Jeesuksen pikkusisaret maailmalla
Italian Barissa Jeesuksen pikkusisarten yhteisö asuu romanien, perinteisesti mustalaisiksi kutsutun väestöryhmän kanssa. Romanit ovat Euroopan huono-osaisin ja syrjityin vähemmistö, kertoo Jeesuksen pikkusisar Chiara Benedetta.
Meillä on kolme huonetta: teltta, vanha traileri ja pieni katos, joka toimii keittiönämme. Elämme naapureidemme tapaan sillä erotuksella, että me olemme valinneet tämän elämäntavan, mutta he eivät, jatkaa pikkusisar Chiara Benedetta. Tämä on meidän missiomme. Asuessamme täällä heidän kanssaan voimme kertoa heille Jumalan rakkaudesta, Jumalan, joka rakastaa kaikkia ilman ehtoja. Salliessamme itsellemme vastavuoroisesti rakastettuna olemisen, päivistämme tulee kallisarvoisia ja runsaita.
Tässä Barin yhteisössä on neljä sisarta: pikkusisaret Rania, Daniela Chiara, Sofia Myriam ja Chiara Benedetta.
Jeesus salli itselleen rakastettuna olemisen ja hänet toivotettiin tervetulleeksi moniin erilaisiin paikkoihin. Hän istui pöydässä veronkerääjien ja syntisten kanssa. Hänet voideltiin Betaniassa tuoksuvalla öljyllä, joka ehkä antoi hänelle mallin myöhemmin tapahtuvalle opetuslasten jalkojen pesulle. Rakastettuna oleminen on kuin kätketty jalokivi, avain elämäämme. Se antaa toisille mahdollisuuden tehdä hyvää meille.
Romanit on usein nähty sellaisina, jotka pyytävät toisilta. Päivittäisessä elämässä me tarvitsemme milloin minkin asian vuoksi toisiamme: kastikkeesta puuttuu sipulia, astianpesuaine on lopussa tai polkupyörän rengas on puhki. Kun näyttää oman haurautensa ja pyytää apua, kokee itsensä arvokkaaksi. Keskinäisessä riippuvuudessa kosketamme yhteistä ihmisyyttämme, samaa, joka on Jumalassa. Jeesus eli 30 vuotta riippuvuudessa lähimmäisten ja tuttujen kanssa Nasaretissa ja ymmärsi tämän asian. Me sallimme ”opettajiemme” osoittaa meille, miten uskon voi elää samalla tavalla. Uskolla, joka on todellista luottamusta Jumalan sallimukseen, annamme lähimmäistemme elämän vaikuttaa omaan elämäämme.
Kuulemme usein, miten naiset kuiskaavat rukouksiaan. Heidän vuoropuhelunsa Jumalan kanssa on avointa ja jatkuvaa. Syrjityille Jumala on ainoa turvapaikka, ainoa toivo. Sellaiset, jotka ovat silloin kokeneet armon, voivat jakaa sen toisten kanssa.
Eräänä päivänä sisaret eivät kiireiltään päässet osallistumaan eukaristiaan. Silloin pikkusisar Chiara Benedetta pyysi Jumalaa antamaan jonkin merkin läheisyydestään ja samassa lähinaapuri saapui tuoden sisarille lämpimän vastaleivotun leivän. Naapuri jakoi leivän sisarten kanssa. Isän lempeys oli mukana tuossa eleessä, Hän oli keskuudessamme. Elämä opettaa meille joka päivä jotakin, kun katsomme Jumalan silmin todellisuutta, ihmisiä, läheisiämme ja ystäviä. Meistä tulee inhimillisempiä, enemmän naisia, enemmän sisaria.
Paavi Franciscus kirjoittaa, miten köyhän käsi, kuten köyhän Lasaruksen, on meille jatkuvana kutsuna tulla ulos omasta varmuudestamme ja mukavuudestamme. Vain heidän kätensä voi auttaa meitä vapautumaan omasta kaikkivoipaisuudestamme ja itsekkyydestämme.
Elina Grönlund, obl.OSSS