Valitse Sivu

Saksan Bonifatiuswerkin kokonaistuki kasvoi

Saksan Bonifatiuswerkin kokonaistuki kasvoi

Saksan katolilaisten Bonifatiuswerk -hyväntekeväisyysjärjestö julkaisi kesällä vuosikertomuksensa vuodelta 2022. Kertomuksen pääuutinen oli se, että vuoden aikana jaettu tuki Pohjoismaiden ja Baltian maiden ja tiettyjen Saksan alueiden diaspora-kristityille oli yli 900 000 euroa suurempi kuin edellisenä vuonna (2021). Tuen kokonaismäärä oli noin 11,8 miljoonaa euroa. Tukea annettiin yhteensä 849 kohteelle.

Bonifatiuswerkin mukaan järjestön taloudellinen tilanne on edelleen hyvä. Vuonna 2022 tuettiin yhteensä 63 eri rakennusprojektia yhteensä 2,9 miljoonalla eurolla ja 699:a lapsi- ja nuorisotyöprojektia 1,6 miljoonalla eurolla. Uskossa kasvamista tuettiin lähes miljoonalla ja liikkumista yli puolella miljoonalla eurolla. Bonifatiuswerk tunnetaankin monessa paikassa minibusseistaan, joiden avulla erilaiset kirkolliset toimijat voivat kulkea ja kuljettaa niin pieniä ryhmiä tai tavaroita. 

Bonibussi Riiassa.

Suomessa menneinä vuosina suurimpia tukikohteita ovat olleet seurakuntien erilaiset remontit ja ajoneuvohankinnat. Tukea on saanut myös esimerkiksi Katolinen vartti -radio-ohjelma ja lasten- ja nuortenleirit. Viime vuonna tukea myönnettiin Suomeen kuuteen projektiin yhteensä 81 000 euron verran. Edellisenä vuonna tuki oli suurten remonttien takia suurin piirtein kaksinkertainen. *

Pitkäjänteistä ja tärkeää työtä

Bonifatiuswerk perustettiin alunperin jo vuonna 1849 tukemaan katolisia seurakuntia siellä, missä katolilaiset elävät vähemmistönä – eli diasporassa –, sekä toimimaan lähetystyötä tekevänä yhteisönä Saksassa ja juuri Saksaa varten, “in und für Deutschland”.

Toisen maailmansodan ja Saksan jakautumisen seurauksena järjestö käänsi katseensa myös oman maan rajojen ulkopuolelle. Vuodesta 1974 alkaen se on tukenut myös Pohjois-Euroopan katolilaisia. Tuohon aikaan katolilaisten osuus oli korkeintaan prosentin Pohjoismaiden väkiluvusta. Vuodesta 1995 alkaen tukea on tarjottu myös Viron ja Latvian katolilaisille.

Bonifatiuswerkin tuki Pohjoismaiden ja Baltian katolisille yhteisöille on hyvin merkittävä. Ilman saksalaisten hyväntekijöiden vapaaehtoista tukea moni projekti olisi jäänyt kokonaan tekemättä ja moni välttämätön korjaus suorittamatta. Toivottavasti saksalaiset myös jatkossa ovat valmiita auttamaan meitä “vähäisiä veljiään” täällä pohjoisessa, jotta se hyvä työ, jota he ovat tukeneet jo vuosikymmenten ajan, myös jatkuisi. Näin siitäkin huolimatta, että länsimaiden katolilaisten pitäisi toki pystyä ylläpitämään ja kehittämään oman paikalliskirkkonsa toimintaa aivan ominkin voimin.

Marko Tervaportti / Bonifatiuswerk

*) Huom. Myöntöpäätös ei kuitenkaan tarkoita sitä, että koko rahasumma siirrettäisiin kerrallaan samana vuonna projektin käyttöön.

Tietoja kirjoittajasta

Marko Tervaportti

Marko Tervaportti on Katolisen hiippakuntalehti Fideksen päätoimittaja ja Helsingin hiippakunnan viestintäjohtaja. Hän on koulutukseltaan filosofian maisteri (teoreettinen filosofia, Helsingin yliopisto). Hän on opiskellut myös Paavillisessa Angelicum-yliopistossa Roomassa.

Aihevalikko

LUE FIDES (pdf)

Uusin lehti || Arkisto (2001–)

Fides 3/2024:n olisi pitänyt jo tulla kaikkiin katolisiin koteihin. Mikäli lehti ei ole tullut sinulle, voit lukea sen netistä tai pyytää lähettämään sen sinulle: info@katolinen.fi. Tarkistathan osoitetietosi omasta seurakunnastasi. Tilaa lehti myös uutiskirjeenä sähköpostiisi.

PODCASTEJA (audio)

Radio Deissä ja Spotifyssa

Tilaa uutiskirjeemme!

Paavin twiitit

Paavin twiitit

Arkistot

Uusimpia videoita

Ladataan...