Valitse Sivu

Kunnianosoitus pyhälle Jeesuslapsen Teresalle

Kunnianosoitus pyhälle Jeesuslapsen Teresalle

Unescon biennium 2022–2023

Pyhän Jeesuslapsen Teresan syntymästä on tänä vuonna kulunut 150 vuotta. Sen vuoksi Yhdistyneiden kansakuntien kasvatus-, tiede- ja kulttuurijärjestö UNESCO viettää sitä kaksivuotiskautena 2022–2023. Biennumilla Unescolla on tapana osoittaa kunnioitusta henkilöille, jotka kukin tavallaan ovat toimineet kasvatuksen, kulttuurin, tieteen, naisten oikeuksien tai rauhan puolesta. Pyhän Thérèsen kunnioituksenosoituksen aloitteentekijänä oli hänen nimeään kantava Lisieux’n basilika yhdessä Ranskan, Belgian ja Italian kanssa. 

Unesco pyrkii tekemään tunnetuksi pyhän Jeesuslapsen Teresan merkityksen spiritualiteetin, kulttuurin ja kasvatuksen aloilla. Pyhä Thérèse on elämällään ja kirjoituksillaan antanut todistuksen edellä mainituista yleismaailmallisista arvoista. Hän voi puhutella kaikkia ihmisiä, koska hänen elämänsä puhuu universaalia kieltä, joka on rakkaus. 

Pyhä Jeesuslapsen Teresa, Thérèse Martin, syntyi 2. tammikuuta 1873. Hän meni kotikaupunkinsa Lisieux’n karmeliittaluostariin ja kuoli siellä 24 vuoden ikäisenä. Hänen kuolemansa jälkeen julkaistu omaelämäkerrallinen teos “L’Histoire d’une âme” (Erään sielun tarina) on käännetty yli 80 kielelle. Pyhä Jeesuslapsen Teresa kanonisoitiin vuonna 1925 ja hänet nimitettiin lähetystyön taivaalliseksi suojelijaksi vuonna 1927 pyhän Francisco Xavierin rinnalle.

Pyhä Thérèse julistetiin – kolmantena naisena pyhien Jeesuksen Teresan ja Katariina Sienalaisen jälkeen – vuonna 1997 kirkonopettajaksi. Paavi Johannes Paavali II antoi pyhälle Thérèselle kunnianimen ”rakkauden tiedon tohtori”.  

*    *    *

Pyhän Jeesuslapsen Teresan biennumin aikana on järjestetty tapahtumia Unescon päämajassa Pariisissa ja eri puolilla maailmaa. Karmeliittamaallikkoyhteisö (OCDS) järjestää 11.11.2023 Helsingissä oman – Unescosta riippumattoman – tilaisuuden, jonka keskiössä ovat pyhä Thérèse ja hänen sääntökuntaveljensä, kansainvälisesti merkittävää hengellinen kirjailija Wilfrid Stinissen.

PYHÄN JEESUSLAPSEN TERESAN SYNTYMÄSTÄ 150-VUOTTA 

WILFRID STINISSENIN KUOLEMASTA 10 VUOTTA

Aika 11. marraskuuta 2023 klo 13 (sisäänpääsy 12.30 alkaen) 

Paikka Angelicum-sali, Studium Catholicum (2. kerros), Ritarik. 3, Helsinki 

Osallistumismaksu 10 euroa käteisellä (kahvitus ja oheismateriaali)

OHJELMA

Johdanto St. Therese of Lisieux Biography (video 7 min.)

Esitelmät 13.15 Dr. Baiba Brudere, Riga Higher Institute of Religious Sciences

Uskovien yhteisen pappeuden neljä huipennusta pyhän Jeesuslapsen Teresan elämässä (saksaksi, kirjallinen suomennos)

14.15 TT Jouko M.V. Heikkinen, Halsua

Wilfrid Stinissenin spiritualiteetin merkitys luterilaisen teologin silmin

Kahvitauko. Kirjamyynti jatkuu. 

Heikkojen voima -kirjan (KATT) julkistaminen. 

Keskustelu pyhän Thérèsen runosta ”Miksi rakastan sinua, oi Maria” (200 säettä)

TERVETULOA!  Karmeliittamaallikot

*    *    *

Tarkemmat tiedot esitelmöitsijöistä ja keskustelijoista 1. lokakuuta 2023 alkaen karmeliittamaallikkoyhteisön kotisivuilla: https://sites.google.com/site/karmeliittamaallikot

Tietoja kirjoittajasta

Aihevalikko

LUE FIDES (pdf)

Uusin lehti || Arkisto (2001–)

Fides 3/2024:n olisi pitänyt jo tulla kaikkiin katolisiin koteihin. Mikäli lehti ei ole tullut sinulle, voit lukea sen netistä tai pyytää lähettämään sen sinulle: info@katolinen.fi. Tarkistathan osoitetietosi omasta seurakunnastasi. Tilaa lehti myös uutiskirjeenä sähköpostiisi.

PODCASTEJA (audio)

Radio Deissä ja Spotifyssa

Tilaa uutiskirjeemme!

Paavin twiitit

Paavin twiitit

Arkistot

Uusimpia videoita

Ladataan...