Pohjoismaiden piispainkokouksen täysistunto Luxemburgissa
Pohjoismaiden piispainkokous (NBK) päätti perjantaina 15.3.2024 kevätkokouksensa Luxemburgissa. Synodaalisuus täytti suuren osan keskusteluista.
Valmistelut maailman piispainsynodin toisen osan aloittamiseksi
Piispainsynodin toisen osan valmisteluihin käytettiin paljon aikaa. Paavi Franciscuksen koolle kutsuman synodin sihteeristön julkaisemaa kysymystä ”Miten voimme olla synodaalinen kirkko lähetystyössä?” aiotaan käsitellä eri tasoilla kaikissa piispainkokouksen maissa. ”Synodaalisuus ei ole vaihtoehto – se on sitä, mitä me tarvitsemme tänä aikana jakautumisten ja vastakkainasettelujen voittamiseksi”, sanoi piispainkokouksen puheenjohtaja piispa Czeslaw Kozon avauspuheessaan.
Paheksunta ja suru – ”Venäjän aggressio koskettaa myös omia maitamme”
Pohjoismaiden piispat ilmaisivat selkein sanoin solidaarisuutensa Ukrainan kansalle ja ilmaisivat paheksuntansa Venäjän hyökkäyssotaa kohtaan sekä surunsa monien menetettyjen ihmishenkien vuoksi. ”Venäjän aggressio herättää huolta myös maissamme: muutama päivä sitten Venäjä ilmoitti joukkojen sijoittamisesta Suomen rajalle.”
Yli 200 000 ukrainalaista pakolaista on hakeutunut turvaan Pohjoismaihin, Islannissa heidän lukumääränsä on kasvanut kaksikymmenkertaiseksi viime vuosina, raportoi Saksan ja Skandinavian ukrainalaiskatolisen kirkon apostolinen eksarkki, piispa Bohdan Dzyurakh.
Vetoomus Israelin panttivankien vapauttamiseksi ja humanitaarisen avun antamiseksi Gazan kaistaleelle
Tällä hetkellä nälänhätä uhkaa ainakin 2,2 miljoonaa pakosalla olevaa palestiinalaista –suurinta osaa Gazan asukkaista. ”Rukoilemme täynnä toivoa ja vaadimme täyden solidaarisuuden hengessä välitöntä tulitaukoa Lähi-idässä. Panttivankien vapauttamiseksi ja humanitaarisen avun tarjoamiseksi Gazan kaistaleelle tarvitaan kiireellisiä neuvotteluja. Kansainväliset ponnistelut voivat vuoropuhelun avulla avata uuden poliittisen tien pysyvään rauhaan, kuten on tarpeen myös maailman muille sota-alueille.”
Pyhiinvaeltajien määrä on laskenut Pyhällä maalla dramaattisesti. Se on synkkä todellisuus niille ihmisille, jotka ovat taloudellisesti riippuvaisia näistä pyhiinvaelluksista. Piispat kiittävät kaikkia heidän rukouksistaan ja vuoden 2024 pitkänperjantain kolehdissa osoittamastaan tuesta Pyhän maan hyväksi, erityisesti nykyisen kriisin aikana.
Pohjoismaiden piispainkokous NBK