Valitse Sivu

20 * C+M+B + 24 : Uuden vuoden 2024 kodinsiunaus 

20 * C+M+B + 24   :  Uuden vuoden 2024 kodinsiunaus 

Uuden vuoden alussa on seurakunnissa saatavissa kodinsiunaustarroja idän tietäjien käynnin muistoksi. Muistamme, kuinka he saapuivat tähden opastamina Betlehemiin palvomaan Jeesus-lasta, joka täytti heidän sydämensä toivolla, että hän kerran tulee pelastamaan heidän omat kansansa. 

Tämän siunauksen kanssa jokainen lähti takaisin omaan kotimaahansa, jossa he kertoivat ihmisille Vapahtajan syntymästä. Idän tietäjistä tuli näin Kirkon ensimmäisiä lähetystyöntekijöitä, ja Herran ilmestymisen juhlapyhää eli loppiaista (6.1.) on perinteisesti pidetty myös lähetystyön juhlana.

 Lähetystyön hyväksi monissa katolisissa maissa loppiaisen aikaan lapset ja nuoret pukeutuvat itämaiden tietäjiksi tai kuninkaiksi, vaeltavat talosta taloon laulaen ja pyytäen lahjoitusta. He kirjoittavat liidulla talon ulko-oveen tekstiin ”20*C+M+B+24”, joka merkitsee: ”Jumala siunatkoon tätä taloa vuonna 2024”. Kirjaimet C+M+B toimivat latinankielisenä rukouksena, joka on oikeastaan lyhennys sanoista Christus Mansionem Benedicat (Kristus taloa siunatkoon). Ne myös viittaavat nimiin, jotka aikojen kuluessa on annettu kolmelle idän viisaalle: Caspar, Melchior ja Balthasar. 

Pohjoismaiden Missiolta (Missio Nordica) saatu loppiaisen kodinsiunaustarra muistuttaa meitä tästä kauniista perinteestä. Se muistuttaa meitä koko vuoden Jumalan rakkaudesta ja hyvyydestä kaikkia perheenjäseniä ja heidän luonaan käyviä ystäviä ja muita vierailijoita kohtaan. Voimme siis saada kotimme siunatuksi ja samalla tukea lähetystyötä lahjoittamalla esim. 2€ tai enemmän jokaista siunaustarraa ja tekstiä kohden, kun hankimme niitä omasta seurakunnastamme. 

Lahjoitukset on tarkoitettu lasten lähetystyölle. Ne ohjataan Paavilliselle lähetyslapsuuden seuralle (Pontifical Society of the Missionary Childhood), joka puolestaan jakaa ne erilaisiin hankkeisiin, joissa Katolinen kirkko auttaa köyhimpien lähetysmaiden lapsia kehittymään ja kasvamaan uskossa. Niiden avulla rakennetaan kouluja ja koulutuskeskuksia, tarjotaan turvaa ja hoitoa orvoille, ohjataan katulapsia pois kaduilta ja tuetaan lähetystyöntekijöitä, jotka työskentelevät lasten parissa. Niinpä viedessämme kirkosta kotiin siunaustarran ja laittaessamme sen pääovelle tiedämme, että lahjoituksemme vaikuttaa lähetysmaassa, niiden lasten parissa, jotka tarvitsevat tukeamme eniten.

KAIKKI AVUSTUKSET SUORAAN HIIPPAKUNNAN PÄÄTILILLE: 

FI37 2219 3800 0043 24

Tilille voi tehdä lahjoituksia viitteellä 5005.

Hiippakunnan lähetystyöasioiden hoitaja 

isä Toan Tri Nguyen

*     *     *

Miten siunataan koti loppiaisena?

Kun koko perhe on kokoontunut yhteen, aloitetaan siunausrukous ristinmerkillä ja lausutaan yhdessä Herran rukous ja Terve Maria -rukous. Sitten isä tai äiti lukee yksin tai yhdessä lasten kanssa siunauksen. Sen jälkeen joku kiinnittää siunaustarran asunnon oveen tai sisäänkäynnin läheisyyteen niin, että se muistuttaa siunauksesta ohikulkijoille. 

Siunausrukous:

Esilukija: Jumala, taivaallinen Isämme! Saattakoon siunauksesi kaikkia niitä, jotka käyvät ulos ja sisään tästä ovesta. Pidä suojeleva kätesi meidän kotimme yllä tämän vuoden aikana. 

Kaikki: Aamen

*     *     *

Hur välsignar man ett hem på trettondagen? 

När hela familjen är samlad inleds välsignelsebönen med korstecknet. – Vi gör korstecknet och ber bönerna Fader vår och Hell dig Maria tillsammans. Därefter läser pappan eller mamman ensam eller tillsammans med barnen välsignelsen. Efter det fäster någon klister märket med välsignelsen på hemmets dörr eller i närheten av den så att den som stiger in i hemmet blir påmind om att det är ett välsignat hem. 

Välsignelsebönen: 

Ledare: Gud, vår himmelske Fader! Må din välsignelse följa alla dem som går ut eller in genom den här dörren. Håll dina beskyddande händer över vårt hem det här året. 

Alla: Amen.

*     *     *

How do you bless your home on the feast of the three Kings (Epiphany)?

When the whole family has gathered together, they make the sign of the cross and pray the Our Father and the Hail Mary. Then one of the parents will say the blessing, or it can be said together with the children. After that someone attaches the blessed sticker to the front door or near the entrance, so that it will remind those passing by of the blessing. 

The blessing of the home:

Intercessor: O God, Our heavenly Father! Bless everyone who goes in and out of this door. May Your protective hand rest over our home during the whole year. 

All respond: Amen. 

Tietoja kirjoittajasta

Aihevalikko

LUE FIDES (pdf)

Uusin lehti || Arkisto (2001–)

Fides 3/2024:n olisi pitänyt jo tulla kaikkiin katolisiin koteihin. Mikäli lehti ei ole tullut sinulle, voit lukea sen netistä tai pyytää lähettämään sen sinulle: info@katolinen.fi. Tarkistathan osoitetietosi omasta seurakunnastasi. Tilaa lehti myös uutiskirjeenä sähköpostiisi.

PODCASTEJA (audio)

Radio Deissä ja Spotifyssa

Tilaa uutiskirjeemme!

Paavin twiitit

Paavin twiitit

Arkistot

Uusimpia videoita

Ladataan...