Yksi ihmisperhe, yksi yhteinen koti
Kuulumisia Caritas Internationaliksen yleiskokouksesta.
Suomen Caritas on osa maailmanlaajuista Caritasten verkostoa. Caritas Internationaliksen joka neljäs vuosi järjestettävä yleiskokous kokosi toukokuussa 2019 Roomaan yli 500 delegaattia 164 jäsenmaasta. Suomen Caritasta edusti kokouksessa pääsihteeri Larissa Franz-Koivisto. Kokouksen teemana oli ”Yksi ihmisperhe, yksi yhteinen koti” muistutuksena paavi Franciscuksen toiveesta, että pitäisimme huolta yhteisestä maapallostamme.
Kokous alkoi juhlallisella messulla, jossa paavi Franciscus kehotti kuulijoitaan pysymään Jeesuksen rakkaudessa olemalla niin tabernaakkelin edessä kuin monien elävien tabernaakkelien eli köyhien edessä. Itse kokouksessa äänestettiin luottamustoimista, mutta kuultiin myös esityksiä eri aihepiireistä sekä yhteenvetoja eri maiden Caritasten työstä ja toiminnasta. Myös lounas, kahvitauot ja päivälliset olivat täynnä kohtaamisia, verkostoitumista sekä kahdenvälisiä kokouksia, sopimusten hiomista ja valmistelua.
Paavi otti vastaan 450-henkisen Caritas-delegaation muistuttamalla heitä siitä, että laupeus on Kristuksen kohtaamista eikä sitä saa muuttaa liiketoimeksi tai joksikin, jota ihmiset tekevät vain omantunnontuskiensa helpottamiseksi. ”Köyhät ovat ennen kaikkea persoonia, ja heidän kasvonsa kätkevät itse Kristuksen kasvot. He ovat hänen lihaansa, hänen ristiinnaulitun ruumiinsa merkkejä, ja meillä on velvollisuus tavoittaa heidät”, paavi Franciscus sanoi.
Ennen Caritas Internationaliksen kokousta järjestettiin alueellisten Caritasten kokouksia; Suomi oli edustettuna Caritas Europan aluekokouksessa. Ennen aluekokouksia järjestettiin vielä nuorten ja naisten foorumit; Suomen Caritaksen pääsihteeri osallistui naisten foorumiin Caritas Europan työryhmässä. Foorumi kokosi yhteen eri mantereilta tulevia naisia ja miehiä keskustelemaan avoimesti haasteista, joita naiset ja tytöt kohtaavat niin yhteiskunnassa kuin kirkonkin piirissä. Caritas Internationaliksen puheenjohtaja kardinaali Tagle toi foorumille paavi Franciscuksen viestin: vain miehet ja naiset yhdessä luovat harmonian. Naisten foorumin esityksestä yleiskokouksessa päätettiinkin, että jatkossa kunkin alueellisen Caritaksen tulee esittää Caritas Internationaliksen hallitukseen sekä mies- että naisedustaja, ja jos naisten määrä ei tästä huolimatta ylitä kolmasosaa, hallitukseen nimetään kaksi naista lisää.
Caritas Internationaliksen yleiskokous oli myös hyvin ekumeeninen tilaisuus. Kokouksessa oli virallisia edustajia muun muassa islamilaisen maailman avustusjärjestöistä, buddhalaisesta yhteisöstä, Luterilaisesta maailmanliitosta ja monista muista kansainvälisistä järjestöistä. Avustustyö ja ihmisten kohtaaminen on kaikille yhteinen asia; huoli ilmastopolitiikasta, pakolaisuus ja integroitumiseen liittyvät kysymykset eivät koske ainoastaan Eurooppaa. Meillä on yhteinen maailma ja yhteiset ongelmat, joihin meidän tulisi yhdessä löytää vastauksia.
Päätöslausunnossaan yleiskokous vahvisti jäsenjärjestöjensä sitoumuksen ”rakentaa maailmaa, jossa Jumala nähdään rakkautena, oikeudenmukaisuutena ja rauhana; jossa kaikki ovat solidaarisia niin, ettei hylättyjä, hyväksikäytettyjä tai riistettyjä enää ole; jossa kaikki ihmiset elävät arvokkaina ja jossa koko luomakuntaa vaalitaan yhteisessä kodissamme”.
Larissa Franz-Koivisto
pääsihteeri, Suomen Caritas ry