Tiepolo – Venetsia Pohjolassa
Giovanni Battista Tiepolo (1696-1770) oli italialainen taidemaalari Venetsiasta ja hän työskenteli myös Saksassa ja Espanjassa. Häntä pidetään aikansa suurenmoisena mestarina ja dekoratiivisen taiteen edustajana.
Sinebrychoffin taidemuseon näyttely Helsingissä 17.9.2020–10.1.2021 ”Venetsia Pohjolassa” on laaja Tiepolon taiteeseen monipuolisesti syventyvä näyttely; näyttelyluettelo kertoo: ”Tiepolo oli suurten freskokoristelujen ja monumentaalisten maalausten virtuoosi.”
Hänen poikansa Domenico Tiepolo työskenteli isänsä kanssa. Voi olla, että isän ja pojan töitä on vaikea välillä erottaa toisistaan.
Öljyväriluonnokset olivat tärkeä työkalu suuniteltaessa suuria töitä. Näyttelyssä on lukuisia esimerkkejä tästä. Luonnoksista tuli myös aikanaan jo haluttuja keräilykohteita.
Raamatulliset aiheet varsinaisissa teoksissa olivat yksi aiheryhmä Giovanni Battista Tiepolon taiteessa, muutamia mainitakseni: ”Madonna, Jeesus-lapsi ja Johannes kastaja”, ”Johannes Kastajan mestaus” ja ”Marian ilmestys”.. Nämä ja lukuisat muut Raamatulliset teokset on museossa sijoitettu lähekkäin hienojen öljyväriluonnosten jälkeen.
Paitsi Raamatun tapahtumat myös antiikin suuret tarinat innoittivat Tiepoloa. ”Roomalaisasujen rinnalla näemme venetsialaista pukumuotia 1700-luvulta ja klassista arkkitehtuuria.” Teokset ovat vaikuttavia, vaikka katsoja ei tuntisikaan tai muistaisi Antiikin tarinoiden yksityiskohtia.
Paitsi Giovanni Domenicosta (1727–1804) myös Lorenzosta (1736–1776) tuli isänsä tärkeä yhteistyökumppani.
Vaikka Tiepolo ei koskaan matkustanut Pohjois-Eurooppaan, hänen ja Domenico Tiepolon monet teokset löysivät pohjoiset kokoelmat.
Sinebrychoffin museon omat Tiepolon teokset ”Sabiinatarten ryöstö” ja ”Kreikkalaiset hyökkäävät Troijaan” ovat osa Tiepolojen näyttelyn tarinaa. On hienoa, että näin laaja ja moniulotteinen näyttely on saatu Suomeen.
Marjatta Tarkoma