Valitse Sivu

Paavi helluntaina: ”Ihmiset ovat Pyhän Hengen temppeleitä, ei talous”

Paavi helluntaina: ”Ihmiset ovat  Pyhän Hengen temppeleitä, ei talous”

Paavi Franciscus palasi apostolisen palatsin ikkunaan ja piti Regina Caeli -rukouksen Pietarin-aukiolle kokoontuneelle ihmisjoukolle. Tervehdyksessään hän pohti helluntain sanomaa ja pyysi rukouksia koronaviruspandemiasta kärsivän Amazonian alueen puolesta. Paavin mukaan ihmisten auttaminen on tässä tilanteessa tärkeämpää kuin rahan säästäminen.

Paavi Franciscus palasi helluntaisunnuntaina 31. toukokuuta 2020 apostolisen palatsin ikkunaan pitämään Regina Caeli -rukouksen ja tervehdyksen. Jo useiden viikkojen ajan paavi oli lähettänyt sunnuntaimietiskelynsä videon välityksellä COVID-19 -pandemian vuoksi. Pietarin aukiolle oli kerääntynyt joukko uskovia eri maista paavin tervehdystä kuulemaan.

Jeesuksen anteeksianto ja Pyhän Hengen läsnäolo

Paavi aloitti puheensa viittaamalla Pietarinaukiolle paluuseen: ”Tänään aukio on auki, on mukava palata tänne!” Evankeliumimietiskelyssään Franciscus pohti Jeesuksen sanoja (Joh. 20:19-23) ”Rauha teille”, jotka ovat enemmän kuin tervehdys – ne ovat ”sovinnon ja anteeksiannon sanoja” opetuslapsille, jotka olivat hylänneet Jeesuksen. Paavi kertasi jälleen usein toistamaansa opetusta: ”Älkää unohtako: Jeesus ei koskaan väsy antamaan anteeksi. Me väsymme pyytämään anteeksi.”

Antamalla anteeksi opetuslapsilleen Jeesus tekee heistä kirkon. Hän jatkaa: ”Niin kuin Isä on lähettänyt minut, niin minä lähetän teidät” (20:21). Sovitus johtaa lähetykseen. Ylösnousemuksen iloa ei ole tarkoitus pitää vain itsellä vaan jakaa muille. Tätä varten Herra antaa apostoleille Henkensä: ”Hän puhalsi heihin ja sanoi: Ottakaa Pyhä Henki” (20:22). ”Uudistakoon helluntaijuhla tietoisuutemme siitä, että meissä asuu Pyhän Hengen eläväksi tekevä läsnäolo”.

Ihmiset ennen taloutta

Regina Caeli -rukouksen jälkeen paavi pyysi rukousta Amazonian alueen ihmisten puolesta. Puoli vuotta sitten päättyi aluetta käsitellyt synodi. Nyt Amazoniaa koettelee koronaviruspandemia. Paavi painotti, että ihmisten hoitaminen on tärkeämpää kuin taloudesta huolehtiminen. ”Ihmiset ovat Pyhän Hengen temppeleitä, ei talous.”

Lopuksi paavi toivotti kaikille hyvää helluntaita ja hyvää ruokahalua. ”Tarvitsemme niin paljon Pyhän Hengen valoa ja voimaa!” ”Älkää unohtako rukoilla puolestani. Hyvää lounasta ja nähdään taas aukiolla!”

Emil Anton,  Vatican News

Tietoja kirjoittajasta

Emil Anton

Emil Anton on teologian tohtori, filosofian maisteri ja suomenkielisen Vatican Newsin toimittaja. Hän tutki vuonna 2019 julkaistussa väitöskirjassaan paavi Benedictus XVI:n kontribuutiota uskontoteologiaan ja -dialogiin.

Aihevalikko

LUE FIDES (pdf)

Uusin lehti || Arkisto (2001–)

PODCASTEJA (audio)

Radio Deissä ja Spotifyssa

Tilaa uutiskirjeemme!

Paavin twiitit

Paavin twiitit

Arkistot

Uusimpia videoita

Ladataan...