Valitse Sivu

Jumalan valtakunta on jo täällä

Jumalan valtakunta on jo täällä

Jo 47. kerran pappeja, sääntökuntalaisia ja maallikoita Pohjoismaista kokoontui Osnabrückin Haus Ohrbeckiin Ansgarwerkin järjestämille teologisille opintopäiville. Tämän vuoden teema oli ”Elämä Jumalan valtakunnassa – Jumalan valtakunnan julistaminen”.

Kaikkialta Pohjoismaista Osnabrückiin ja tarkemmin sanottuna Georgsmarienhütten pikkukaupungissa sijaitsevaan Haus Ohrbeck -nimiseen kurssikeskukseen oli saapunut vähän yli 30 osallistujaa. Suurin ryhmä tuli Tanskasta, Suomesta meitä ”opiskelijoita” oli viisi: Teemu Heikman, Leena Palonen, Marko Pitkäniemi, Osmo Vartiainen ja allekirjoittanut.

Saksan katolilaisten antamien avustusten turvin Ansgarwerk on jo kohta viidenkymmenen vuoden ajan tarjonnut teologista koulutusta ja samalla diasporakatolilaisten yhteisöllisyyden vahvistusta pohjoismaisten hiippakuntien toimijoille. Alun perin tarkoitus oli tarjota Pohjolassa työskenteleville saksalaisille sielunhoitajille linkki kotimaahan; saksalaisten pappien lukumäärän laskiessa mukaan on tullut yhä enemmän maallikkoja.

Koko opintoviikon ohjelma on varsin tiukka: saksankielisiä luentoja on käytännössä jokainen arkipäivä niin, että aamupäivällä istutaan luennolla yhdeksästä kahteentoista ja iltapäivällä kolmesta kuuteen. Onneksi saksalainen vieraanvaraisuus tarjoaa iltaisin mahdollisuuden iloiseen yhdessäoloon, ja se onkin tärkeä osa koko opintopäiviä. Juuri nämä ovat niitä hetkiä, jolloin luodaan yhteyttä eri maiden katolilaisten välille. Miten muuten voisimmekaan ymmärtää vaikkapa islantilaisten uskonveljiemme ja -sisartemme tilannetta ja polttavia kysymyksiä ja jakaa samalla oman paikalliskirkkomme iloja ja suruja? Pohjoismaat on hyvä konteksti, sillä kirkon asema, koko taustamme ja yhteiskuntamme on riittävän samanlainen, jotta keskustelu on mielekästä ja hedelmällistä. Voimme olla vähemmistönä maissamme, mutta emme maailmassa, ja juuri tämä yhteisyyden kokemus vahvistaa meitä kaikkia.

Vapaapäivinä ollaan jollakin opettavaisella retkellä. Tänä vuonna retkikohde oli vähän poikkeuksellinen, tosin hyvin mielenkiintoinen: Osnabrückin katedraalissa vietetyn sunnuntaiaamun päämessun ja pappisseminaarissa tarjotun lounaan jälkeen lähdimme bussilla ulkoilmateatteriin seuraamaan hyvin toteutettua esitystä kuuluisasta Viulunsoittaja katolla -musikaalista, joka tunnetaan Saksassa nimellä Anatevka.

Eksegetiikkaa

Opintopäivien pääasia on kuitenkin teologisten luentojen anti. Teemaa käsiteltiin tavalla tai toisella jokaisella luennolla. Erinomaisen aloituksen piti professori Hans-Georg Gradl, jonka kanssa syvennyimme koko päivän ajan Jumalan valtakuntaan Uudessa testamentissa erityisesti Markuksen evankeliumin alun (Mark. 1:9-15) perusteella. Tämä tekstihän päättyy Jeesuksen ilmoitukseen, että Jumalan valtakunta (basileía tou Theou) on tullut lähelle.

Toisen eksegeettisen katsauksen piti professori Georg Steins, joka keskittyi vastavuoroisesti Vanhaan testamenttiin ja osoitti 2. Mooseksen kirjan (Eksoduksen) 15. luvun alun (1-21) perusteella vastaansanomattomasti, että Jumalan kuninkuus on ehkäpä kaikkein kattavin tapa yrittää ilmaista Jumalan vallan olemusta ja valtakuntaa Vanhassa testamentissa: ”Herra on kuningas aina ja ikuisesti!” (2. Moos. 15:18). Tässä on hänen mukaansa avain koko Raamatun ymmärtämiseen.

