Valitse Sivu

Isä Stun tarina

Isä Stun tarina

Ranskan Netflixissä on vähän yllättäen noussut listojen kärkipaikalle vuonna 2022 valmistunut amerikkalainen elokuva Père Stu: Un héros pas comme les autres (Father Stu: a hero like no other, suomeksi suurin piirtein: Isä Stu: sankari vailla vertaa). Elokuva on kasvu- ja kuolintarina nuoresta Stuart Longista (1963–2014), josta tuli ensin menestynyt urheilija ja nyrkkeilijä ja joka opiskeli englantia ja kirjoittamista. Vakavan moottoripyöräonnettomuuden jälkeen hän sai uskonnollisen kokemuksen ja halusi saada kasteen katolisessa kirkossa, varmasti myös katolisen tyttöystävänsä vaikutuksesta. Hänet kastettiin pääsiäisyönä 1994.

Pian Stuart kuitenkin kiinnostui pappeudesta ja tutustui sääntökuntaelämään muun muassa fransiskaaniveljien yhteisössä New Yorkissa. Hän valmistui filosofian maisteriksi Steubenvillen fransiskaanisesta yliopistosta, ja viimein hänen vanhan kotikaupunkinsa Helenan (Montana) piispa hyväksyi hänet seminaristiksi Helenan hiippakuntaa varten.

Seminaariaikana Stuartin kävely alkoi vaikeutua ja hänellä diagnosoitiin lopulta inkluusiokappalemyosiitti (IBM), yleensä hitaasti kehittyvä luurankolihasten toimintaa heikentävä tulehdussairaus. Tästä huolimatta hänet vihittiin diakoniksi vuonna 2006. Epävarmuutta oli, voisiko häntä etenevän sairautensa takia vihkiä papiksi. Epätoivoisena ja -tietoisena Stuart teki kaksi pyhiinvaellusmatkaa Lourdesiin. Jälkimmäisen matkan jälkeen hän sai sydämeensä suuren rauhan.

Palattuaan Ranskasta diakoni Stuart sai kuulla, että piispa oli päättänyt vihkiä hänet papiksi. Näin tapahtui 14. joulukuuta 2007. Ystävän mukaan isä Stuart oli tuolloin sanonut: ”Seison tässä teidän edessänne murtuneena miehenä. Jos ihmettä ei tapahdu, kuolen tähän sairauteen, mutta kannan sitä Kristuksen ristin vuoksi, me kaikki voimme kantaa omia ristejämme.”

Isä Stuart palveli aluksi pappina reservaattiseurakunnassa, mutta joutui sitten vuonna 2010 muuttamaan hoitokotiin, josta käsin hän kuitenkin jatkoi papillista toimintaansa, lopulta vain ottaen vastaan vieraita. Hän vietti hartaasti messua, lopulta ystäviensä avustaessa hänen käsiensä liikkeitä. Hän kuoli kesäkuun 9. päivänä vuonna 2014. Hänen esimerkkinsä ja uskonsa sai hänen vanhempansa ja monet muut hänen kohtaamansa ihmiset liittymään katoliseen kirkkoon.

Isä Stu -elokuvan tuotanto alkoi vuonna 2016. Pääosissa ovat Mark Wahlberg isä Stuna ja Mel Gibson ja Jacki Weaver hänen vanhempinaan. Elokuvan on ohjannut Rosalind Ross. Sen ensiesitys oli huhtikuun 13. päivänä 2022, pyhällä viikolla. Elokuva on katsottavissa Suomen Netflixissä nimellä Father Stu toukokuun 26. päivään asti.

Marko Tervaportti

Otsikkokuva pysäytyskuva elokuvan trailerista. Mustavalkoisessa kuvassa oikea isä Stuart Long.

Lähteitä

– catholicletters.com
– wikipedia.org
– magazine.franciscan.edu
– helenafuneralhome.com

Tietoja kirjoittajasta

Aihevalikko

LUE FIDES (pdf)

Uusin lehti || Arkisto (2001–)

Fides 3/2024:n olisi pitänyt jo tulla kaikkiin katolisiin koteihin. Mikäli lehti ei ole tullut sinulle, voit lukea sen netistä tai pyytää lähettämään sen sinulle: info@katolinen.fi. Tarkistathan osoitetietosi omasta seurakunnastasi. Tilaa lehti myös uutiskirjeenä sähköpostiisi.

PODCASTEJA (audio)

Radio Deissä ja Spotifyssa

Tilaa uutiskirjeemme!

Paavin twiitit

Paavin twiitit

Arkistot

Uusimpia videoita

Ladataan...