Valitse Sivu

Notre-Damen urut pelastuivat

Notre-Damen urut pelastuivat

Pääsiäisen pyhät vietettiin Pariisin pääkirkossa Notre-Damessa hiljaisesti ilman liturgioita ensi kertaa 900 vuoteen. Tämä johtuu pyhän viikon maanantain suuresta, katon tuhonneesta tulipalosta. Kirkon ainutlaatuisen hienot urut sentään säästyivät tuholta. Myös arvokkaat pyhäinjäännökset ja taide-esineet onnistuttiin suurimmassa määrin säilyttämään. Pyhä sakramenttikin haettiin palon keskeltä turvaan.

Suurin piirtein 1200-luvulta asti seisseessä katedraalissa on ollut historiansa aikana useammat urut. Viimeisimpien, nyt palolta säästyneiden isojen urkujen historia ulottuu barokkiajalle saakka. Suurin muutos barokin aikaiseen instrumenttiin oli ehkäpä kuuluisan ranskalaisen urkujenrakentajan Aristide Cavaille-Collin urkujen uudistustyö vuosina 1863-1867, jolloin muodonmuutoksen kokenut soitin saatiin parahiksi joulunpyhiksi jälleen käyttöön.

Tämänkin jälkeen isoja muutoksia on tehty, viimeisimpinä remontit 2010-luvulla, jolloin urkupuhallin (laite, josta ilma tulee urkupilleihin) uusittiin, samoin kuin tietokonesysteemi (tämä auttaa rekisteröinnissä eli äänikertojen valinnassa) ja urkujen soittopöytä. Äänikertoja isoissa uruissa on tällä hetkellä 109, pillien määrä on noin 8000.

Notre-Damen urkuja täytyy myös puhdistaa säännöllisin väliajoin, sillä runsaat väkimäärät lisäävät lämpötilan ja kosteuden vaihtelua ja sitä kautta rasittavat myös urkujen rakenteita ja tuovat pölyä pilleihin ja urkujen julkisivuun.

Palon sattuessa kansainvälistä uraa urkurina tekevä, yksi kolmesta kirkon organiste titulairesta, Olivier Latry oli matkoilla. Saadessaan viestin hän kertoo tuijottaneensa tv:n ruutua epäuskoisena ja matkanneensa heti seuraavana päivänä Pariisiin tarkistamaan soittimensa vahinkoja.

On suoranainen ihme, että tämä eräs Ranskan ja koko maailman hienoimmista uruista näyttää selvinneen palosta lähes olemattomin vaurioin. Kirkon kunnostustyö vie kuitenkin aikaa ja saattaa muuttaa urkujen soivaa kuvaa jos akustiikka tilassa muuttuu.

Kirkon etuosassa sijainneelle kuoriurulle palo olin tuhoisampi. Vuonna 1969 rakennettu soitin kärsi vesivahinkoja ja aika näyttää, onnistuuko tämän pienemmän soittimen korjaus. Todennäköisesti pillimateriaaleja voidaan ainakin käyttää uudessa kuoriurussa.

Pilvi Listo-Tervaportti

Tietoja kirjoittajasta

Fides

Katolinen hiippakuntalehti Fides on Helsingin katolisen hiippakunnan viestintäosaston julkaisu. Se ilmestyy osin paperisena ja osin pelkästään nettiversiona. ISSN 0356-5262.

Aihevalikko

LUE FIDES (pdf)

Uusin lehti || Arkisto (2001–)

PODCASTEJA (audio)

Radio Deissä ja Spotifyssa

Tilaa uutiskirjeemme!

Paavin twiitit

Paavin twiitit

Arkistot

Uusimpia videoita

Ladataan...