Valitse Sivu

In memoriam Bror Bäckström

In memoriam Bror Bäckström

Legendaarinen parturimestari kuoli 83- vuotiaana

Käsityöneuvos, parturimestari, Jerusalemin Pyhän Haudan Ritarikunnan ritari Bror Henrik Anders  Bäckström kuoli 10.3.2023 Helsingissä.

Bror Bäckström liittyi Katoliseen kirkkoon 1988. Hän oli kirkon aktiivinen jäsen, katolinen usko ja elämä olivat tärkeällä sijalla hänen elämässään. Hän auttoi monin tavoin kirkkoa, sekä taloudellisesti että ollen aktiivisesti mukana kirkon toiminnassa. Hänen panoksensa oli erittäin tärkeä Pyhän Henrikin seurakunnan lastentarhan, seurakuntasalin ja pappilan remonteissa vuosituhannen alussa. Bror oli myös pitkään Pyhän Marian seurakunnan seurakuntaneuvoston aktiivinen jäsen. 

Bror oli Jerusalemin Pyhän Haudan Ritarikunnan ritari vuodesta 2004. Ritarikunta ylläpitää ja avustaa Latinalaisen patriarkaatin toimintaa Pyhällä maalla. Suomen käskynhaltijakunta hoitaa ritarikunnan toimintaa Suomessa pyrkien tukemaan jäsenistön hengellistä kasvua, edistämään jäsenten yhteishenkeä sekä lisäämään tietoisuutta Katolisen kirkon toiminnasta Pyhällä maalla. Bror oli myös Kaikkeinpyhimmän sakramentin killan (Confraternitas Ss. Sacramenti) ensimmäinen puheenjohtaja 2003-2008 vaikuttaen vahvasti killan toimintaan ja sen tulevaan suuntaan, mikä kuvastaa Brorin monipuolista vaikutusta paikalliskirkkomme kehitykseen. Näin hän ammensi myös itse hengellistä pääomaa kirkon uskosta ja sen kulmakivestä, pyhästä eukaristiasta.   

Brorilla oli aito mielenkiinto ihmisiä kohtaan, hän oli ihmisläheinen tutustuen mielellään ihmisiin  sekä työssään, vapaa-ajallaan että eri järjestöissä. Parturimestarin työ olikin hänelle hyvin luontaista, sekä mestari itse että hänen asiakkaansa viihtyivät molemmin puolin parturintuolia antoisasti keskustellen. Bror perusti ensimmäisen liikkeensä jo vuonna 1959 Punavuoreen Ratakatu 5:een, jossa hän sai lukuisia julkkisasiakkaita lähistöllä olleen Tesvision myötä. Hänestä kehittyi laajalti tunnettu  ”valtakunnanparturi”. Hän työskenteli kesään 2021 asti, mutta joutui sairastumisen vuoksi haikein mielin luopumaan viimeisimmästä, Uudenmaankatu 4-6:ssa sijaitsevasta liikkeestään Salon Bror Bäckströmistä.

Bror sai käsityöneuvoksen arvonimen vuonna 2005, Suomen Yrittäjien timanttiristin 2009 ja Suomen Leijonan Ritarikunnan ritarimerkin 2019. Hänet oli valittu vuonna 2014 vuoden käsityöläiseksi. Hän kirjoitti kolme miesten tyylikysymyksiä käsittelevää laadukasta ammattikirjaa ja hän toimi aktiivisesti myös rotareissa.

Bror Bäckström oli luonteeltaan renesanssi-ihminen. Hän nautti perheensä lisäksi taiteesta, historiasta, luonnosta, merestä, ystävistä ja hyvästä ruoasta. Tämän lisäksi yhteiskunnalliset kysymykset olivat Brorille tärkeitä. Hän seurasi tiiviisti ajankohtaista poliittista tilannetta sekä Suomessa että maailmanlaajuisesti.

Pieni ja läheinen, lämminhenkinen ydinperhe oli Brorille erittäin tärkeä. Viimeiset kuukaudet olivat Brorille raskaita, mutta hänen läheisensä ja erityisesti hänen vuonna 2020 sekä tammikuussa 2023 syntyneet lapsenlapsenlapsensa toivat kuitenkin Brorille lohtua ja iloa.

Bror oli kuntoutuksessa Suursuon sairaalassa melkein kuukauden, kotiutui sieltä jo hetkeksi, mutta sairastamisen seurauksena tullut keuhkokuume vei Brorin Laakson sairaalaan, jossa hän nukkui pois.

Ritarikunnan jäsenet, ritarit ja daamit, Suomessa muistelevat lämmöllä ja kiitollisuudella arvostettua ritarikollegaansa.

Pekka Lindholm

Tietoja kirjoittajasta

Aihevalikko

LUE FIDES (pdf)

Uusin lehti || Arkisto (2001–)

Fides 3/2024:n olisi pitänyt jo tulla kaikkiin katolisiin koteihin. Mikäli lehti ei ole tullut sinulle, voit lukea sen netistä tai pyytää lähettämään sen sinulle: info@katolinen.fi. Tarkistathan osoitetietosi omasta seurakunnastasi. Tilaa lehti myös uutiskirjeenä sähköpostiisi.

PODCASTEJA (audio)

Radio Deissä ja Spotifyssa

Tilaa uutiskirjeemme!

Paavin twiitit

Paavin twiitit

Arkistot

Uusimpia videoita

Ladataan...