[Päivitetty 3.4.2020]
Koronapandemian aiheuttamista vaikeuksista huolimatta pääsiäisen eikä muidenkaan pääsiäisen kolmen pyhän päivän ajankohtaa muuteta. Paavin valtuuttamana liturgian ja sakramenttijärjestyksen kongregaatio on lähettänyt asianmukaisen dekreetin hiippakuntiin.
Dekreetissä, joka koskee vain tätä vuotta 2020, todetaan selvästi, ettei pääsiäinen ole ”mikä tahansa juhla muiden joukossa”. Sen sijaan pyhälle viikolle sijoittuvan krismamessun ajankohtaa voi siirtää. Käytännössä niin tehdään jo nyt monissa maissa, jossa krismamessua ei vietetä sen oikealla paikalla pyhän viikon torstaiaamuna, vaan niin kuin Suomessa pyhän viikon tiistaina, jotta papit ehtivät varmasti palata takaisin omiin seurakuntiinsa pyhien öljyjen kanssa ennen kiirastorstaita. Tänä vuonna krismamessua siirretään myöhemmäksi myös Suomessa.
Pääsiäisen kolmen pyhän päivän kohdalla muutoksia aikatauluun ei tule. Liturgiakongregaation mukaan piispainkokouksissa tulee hyväksyä ohjeet, joiden avulla ”piispa ja papit voivat viettää pääsiäisen kolmen pyhän päivän liturgiat katedraalissa ja seurakuntakirkoissa ilman, että uskovat ovat fyysisesti läsnä. Uskoville pitäisi kertoa näiden liturgioiden ajankohdista, jotta he voisivat osallistua niihin omasta kodistaan käsin rukouksen hengessä. Tässä tilanteessa suorat (ei nauhoitetut) videolähetykset ovat avuksi.” Samoin on pidettävä huolta siitä, että ”tarjolla on tukea perheiden yhteiseen ja henkilökohtaiseen rukoukseen”.
Kiirastorstain iltamessun jälkeen pyhä sakramentti jää tänä vuonna tabernaakkeliin. Pitkänäperjantaina liturgiaan lisätään erityinen aihe sairaita, kuolleita ja menetyksiä kohdanneita varten. Pääsiäisyönä muun muassa valon juhla ja kasteliturgia vietetään lyhennetyssä muodossa. Kansanhurskauden ilmaukset ja kulkueet jäävät pois tai ne siirretään myöhempään ajankohtaan, esimerkiksi syyskuun puoliväliin.
KATT / vatican.va