Valitse Sivu

Paavi Franciscus Kazakstanissa

Paavi Franciscus Kazakstanissa

Paavi Franciscus teki apostolisen vierailun Keski-Aasian Kazakstaniin 13.-15. syyskuuta 2022 osallistuakseen Maailmanuskontojen ja perinteisten uskontojen johtajien 7:nteen maailmankongressiin. Kazakstanista tuli näin 57. maa, jossa paavi Franciscus on vieraillut paavikaudellaan. 

Matkansa ensimmäisenä päivänä paavi vieraili Kazakstanin presidentin luona. Puheessaan Kazakstanin virkavallalle paavi painotti erityisesti uskonnonvapauden merkitystä.  

Uskontojen johtajien kongressissa pyhä isä puhui keskiviikkona 14.9. Hän siteerasi rauhaa, uskonnonvapautta, veljeyttä, huolenpitoa ja koulutusta painottaneessa puheessaan Kazakstanin kuuluisinta runoilijaa Abaita (1845–1904), jonka kirjoituksissa heijastuu jalo sielu ja syvä uskonnollinen hartaus. Paavin jälkeen puhui Al-Azharin suurimaami arabiaksi, sitten Venäjän ortodoksisen kirkon metropoliitta venäjäksi, sitten Jerusalemin päärabbi hepreaksi.  

Matkan toinen kohokohta oli keskiviikkoiltapäivänä vietetty pyhä messu, johon osallistui tuhansia ihmisiä ja jossa paavi saarnasi Jeesuksen ristinkuoleman merkityksestä sopivasti pyhän ristin ylentämisen juhlana. Messun lopuksi paavi vetosi rauhan puolesta Ukrainassa.

Torstaiaamuna 15.9. pyhä isä tapasi Kazakstanin paikalliskirkon ja eri sääntökuntien edustajia Ainaisen avun Jumalanäidin katedraalissa Nur-Sultanissa. 

Paavi sai myös nauttia 23-henkisen muslimiperheen musiikkiesityksestä. Perheen lapsista 18 on adoptoituja. Perhe matkusti pitkän matkan voidakseen esiintyä paaville, ja kaikki olivat erittäin onnellisia saadessaan nähdä paavin. Heitä inspiroi usko Jumalaan ja uskontojen välinen keskinäinen kunnioitus.  

Paavi piti vielä loppupuheen uskontojen johtajien kongressille, jonka edustajista suurin osa hyväksyi myös myöhemmin Yhdistyneille Kansakunnille esitettävän päätöslauselman. Siinä uskontoja kehotetaan yhteistyöhön rauhan puolesta. Ennen paluulentoa Kazakstanin presidentti hyvästeli paavin lentokentällä, ja paluulennolla Franciscus antoi perinteisen haastattelun lehdistölle.  

Lentokoneessa pyhä isä totesi yllättyneensä Kazakstanin koosta, kehityksestä ja nykyaikaisuudesta. Hän sanoi iloinneensa kazakstanilaisten katolilaisten innokkuudesta ja vastasi kritiikkiin uskontokongressin väitetystä relativismista: ”Siinä ei ole mitään relativismia! Jokainen sai sanoa sanottavansa: jokainen kunnioitti toisen kantaa, käymme vuoropuhelua veljinä.” 

Saavuttuaan Roomaan paavi Franciscus kävi tapansa mukaan Santa Maria Maggiore -basilikassa kiittämässä ja rukoilemassa Salus populi romani -ikonin edessä. Matka oli arvioiden mukaan historiallinen ja onnistunut, ja se otettiin Kazakstanissa vastaan myönteisesti, kiinnostuksella ja kiitollisuudella.

Vaticannews (Emil Anton) / KATT

Tietoja kirjoittajasta

Aihevalikko

LUE FIDES (pdf)

Uusin lehti || Arkisto (2001–)

Fides 3/2024:n olisi pitänyt jo tulla kaikkiin katolisiin koteihin. Mikäli lehti ei ole tullut sinulle, voit lukea sen netistä tai pyytää lähettämään sen sinulle: info@katolinen.fi. Tarkistathan osoitetietosi omasta seurakunnastasi. Tilaa lehti myös uutiskirjeenä sähköpostiisi.

PODCASTEJA (audio)

Radio Deissä ja Spotifyssa

Tilaa uutiskirjeemme!

Paavin twiitit

Paavin twiitit

Arkistot

Uusimpia videoita

Ladataan...