Valitse Sivu

Kiistanalainen teologi Hans Küng on kuollut

Kiistanalainen teologi Hans Küng on kuollut

Vuonna 1928 syntynyt sveitsiläinen teologi Hans Küng on kuollut. Küng vihittiin papiksi vuonna 1954 ja hän väitteli tohtoriksi kolme vuotta myöhemmin katolisten ja reformoitujen kristittyjen lähentymisestä vanhurskauttamisopissa. Hänestä tuli Tübingenin yliopiston katolisen teologian tiedekunnan professori vuonna 1960, ja hän toimi asiantuntijana Vatikaanin II kirkolliskokouksessa yhdessä myös tulevan paavin Benedictus XVI:n kanssa.

Hans Küng syventyi uskontojen historiaan ja tuli tunnetuksi joidenkin katolisen opin kohtien arvostelijana. Hän muun muassa vastusti Vatikaanin I kirkolliskokouksessa määriteltyä oppia paavin erehtymättömyydestä eikä esimerkiksi tukenut kirkon näkemystä selibaatista, naispappeudesta, ehkäisystä ja eutanasiasta.

Küngin näkemykset johtivat lopulta siihen, että Uskonopin kongregaatio eväsi hänen oikeutensa opettaa katolista teologiaa, mutta hän kuitenkin jatkoi työtä Tübingenin yliopistossa ekumeenisen teologian emeritusprofessorina. Kun kardinaali Ratzinger oli valittu paaviksi vuonna 2005, hän tapasi vanhan kollegansa Küngin ”ystävällisessä ilmapiirissä”, jossa ei kuitenkaan tavoiteltu yhteisymmärrystä kirkon opetusviran sisällöstä. Vatikaanin lehdistöosaston tiedotteen mukaan keskustelu käytiin etupäässä Küngin myöhemmistä kiinnostuksen kohteista, varsinkin maailmaneetoksesta (Weltethos) sekä luonnontieteiden ja kristillisen uskon välisestä vuoropuhelusta. 

Rauha hänen sielulleen.

KATT / Vaticannews

Tietoja kirjoittajasta

Aihevalikko

LUE FIDES (pdf)

Uusin lehti || Arkisto (2001–)

Fides 3/2024:n olisi pitänyt jo tulla kaikkiin katolisiin koteihin. Mikäli lehti ei ole tullut sinulle, voit lukea sen netistä tai pyytää lähettämään sen sinulle: info@katolinen.fi. Tarkistathan osoitetietosi omasta seurakunnastasi. Tilaa lehti myös uutiskirjeenä sähköpostiisi.

PODCASTEJA (audio)

Radio Deissä ja Spotifyssa

Tilaa uutiskirjeemme!

Paavin twiitit

Paavin twiitit

Arkistot

Uusimpia videoita

Ladataan...