Valitse Sivu

In memoriam Terhi Kiiskinen

In memoriam  Terhi Kiiskinen

Keskiajan filosofian historian asiantuntija kuoli 72-vuotiaana

Filosofian tohtori, filosofian historian dosentti, Jerusalemin Pyhän Haudan Ritarikunnan komentaja Terhi Marja-Sisko Kiiskinen kuoli 4.6.2022. 

Tutustuin Terhiin ensimmäisen kerran syksyllä 1970. Aloitimme silloin teoreettisen filosofian opiskelun Helsingin yliopistossa. Terhi oli kirjoittanut ylioppilaaksi Tapiolan yhteiskoulusta. Siihen aikaan filosofia ei ollut mikään massoja kiinnostava oppiaine. Meitä oli pieni ryhmä, joten opimme tuntemaan toisemme myös luentojen ulkopuolella vapaa-ajan keskusteluissa, matkoilla ja kotibileissä. 

Opintojen edistyessä monet ryhtyivät miettimään, saako filosofiaa opiskelemalla koskaan työpaikkaa. Ideoimme kuinka hyödyllistä ja miten monta työpaikkaa meillekin tarjoutuisi, jos jo koulussa opiskeltaisiin filosofiaa. Tämä toteutuikin, mutta paljon myöhemmin. Monet vaihtoivat pääainetta, mutta Terhi ei. Terhi oli opintojen alusta lähtien hyvin lahjakas ja määrätietoinen, joten hän jatkoi filosofian opiskeluaan. Filosofian tohtoriksi Terhi väitteli vuonna 1997.

Opiskeluvuosien jälkeen tapasin Terhin Henrikin katedraalissa. Olin ollut jo pitkään töissä ja asunut useita vuosia Lontoossa. Kun palasin Suomeen, menin Henrikin sunnuntaimessuun. Kirkko oli täynnä, joitakin tuttuja kasvoja ja paljon tuntemattomia. Istuin takariviin ja sitten tuli messussa ensimmäisen lukijan vuoro. Minä hämmästyin, koska lukija kuullosti ihan Terhiltä. Vuosia aikaisemmin tuntemani Terhi ei ollut katolilainen. Mutta tuon messun jälkeen tapasimme usein ja Terhi kertoi värikkäästi elämänsä vaiheista ja tulostaan katolilaiseksi. Monien vaikeuksien keskellä Terhi oli kerran Tukholman matkallaan mennyt sikäläiseen  katoliseen kirkkoon ja tuntenut tulleensa kotiin. Ja aloittanut tien kohti katolilaisuutta. 

Henrikin kirkossa Terhi opittiin tuntemaan monilla eri alueilla. Terhi kuului myös hiippakunnan liturgiseen toimikuntaan ja oli siinä asian-tunteva apu. Hän otti myös laulutunteja tullakseen paremmaksi kirkkokuoron jäseneksi.

Terhin monipuolisen kirkon hyväksi työskentelyn johdosta kerroin hänelle myös Pyhän Haudan ritarikunnasta, sen tavoitteista ja työstä Pyhällä maalla. Aluksi Terhi epäröi jäsenyyttä, mutta monet asiat ritarikunnassa kiinnostivat ja Terhi investoitiin daamiksi vuonna 2011.

Ritarikunnan pyhiinvaellusmatkoilla, selvimmin Santiago de la Compostelan pyhiinvaelluksella, näkyi hyvin, että Terhi oli monessakin mielessä oman tiensä kulkija. Hän halusi usein kulkea yksinään, koska siten saattoi parhaiten keskittyä miettimään elämää, uskoa ja vaelluksen merkitystä. Terhi oli hyvin iloinen ihminen, joka halusi myös juhlia. Erittäin tärkeä Terhille oli hänen tyttärensä ja oli ilo seurata hänen onneaan lapsenlapsen syntymän johdosta.

Terhi työskenteli filosofian laitoksella amanuenssina ja erilaisissa hallinnollisissa tehtävissä eläkkeelle jäämiseen vuoteen 2013 saakka. Suomen Akatemian tutkijatohtorina ja akatemiatutkijana Terhi kirjoitti väitöskirjansa englanninkielisen laitoksen. Terhin akateemisen uran vaiheista ja väitöskirjasta voi lukea enemmän Helsingin Sanomien muistokirjoituksesta 13.9.2022.

Pyhän Haudan ritarikunta menetti aktiivisen ja laaja-alaisen jäsenensä, jolla oli selkeät ja vahvat omat mielipiteet. Jäämme syvästi kaipaamaan Terhiä. 

Aila Gorski

Tietoja kirjoittajasta

Aihevalikko

LUE FIDES (pdf)

Uusin lehti || Arkisto (2001–)

Fides 3/2024:n olisi pitänyt jo tulla kaikkiin katolisiin koteihin. Mikäli lehti ei ole tullut sinulle, voit lukea sen netistä tai pyytää lähettämään sen sinulle: info@katolinen.fi. Tarkistathan osoitetietosi omasta seurakunnastasi. Tilaa lehti myös uutiskirjeenä sähköpostiisi.

PODCASTEJA (audio)

Radio Deissä ja Spotifyssa

Tilaa uutiskirjeemme!

Paavin twiitit

Paavin twiitit

Arkistot

Uusimpia videoita

Ladataan...