikissa Pohjoismaiden seurakunnissa kerättiin kolehti helluntain päämessussa Ukrainan auttamiseksi. Kolehti organisoitiin ainakin Suomessa Suomen Caritaksen Ukraina-keräyksen kanssa. Keräykseen osallistumiseen piispat kehottivat seuraavin sanoin:

Teidän piispoinanne tahdomme nyt kutsua kaikkia uskovia rauhanomaiseen toimintaan tätä kauheaa sotaa vastaan. Tätä tarkoitusta varten olemme valinneet helluntaisunnuntain. Silloin vietetään Pyhän Hengen tulemista, silloin me vahvistamme uskomme siihen, että Herra pelastavalla voimallaan todella voi uudistaa maan kasvot uskollisten seuraajiensa kautta. Siksi pyydämme, että helluntain päämessu viiden Pohjoismaan kaikissa seurakunnissa ja sääntökuntayhteisöissä vietettäisiin oikeudenmukaisuuden ja rauhan puolesta Ukrainassa. Samalla pyydämme, että kerättävä kolehti osoitettaisiin Ukrainan Caritakselle, jonka työ on suurenmoista. Caritas merkitsee meidän tukemme kohteeksi ruoka- ja hygieniapaketteja eniten tarvitsevia varten. Tarve tällaiselle perustavalle avulle on suuri ja se vain kasvaa. Käyttäkäämme seuraavat päivät sydämemme ja mielemme valmistamiseen. Jo etukäteen kiitämme teitä anteliaisuudestanne. 

Neitsyt Maria, rauhan kuningatar, rukoile Ukrainan puolesta!

KATT

Lisätietoja: www.nordicbishopsconference.org

Kuvassa vasemmalta: suurarkkipiispa Shevchuk, kardinaali Arborelius, piispa Varden.

Tietoja kirjoittajasta

Aihevalikko

LUE FIDES (pdf)

Uusin lehti || Arkisto (2001–)

PODCASTEJA (audio)

Radio Deissä ja Spotifyssa

Tilaa uutiskirjeemme!

Paavin twiitit

Paavin twiitit

Arkistot

Uusimpia videoita

Ladataan...