Marraskuun 2019 rukouksen apostolaatin palsta
Lähi-itä on lähimpänä Eurooppaa sijaitseva Aasian alue, johon lasketaan kuuluvan yleensä myös Pohjois-Afrikassa sijaitseva Egypti. Lähi-itään kuuluvia maita ovat Turkki, Syyria, Jordania, Israel, Libanon, Afganistan, Iran, Irak, Saudi-Arabia, Jemen, Oman, Arabiemiirikuntien liitto, Qatar, Bahrain ja Kuwait. Poliittisena terminä käytettynä Lähi-idän luetaan myös Egypti ja Kypros.
Lisäksi alueen eri maissa asuvia kansallisia vähemmistöjä ovat kurdit, assyrialaiset, syyrialaiset, armenialaiset, azerit, tserkessit ja georgialaiset.
Lähi-itä on monien uskontojen kuten kristinuskon, islamin, juutalaisuuden ja Iranin mithralaisuuden, zarathustralaisuuden, manikealaisuuden ja Bahá’in syntypaikka ja hengellinen keskus. Keskiajalta lähtien islam on ollut valtauskontona melkein koko Lähi-idässä.
Näin suuri kirjo maita ja uskontoja herättää kysymyksen, onko mahdollista elää rauhassa ja kunnioittaa toisten erilaisuutta. Kysymys on myös, mistä syystä alueella vallitsee niin paljon konflikteja. Yksi syy on uskon ja kulttuurierojen välisen konfliktin pitäminen itsestäänselvyytenä. Me saatamme helposti hyväksyä sen, että eri usko johtaa konflikteihin. ”Joka ei ole minun puolellani, on minua vastaan” (Matt. 12:30), sanoi Jeesus ihmisistä, jotka näkivät hänet ja jotka olivat kuulleet häntä, mutta eivät kuitenkaan olleet hänen kanssaan. Heidän kylmäverinen kieltäytymisensä seurata häntä osoittaa, että he ovat asettuneet häntä vastaan. ”Joka ei ole meitä vastaan, on meidän puolellamme” (Mark. 9:40), sanoi Jeesus opettaakseen meille kristityille, että kirkko ”ei ole talo, jossa on paksut seinät ja ilmatiiviisti lukitut ovet” (Wilfrid Stinissen). Me kristityt ymmärrämme, että meidän kutsumuksemme on herättää rakkaus, ei vain itsessämme, vaan myös ympärillämme. Rukoilkaamme, että muut eri uskontoihin kuuluvat sisaret ja veljet haluaisivat ajatella samalla tavalla.
Murheellisten lohduttaja, rukoile puolestamme.
isä Stanisław Zawiłowicz SCJ
Rukoilkaamme…
Marraskuu – Lähetystyö
• Rukoilkaamme, että vuoropuhelun, kohtaamisen ja sovinnon henki ilmenisi Lähi-idässä, jossa eri uskonnolliset yhteisöt elävät yhdessä.
November – Evangelisationen
• Att det kan uppstå en anda av dialog och försoning bland olika religiösa grupper som lever i Mellanöstern.
Joulukuu – Yleinen
• Rukoilkaamme, että kaikki maat ryhtyisivät välttämättömiin toimenpiteisiin asettaakseen etusijalle nuorten, erityisesti kärsivien tulevaisuuden.
December – Universell
• Att varje land prioriterar de ungas framtid, särskilt för dem som har det svårt.