Valitse Sivu

Haavoittuvuus

Haavoittuvuus

Fides-lehden pääkirjoitus 7.8.2020

Korona on sysännyt monta itsestäänselvyyttä romukoppaan. Nyky-yhteiskunta on huomannut olevansa haavoittuvainen, vaikka yhä vieläkin osa meistä kuvittelee olevansa tuon haavoittuvuuden ylä- ja ulkopuolella. Sittenkin, kun oman haavoittuvuutensa tajuaa ja jopa hyväksyy, tuon uuden ymmärryksen kanssa eläminen voi olla vaikeaa.

Me kaipaamme turvallisuutta, mutta se on poissa; me haluamme terveyttä, mutta se on uhattuna; me haluamme matkustaa, mutta ei ole minne mennä; me haluamme kokoontua yhteen, mutta sitä on vältettävä. Huomaamme, ettemme olekaan omnipotentteja, kaikkeen pystyviä. Ulkopuolinen todellisuus rajoittaa meitä ja meidän mahdollisuuksiamme.

Oman haavoittuvuuden tunnistaminen ja tunnustaminen on hyvä asia. Se auttaa meitä ymmärtämään vähän paremmin omaa paikkaamme maailmankaikkeudessa, osana kirkkoa, yhteiskuntaa ja perhettä. Parhaimmillaan se auttaa meitä korjaamaan virheitämme ja kääntämään elämämme suuntaa. Se antaa meille nöyryyttä näkemään, ettei kaikki ole omissa käsissämme.

Kristittyinä uskomme siihen, että me kannamme omassa ihmisyydessämme kuvaa Jumalasta, jonka kaltaisiksi meidät on tehty, ja että meidän olemassaolomme on varma merkki Jumalan rakkaudesta – osallisuutta rakastavan Jumalan omasta olemassaolosta. Elämäämme ja olemassaoloamme ei todellisuudessa pysty irrottamaan Jumalan yhteydestä, vaikka me kuinka yrittäisimme. Siksi uskallan sanoa näin: Haavoittuvuutemme on mahdollisuus lähestyä Kristusta ja jakaa oma elämämme hänen kanssaan. Hän on todellinen turvapaikkamme.

Marko Tervaportti

Tietoja kirjoittajasta

Marko Tervaportti

Marko Tervaportti on Katolisen hiippakuntalehti Fideksen päätoimittaja ja Helsingin hiippakunnan viestintäjohtaja. Hän on koulutukseltaan filosofian maisteri (teoreettinen filosofia, Helsingin yliopisto). Hän on opiskellut myös Paavillisessa Angelicum-yliopistossa Roomassa.

Aihevalikko

LUE FIDES (pdf)

Uusin lehti || Arkisto (2001–)

Fides 3/2024:n olisi pitänyt jo tulla kaikkiin katolisiin koteihin. Mikäli lehti ei ole tullut sinulle, voit lukea sen netistä tai pyytää lähettämään sen sinulle: info@katolinen.fi. Tarkistathan osoitetietosi omasta seurakunnastasi. Tilaa lehti myös uutiskirjeenä sähköpostiisi.

PODCASTEJA (audio)

Radio Deissä ja Spotifyssa

Tilaa uutiskirjeemme!

Paavin twiitit

Paavin twiitit

Arkistot

Uusimpia videoita

Ladataan...