Valitse Sivu

Längtan och väntan

Längtan och väntan

Aftonandakt i Radio Vega den 1.12.2020.

Livet kan beskrivas som en karta, livskarta. Så länge vi lever här på jorden är kartan ännu inte färdig. Varje dag, varje stund blir det mer färg, mer nyanser på bilden. Alla bilder och detaljer är inte så vackra. Några kan vara skrämmande, motbjudande. Och sedan finns det otroligt vackra, fina och harmoniska. Ändå är alla viktiga delar av din och min livskarta eftersom livet i sig är just detta. En mångsidig palett av alla färger.

När livskartan blir färdig är det dags att flytta till Faderns hus. Då får vi se och möta vår Skapare som han är. Efter all väntan och längtan kommer vi fram. Vi får möta alla våra nära och kära som gått hem före oss, längtan och väntan är över.

Nu lever vi i advent, väntans tid. Hela Kyrkan väntar på Jesu födelse, Messias ankomst. Adventstidens texter är fyllda av glädje och hopp. Hoppet om Frälsarens födelse. Profeten Jesaja förkunnar med stor glädje: ”Gör porten hög, öppna portar för härlighetens konung, bana väg för Herren som kommer.”

Jesaja visste vad väntan och längtan betyder. Han hade profetens stora och krävande uppgift att vara Guds språkrör bland Israels folk, Guds röst i öknen. Men han visste att alla skrifter skulle gå i uppfyllelse och Ordet skulle bli kött. Jesus, Immanuel, skulle födas av en jungfru i ett stall.

Jag har alltid tyckt om att vänta. Känslan och stämningen att se fram emot det man väntar och saknar, det har lärt mig att uppskatta allt det man redan nu har i livet. Och händer det att mina förväntningar och önskemål förverkligas, så känner jag en ännu större tacksamhet för det. Men att leva, att vara på resa, är redan så värdefullt. Det känns ibland att det är viktigare än att komma fram. Båda behövs, för att komma fram måste man först resa med alla dess mödor och att resa utan mål kan i värsta fall vara slöseri, bortkastad tid. Men aposteln Paulus talar vackert om salig väntan. Det är en stor välsignelse att vänta på Herrens ankomst, alltings fullbordan.

Och att vara på resa genom livet är aldrig utan betydelse för vi har ett mål, något att se fram emot. Livskartan blir färdig, med alla dess fina och mindre fina bilder.

Vi kan fira advent tillsammans med Herrens moder, Maria. Hon är vår himmelska moder och hon vet hur det är att vänta. Hela adventstidens liturgi präglas av profeten Jesajas texter och Marias närvaro. Jesaja kallas ofta den femte evangelisten eftersom han på ett djupgående sätt berättar om Messias födelse. Det känns som om han själv hade levt i den tiden. Men det är just det som profetens kall och uppdrag är, att förkunna glädjebudskap och bana väg för härlighetens kung. Sonen som oss är given och väldet som ligger på hans axlar.

Om livet ibland känns meningslöst så kom ihåg: Resan är så värdefull för vi har ett mål som är det bästa möjliga, eviga livet hos Herren. Jag önskar oss alla en välsignad advent.

Marko Pitkäniemi

Tietoja kirjoittajasta

Fides

Katolinen hiippakuntalehti Fides on Helsingin katolisen hiippakunnan viestintäosaston julkaisu. Se ilmestyy osin paperisena ja osin pelkästään nettiversiona. ISSN 0356-5262.

Aihevalikko

LUE FIDES (pdf)

Uusin lehti || Arkisto (2001–)

PODCASTEJA (audio)

Radio Deissä ja Spotifyssa

Tilaa uutiskirjeemme!

Paavin twiitit

Paavin twiitit

Arkistot

Uusimpia videoita

Ladataan...