Poliittista teologiaa ja ekskursioita

Professori Marianne Heimbach-Steins johdatteli kuulijat Jumalan valtakunnan toteutumiseen yhteiskunnassa, eli sosiaalieettisten kysymysten pariin. Hän otti myös varsin voimakkaasti kantaa Saksan hiippakunnissa akuutteihin kysymyksiin ja prosesseihin korostaen maallikoiden osallistumisen välttämättömyyttä kirkon päätöksenteossa. Samaa teemaa jatkoi tohtori Julia Lis, joka korosti sitä, että Jumalan valtakunnan on konkretisoiduttava yhteiskunnallisessa elämässä ja että tämä ilmiö on poliittisen teologian tutkimuskohde.

Mielenkiintoista ajateltavaa tarjosi vielä tohtori Frank Buskotte, joka perehdytti kuulijat kuoleman, tuomion, taivaan ja helvetin teemoihin ja muistutti, ettei ihmisten aika ja Jumalan aika ole ollenkaan yhteismitallinen. Esteettiseksi teologiaksi voisi puolestaan kutsua Osnabrückin hiippakuntamuseon tutkijan Friederike Dornerin hienoa esitystä Jumalan valtakunnan esiintymisestä kuvataiteissa. Dorner oli valinnut aiheekseen Jeesuksen aterian opetuslasten kanssa Emmauksessa ja löysi kolme hyvin erilaista lähestymistapaa samaan aiheeseen. Yllättävän syvällisesti eri aikojen teokset heijastelivat omaa aikaansa ja tekijänsä omaa taustaa.

Joitakin ajatuksia

Päällimmäisenä Osnarbrückin opintoviikoista jää mieleen kiitollisuus. Kiitollisuus järjestäjille, Ansgarwerkille ja ennen kaikkea monsignore Ansgar Lüttelille ja rouva Mirjana Unterberg-Eienbrökerille sekä paikallisen fransiskaaniyhteisön esimiehelle isä Franz Richardille OFM, jonka johdolla koko opintoviikko sujui ystävällisesti, tahdikkaasti ja hyvää kristillistä henkeä ilmentäen. Kiitos kuuluu myös jokaiselle osallistujalle, monista hyvistä keskusteluista ja kaikesta jakamisesta, ja yhteisestä osallistumisesta eukaristiaan ja hetkipalveluksiin.

Sisällöllisesti on sanottava, että luentojen eloisuus ja mielenkiintoisuus tekivät minuun suuren vaikutuksen. Poliittisten teemojen osalta huomasi kuitenkin selvästi, että kirkon todellisuus Saksassa on toisenlainen kuin meillä Pohjolassa. Saksassa kirkko on rikas ja institutionalisoitunut, sitä vaivaavat skandaalit ja jäsenkato. Sen ongelmat ovat siis aivan erilaisia kuin meillä. Siitä huolimatta oli myös äärettömän hyvä oppia lisää saksalaisesta todellisuudesta.

Jumalan valtakunta on tullut lähelle

Opintopäivien suuri kysymys oli tietysti se, miten ja missä Jumalan valtakunta ilmenee. Jonkinlainen vastaus lienee sekin, että Jumalan valtakunta on sekä se taivas, johon toivomme pääsevämme aikojen lopussa, että kaikki se hyvä maailmassa, joka jo nyt on olemassa ja jota me ihmiset teemme. Kyllähän Jumala jo luomisessaan teki jotakin ”sangen hyvää”. Jumalan valtakunta on siis meistä jokaisen ulottuvilla.

Marko Tervaportti

Tietoja kirjoittajasta

Marko Tervaportti

Marko Tervaportti on Katolisen hiippakuntalehti Fideksen päätoimittaja ja Helsingin hiippakunnan viestintäjohtaja. Hän on koulutukseltaan filosofian maisteri (teoreettinen filosofia, Helsingin yliopisto). Hän on opiskellut myös Paavillisessa Angelicum-yliopistossa Roomassa.

Aihevalikko

LUE FIDES (pdf)

Uusin lehti || Arkisto (2001–)

PODCASTEJA (audio)

Radio Deissä ja Spotifyssa

Tilaa uutiskirjeemme!

Paavin twiitit

Paavin twiitit

Arkistot

Uusimpia videoita

Ladataan...