Valitse Sivu

Paavi Franciscus vieraili Unkarissa

Paavi Franciscus vieraili Unkarissa

Paavi Franciscus vieraili Unkarissa 28.–30. huhtikuuta.

Paavi Franciscus vieraili Unkarin pääkaupungissa Budapestissa 28.–30. huhtikuuta. Kyseessä oli paavi Franciscuksen 41. apostolinen matka, jonka aikana hän tapasi maan poliittista ja uskonnollista johtoa, mutta myös kulttuurivaikuttajia, pakolaisia, lapsia ja nuoria.

Paavi saapui Budapestiin perjantaiaamuna ja piti perinteisesti ensimmäisen virallisen puheensa maan johdolle, viranomaisille ja diplomaateille. Puheessa paavi keskittyi Budapestiin historian, siltojen ja pyhimysten kaupunkina. Illemmalla paavi tapasi piispoja, pappeja, seminaristeja ja sääntökuntalaisia ja keskusteli heidän kanssaan. Puheessaan paavi varoitti muun muassa juoruilusta ja kahdesta väärästä asenteesta suhteessa nykyaikaan, tappiomentaliteetista ja liian helposta, maailmallisesta sopeutumisesta. 

Lauantai oli tiivis päivä, johon mahtui tapaamisia lasten ja nuorten, köyhien ja pakolaisten, kreikkalaiskatolisen yhteisön ja jesuiittojen kanssa. Puheessaan köyhille ja pakolaisille paavi muistutti siitä, että aito usko johtaa kohtaamiseen köyhien kanssa ja että kirkon on puhuttava sujuvasti rakkauden kieltä.  Paavi kiitti kirkkoa Unkarissa hyväntekeväisyystyöstä ja monien ukrainalaispakolaisten auttamisesta.  

Nuorille paavi sanoi, että Jeesus ei halua meidän olevan laiskoja sohvaperunoita, vaan aktiivisia, valmiina muuttamaan maailman. ”Tähtää korkealle”, paavi rohkaisi nuoria muistuttaen heitä siitä, että jokaisella on talentteja, lahjoja. Lahjoja on kehitettävä harjoittelemalla. Samalla on tärkeää tottua viettämään aikaa hiljaisessa rukouksessa, mikä ei siis tapahdu kännykkäruudun äärellä. ”Älkää virtualisoiko elämää!” 

Sunnuntaina paavi saarnasi messussa kymmenilletuhansille kuulijoille Budapestin keskustassa Kossuth tér -aukiolla pidetyssä ulkoilmamessussa. Viimeisessä puheessaan paikallisessa katolisessa yliopistossa paavi puhui kulttuurin merkityksestä ja muistutti siitä, että ”suurimmat intellektuellit ovat nöyriä”. 

Illalla paavi Franciscus tapasi tapansa mukaan yksityisesti maassa asuvia jesuiittoja. Hän tapasi yksityisesti myös Venäjän ortodoksisen kirkon metropoliitta Hilarionin, joka vastasi vuoteen 2022 Venäjän ortodoksisen kirkon ulkosuhteista. 20-minuuttista tapaamista, jossa oli mukana tulkki, luonnehdittiin ”sydämelliseksi”. 

Paavin vierailun vastaanotto Unkarissa oli innostunutta. Paikalla ollut puolalainen dominikaani-isä totesi Vatican Newsille, että ”koimme suuren perhejuhlan”. Toinen paikalla ollut pappi totesi unkarilaisten ottaneen paavin vastaan suurella ilolla. Budapestiin saapui aamusta alkaen suuria määriä unkarilaisia ja myös ulkomaalaisia pyhiinvaeltajia.

Emil Anton / Vatican.newsKuva Vatican Media

Tietoja kirjoittajasta

Emil Anton

Emil Anton on teologian tohtori, filosofian maisteri ja suomenkielisen Vatican Newsin toimittaja. Hän tutki vuonna 2019 julkaistussa väitöskirjassaan paavi Benedictus XVI:n kontribuutiota uskontoteologiaan ja -dialogiin.

Aihevalikko

LUE FIDES (pdf)

Uusin lehti || Arkisto (2001–)

PODCASTEJA (audio)

Radio Deissä ja Spotifyssa

Tilaa uutiskirjeemme!

Paavin twiitit

Paavin twiitit

Arkistot

Uusimpia videoita

Ladataan...