Autuaat karmeliittasisaret
AUTUAAT KARMELIITTASISARET – Dialogues des carmélites
> Katso myös: Katolista hengellisyyttä oopperalavalla.
Ranskalaisen säveltäjän Francis Poulencin syntymästä on tänä vuonna kulunut 125 vuotta. Kirjailija Georges Bernanos’n kuolemasta oli viime vuonna kulunut 75 vuotta. Juhlavuosien kunniaksi oopperatalot Sydneytä myöten ovat vuosina 2023 ja 2024 esittäneet Poulencin sävellyksen Dialogues des carmélites – Karmeliittain tarinoita.
Ensi-ilta oli 1957 Milanon La Scalassa. Oopperan menestys perustuu kauniisti soljuvaan musiikkiin ja dramaattiseen kertomukseen Compiègnen karmeliittaluostariyhteisöstä, jonka kaikki 16 sisarta mestattiin Ranskan vallankumouksen tiimellyksessä. Libreton pohjana on Bernanos’n kirjoittama näytelmä, joka pohjautuu saksalaisen kirjailijan Gertrud von Le Fort’n novelliin Die letzte am Schafott (Viimeinen mestauslavalla) vuodelta 1937.
***
Vuonna 1604 pyhän Jeesuksen Teresan tunteneet espanjalaiset karmeliittasisaret perustivat luostarin Pariisiin. Sieltä lähti vuonna 1641 kahdeksan perustajanunnaa Compiègneen, joka sijaitsee noin 50 km päässä Pariisin keskustasta koilliseen. Compiègnen kuninkaallisen linnan naapuruus soi luostarille kuningasperheen jäsenten ystävyyden. Ranskan vallankumouksen alkaessa 1789 luostarin priorittarena oli Madame Lidoine, sääntökuntanimeltään Pyhän Augustinuksen äiti Teresa. Vallankumoukselliset häätivät nunnat luostaristaan 14.9.1792. Sisaret saivat turvapaikan useasta paikallisesta perheestä ja he saattoivat jatkaa luostarielämäänsä. Priorittaren ehdotuksesta sisaret vihkivät elämänsä Jumalalle sen eteen, että rauha palaisi kirkkoon Ranskassa ja Ranskan valtioon. He toistivat vihkimyksensä joka päivä yli 18 kuukauden ajan eli kuolemaansa saakka.
Sisaret ilmiannettiin kesäkuussa 1794. Heidät pidätettiin 22. kesäkuuta ja pidettiin vangittuina luostarinsa tiloissa. Koska he kieltäytyivät luopumasta luostarilupauksistaan, heidät siirrettiin heinäkuun 12. päivänä Pariisin Oikeuspalatsin vankilaan. Sisaret mestattiin saman kuun 17. päivänä paikalla, jonka nimi nykyään on Place de la Nation.
Näitä tapahtumia käsittelevä ooppera päättyy mestauslavalle nousevien karmeliittasisarten laulamaan Salve Regina -antifoniin. Todellisuudessa nunnat lauloivat psalmia 117: ”Kiittäkää Herraa, kaikki kansat! Ylistäkää häntä, kansakunnat. Rajaton on hänen rakkautensa, iäti hän on meille uskollinen.”
***
Paavi Pius X julisti vuonna 1906 Compiègnen karmeliittaluostarin sisaret autuaiksi marttyyreina. Heidän kunnioittamisensa oli alkanut 1894, kun oli kulunut sata vuotta karmeliittasisarten kuolemasta. Kun marttyyrikuolemista vuonna 1994 oli kulunut 200 vuotta, karmeliittasisarten kunnioittava muistaminen elpyi. Compiègnen yhteisön perinnettä vaalitaan Jonquières’n luostarissa, jonka kirkon kryptassa on karmeliittamarttyyrien muistohuone.
Vuonna 2022 Beauvais’n hiippakunta ilmoitti, että paavi Franciscus oli antanut luvan Compiègnen marttyyrien kohdalla menettelyyn, jolla paavi toteaa, että kyseisten henkilöiden kunnioittaminen on jatkunut katkeamatta jo pitkään ja että pyhäksijulistamiseen ei sen takia enää tarvita tavanomaista muodollista prosessia. Tätä pyhäksijulistamisen muotoa kutsutaan latinaksi nimellä ”canonizatio equipollens”.
Autuaiden marttyyrien Augustinuksen Teresan ja hänen seuralaisensa muistopäivää vietetään karmeliittasääntökunnassa ja Ranskassa paikallisesti heidän kuolinpäivänään 17. heinäkuuta. Muistopäivän lukupalveluksen toinen lukukappale on otettu pyhän Jeesuksen Teresan teoksesta Täydellisyyden tie (B 12,1-3). Siinä Teresa sanoo: ”Sille, joka alkaa tosissaan palvella Herraa, elämä on vähäisin uhri, jonka hän voi antaa.”
***
Dialogues des carmélites -oopperan Suomen ensiesitys oli vuonna 1999 Savonlinnan oopperajuhlilla ja Reinin kansallisoopperan tuottamana. Vuonna 2024 Kansallisoopperamme produktio Karmeliittasisaret on vuokrattu Pariisista ja laulajat ovat suomalaisia. Esityksiä on vielä kolme: 17.2., 21.2., 23.3.2024. Suosittelen lämpimästi!
Heidi Tuorila-Kahanpää
P.S. Tallinnan Theatrum esittää Bernanos’n näytelmän ”Karmeliitide dialoogit” kaudella 2023–2024. Viimeiset esitykset ovat 21.2.; 23.2. ja 26.2. Teatterin osoite on Vene 14 eli katolisen kirkon vieressä. Liput (piletit) https://www.theatrum.ee/mangukava/.
– Kuva: Marius Peterson.