Valitse Sivu

Miestenpiirin pyhiinvaellus Puolaan

Miestenpiirin pyhiinvaellus Puolaan

Pyhän Marian seurakunnan miestenpiiri järjesti viime toukokuussa pyhiinvaelluksen Puolaan isä Robert Gallan SCJ luokse, joka on nykyisen miestenpiirin alullepanija. Samalla kävimme tervehtimässä myös muita Jeesuksen pyhän sydämen pappeja, jotka ovat toimineet aikaisemmin Suomessa. Ryhmän hengellisestä ohjelmasta vastasi emerituspiispa Teemu Sippo SCJ ja Marian kirkkoherra isä Rafal Czernia SCJ, joka toimi myös ryhmän kuljettajana, oppaana ja tulkkina. 

Lublin ja Pliszczyn

Matka alkoi Helsinki-Vantaan lentokentältä, jossa piispa siunasi matkalle lähtijät. Varsovan kentälle saavuttuamme meitä odotti tuliterä yhdeksän hengen pikkubussi, jolla lähdimme kohti Lublinia ja jossa tuli rukoiltua matkan aikana useamman kerran ruusukkoa siirtyessämme paikasta toiseen. Lublin on aika lähellä Ukrainan rajaa ja matkan aikana naapurimaassa oleva sota näkyi monella eri tavalla, kuten Ukrainan lippujen paljoudella, pakolaisina, sotilaskuljetuksina jne. 

Kaupungissa majoituimme juutalaiseen hotelli Ilaniin, joka oli entinen juutalainen yliopisto. Hotellissa oli erinomaista kosher ruokaa, hyviä viinejä Israelista ja josta meille järjestyi myös mukava tila laudeksien ja vesperien viettoon. Illalla siirryimme SCJ-luostariin, jossa isä Kazimierz Lewandowski SCJ otti meidät vastaan. Pääsimme tutustumaan luostariin sekä viettämään messua heidän kappelissaan ja viettämään aikaa isä Kazimierzin kanssa, joka edelleen osasi suomea hyvin. 

Seuraavana aamuna isä Robert ja SCJ-luostarin esimies tulivat hakemaan meidät hotellilta ja esittelivät Lublinin kaupunkia. Erityisen mieleenpainuva oli Lublinin katedraali ja sen krypta, jossa oli piispojen haudat. 

Lounaan jälkeen siirryimme isä Robertin omaan luostariin Pliszczyniin, jossa toimi aikaisemmin SCJ-novisiaatti, mutta joka on nyttemmin siirtynyt erilaisten retrettien järjestämiseen. Tutustuimme isä Robertin johdolla luostarin kartanomaisemiin ja kissaan. Tämän jälkeen vietimme messun luostarin kirkossa ja piispa piti seurueelle meditaation. 

Sandomierz ja Varsova

Seuraavana aamuna lähdimme kohti Sandomierzia, jossa isä Zenon Strykowski SCJ odotteli meitä. Pääsimme viettämään piispan syntymäpäivämessua katedraaliin, jossa emme suinkaan olleet ensimmäisiä pohjoismaalaisia vieraita ja tästä todistuksena oli katedraalin takaseinällä oleva suuri maalaus, jossa kuvattiin alueelle tunkeutuneiden Ruotsi-Suomen sotilaitten kuolemaa räjähdyksen seurauksena. 

Messun jälkeen isä Zenon toimi oppaanamme kaupungilla ja pääsimme viettämään hänen kanssaan lounasta. Sandomierz oli uskomattoman kaunis kaupunki, joka oli poikkeuksellisen hyvin säilyttänyt keskiaikaista rakennettaan. Ei ole ihme, että siellä kuvataan Ojciec Mateusz (isä Matteus) -sarjaa, joka on puolalainen kopio isä Matteon tutkimuksista. Katedraalin luona pääsimme myös kurkkaamaan kyseisen sarjan kuvauksia. 

Sandomierzista jatkoimme matkaa takaisin Varsovaan, jossa illalla juhlistimme piispa Teemun syntymäpäivää. Sunnuntai aamuna pääsimme SCJ:n päämajaan, jossa vastaanottajien joukossa oli Suomessa useamman vuoden työskennellyt veli Wieslaw Bysiek SCJ. Vietimme veli Wieslawin kanssa messua päämajan kappelissa ja tutustuimme päämajaan. 

Päämajan seinällä oli taulu, jossa oli kaikki Puolasta Suomeen tulleet SCJ-papit, niin nykyiset, entiset kuin poisnukkuneet ja josta näkyi kiistattomasti kuinka suuren panoksen ja uhrauksen Puolan SCJ-yhteisö on tehnyt suomalaisten puolesta. Loppupäivä vietettiin Varsovan vanhassa kaupungissa, jossa meillä oli hiukan omaa aikaakin. Keskustasta lähdimme lopulta lentokentälle ja takaisin Suomeen.

Leo Virtanen ja koko Pyhän Marian seurakunnan miestenpii

Tietoja kirjoittajasta

Aihevalikko

LUE FIDES (pdf)

Uusin lehti || Arkisto (2001–)

PODCASTEJA (audio)

Radio Deissä ja Spotifyssa

Tilaa uutiskirjeemme!

Paavin twiitit

Paavin twiitit

Arkistot

Uusimpia videoita

Ladataan...