Valitse Sivu

In memoriam Niilo Mohell

In memoriam  Niilo Mohell

Koko ikänsä aktiivinen kirkon jäsen kuoli 84-vuotiaana

Everstiluutnantti (evp), varanotaari, Jerusalemin Pyhän Haudan Ritarikunnan komentajaritari Niilo Henrik Hieronymus Mohell kuoli 14.10.2022 etenevän muistisairauden heikentämänä.

Katolinen Kirkko Suomessa oli vielä parin sadan henkilön pieni yhteisö, kun 24.04.1938 syntynyt Mohell sai  kasteessa nimekseen Niilo Henrik Hieronymus. Suomen sotavuodet löivät leimansa Niilon ensimmäisiin vuosiin, mutta ne eivät estäneet hänen aktiivista osallistumistaan Kirkon toimintaan partiossa ja messupalvelijana. Tämä jatkui myöhemmin nuorisoseurassa, miesten ja vanhusten kerhossa, ritarikunnassa ym.

Niilo Mohell tapasi tulevan vaimonsa Pirkko Konttisen nuorisoseura Juventus Catholicassa. Heidät vihittiin avioliiton uutukaisessa Helsingin Pyhän Marian kirkossa vuonna 1961. Liitot kahden suomalaisen katolisen välillä ovat Suomessa yhä harvinaisuuksia, mutta 1960-luvulla niitä solmittiin todella vähän. Niilon ja Pirkon yhteistä elämää kesti 61 vuotta. He saivat kaksi lasta, kaksi lastenlasta ja kolme lastenlastenlasta. 

Niilon vei sotilasuralle hänen upseeri-isänsä vahva kannustus. Hänen ensimmäiset komennuksensa Vaasaan, Säkylään ja Santahaminaan erikoistivat hänet huoltoupseerin tehtäviin. Varsinaisen työnsä Niilo teki kuitenkin puolustusministeriössä, jossa hän toimi lakiasioihin erikoistuneena toimistoupseerina. Hän osallistui myös Oikeusasiamiehen rauhanturvatehtäviin liittyviin tarkastusmatkoihin Lähi-Itään. Tämä syvensi hänen tietämystään alueen ongelmista, ja vaikutti hänen päätökseensä liittyä vuonna 1995 Pyhän Haudan Ritarikuntaan, jonka erityisenä tehtävänä on tukea katolisen kirkon toimintaa Pyhällä maalla. 

Niilon Lähi-Idän tilanteen tuntemus tuli esille eri tilaisuuksissa. Hänen vahvat mielipiteensä alueen ongelmista ja ratkaisuista eivät aina miellyttäneet kaikkia, mutta kukaan ei pystynyt kieltämään niiden faktoihin perustuvia perusteluja. Näitä puheenvuoroja ei valitettavasti enää kuulla. 

Mohell ei lopettanut tietojensa kartuttamista eläköitymiseen. Hänen likimain valmis valtiotieteen kandidaatin tutkintonsa keskeytyi vasta alkaneen muistisairauden johdosta. Monipuolinen lapsuudesta asti harrastettu urheilu piti Niilon fyysisesti vahvana viimeisiin vuosiin saakka. Tätä ei haitannut edes elämän loppuun saakka jatkunut pikkusikarien poltto.

 Matkailu oli olennainen osa Niilon vapaa-ajan viettoa. Eräs näistä matkoista oli vähällä jäädä viimeiseksi. Niilo matkakumppaneineen oli aikaisella aamukahvilla hotellissa Mexico Cityssä 19.9.1985, kun voimakas maanjäristys iski kaupunkiin. Matkalaiset onnistuivat siirtymään ravintolan seinäpalkin viereen hieman ennen kuin katto romahti heidän aamiaispöytänsä päälle. Hotelli oli osittain tuhoutunut, liikenne ei toiminut, ja kaupunki oli raunioina. Matkalaiset lähtivät kävelemään kohti kilometrien päässä olevaa lentokenttää. He onnistuivat saamaan taksin kentälle pitkän kävelymatkan jälkeen, ja pääsivät mukaan yhteen viimeisimmistä maasta lähtevistä lentokoneista. 

Eläkkeelle siirtymisensä jälkeen Niilo ja Pirkko Mohell viettivät useita kuukausia vuosittain Espanjan Aurinkorannikolta hankkimassaan loma-asunnossa. Alueelle asui samaan aikaan useita suomalaisia katolilaisia perheitä, joiden säännölliset tapaamiset ja keskustelut pitivät mukanaolijat ajan tasalla tapahtumista maailmalla ja Suomessa.

Niilon oli kaikissa toimissaan järjestelmällinen ja huolellinen. Hänen jämäkkää, ryhdikästä ja miehekästä olemustaan jää moni kaipaamaan.

Lauri Gorski

Tietoja kirjoittajasta

Aihevalikko

LUE FIDES (pdf)

Uusin lehti || Arkisto (2001–)

Fides 3/2024:n olisi pitänyt jo tulla kaikkiin katolisiin koteihin. Mikäli lehti ei ole tullut sinulle, voit lukea sen netistä tai pyytää lähettämään sen sinulle: info@katolinen.fi. Tarkistathan osoitetietosi omasta seurakunnastasi. Tilaa lehti myös uutiskirjeenä sähköpostiisi.

PODCASTEJA (audio)

Radio Deissä ja Spotifyssa

Tilaa uutiskirjeemme!

Paavin twiitit

Paavin twiitit

Arkistot

Uusimpia videoita

Ladataan...