Pyhä arkkienkeli Mikael tunnetaan hyvin niin lännen kuin idänkin kirkossa. Hänestä kertovat jo Vanha testamentti ja monet muut juutalaiset lähteet. Keskiajalla häntä kunnioitettiin eri puolilla kristillistä maailmaa, mutta eritoten läpi lähes koko 1900-luvun, ja silloin tällöin nykyäänkin, hänen puoleensa on käännytty, kun on haluttu suojella kirkkoa ja ihmisiä paholaisen turmelukselta. Pyhälle Mikaelille on omistettu lukemattomia kirkkoja ja luostareita, ja onhan hän Tampereen Pyhän ristin seurakuntaan kuuluvan Pietarsaaren kappelinkin suojelija.
Paavi Leo XIII:n rukous
13. lokakuuta 1884 paavi Leo XIII oli juuri viettänyt messun Vatikaanissa. Hän jäi kappeliin hiljentymään, ja tuon hetken aikana – aikalaisten mukaan – hänen kasvoistaan paistoi kauhu ja ihmetys. Heti tämän jälkeen paavi sulkeutui työhuoneeseensa ja kirjoitti rukouksen pyhälle arkkienkeli Mikaelille. Hän kutsui sitten luokseen sihteerinsä ja käski lähettämään tuon rukouksen maailman kaikille piispoille, jotta se lausuttaisiin jokaisen messun lopuksi kaikkialla maailmassa. Näin tehtiinkin melkein sadan vuoden ajan, kunnes liturgiauudistus lopetti tämän käytännön.
Rukous kuuluu näin:
”Pyhä Mikael, arkkienkeli, puolusta meitä taistelussa ja ole suojanamme paholaisen juonia ja pahuutta vastaan. Nöyrästi rukoilemme: ojentakoon Jumala häntä. Ja sinä, taivaan joukkojen päämies, syökse Jumalan voimalla helvettiin saatana ja muut pahat henget, jotka kiertelevät maailmaa sielujen kadotukseksi. Aamen.”
Paavi Leo XIII kertoi myöhemmin nähneensä näyn, jossa demonilegioonat hyökkäsivät kirkkoa vastaan ja lähes tuhosivat sen. Silloin pyhä Mikael oli ilmestynyt ja puolustanut kirkkoa määrätietoisesti, tosin vasta sitten, kun uskovat olivat runsain mitoin kääntyneet rukouksissaan arkkienkelin puoleen. Tämä oli vakuuttanut paavin.
Rukous pyhälle Mikaelille ei silti ole kokonaan unohtunut. Pyhä paavi Johannes Paavali II kannusti sen käyttöön puhuessaan Regina Coelin yhteydessä 24.4.1994: ”Vaikka tätä rukousta ei enää lausutakaan jokaisen messun päätteeksi, kutsun kaikkia: älkää unohtako sitä vaan rukoilkaa sitä saadaksenne apua taistelussa pimeyden voimia ja tämän maailman henkeä vastaan.” Edelleen se on käytössä siellä, missä vietetään vanhamuotoista liturgiaa, ja joskus myös ihan tavallisissa seurakunnissa.
Pyhän Mikaelin miekka
Kirkkotaiteessa pyhä Mikael esitetään usein kantamassa miekkaa, jolla hän valmistautuu iskemään lohikäärmettä – paholaista. Joissakin paikoissa, esimerkiksi Italian Garganossa, jossa on pyhälle Mikaelille omistettu pyhäkkö, pyhäkön patsaan miekka otetaan esille ja sitä kannetaan kulkueessa kaupungin halki aina syyskuun 29. päivänä, joka on vanhastaan Rooman Pyhän Mikaelin basilikan vihkimisen juhlapäivä, nykyisessä liturgisessa kalenterissa kylläkin kolmen pyhän arkkienkelin, Mikaelin, Rafaelin ja Gabrielin yhteinen juhla.
Pyhän Mikaelin miekkaan, siis miekkaan, jolla hänen kerrotaan taistelleen Luciferia ja hänen liittolaisiaan vastaan, liittyy myös mielenkiintoinen tarina. Sen kerrotaan symbolisesti jättäneen jälkensä maankamaraan: ihmeellisellä tavalla seitsemän pyhään Mikaeliin tavalla tai toisella liittyvää, hyvin vanhaa pyhäkköä on toisiinsa nähden suorassa linjassa Irlannin lounaiskärjen ja Pyhän maan välissä. Kartalla pyhäköt voi todellakin yhdistää toisiinsa viivoittimella vain yhden viivan avulla. Väitetään, että viiva seuraa kaiken lisäksi auringonlaskun reittiä kesäpäivänseisauksen aikaan.
Ei hyödyttäne ottaa kantaa siihen, kuinka yliluonnollista näiden pyhäkköjen sijoittuminen on, mutta jokainen niistä on kyllä varmasti tutustumisen arvoinen:
1) Luoteesta lähtien ensimmäisenä on Irlannin lounaisrannikolla saaressa sijaitseva Skellig Michaelin luostari. Kerrotaan, että arkkienkeli ilmestyi siellä pyhälle Patrickille auttaakseen tätä alueen evankelioimisessa.
2) Seuraava pyhäkkö löytyy Englannin lounaisrannikolta, jossa on St. Michael’s Mount. Siellä pyhän Mikaelin kerrotaan ilmestyneen joukolle kalastajia noin vuonna 495.
3) Mantereen puolella Normandian rannikolla on ehkäpä tunnetuin näistä pyhäköistä, vuoroveden välillä eristämä Mont Saint-Michel, joka on myös UNESCON maailmanperintökohde. Pyhän Mikaelin kerrotaan ilmestyneen siellä 700-luvun alussa pyhälle piispa Autbertukselle, joka sitten noudatti arkkienkelin neuvoa ja rakennutti paikalle kirkon.
4) Neljäs pyhäkkö ”miekkalinjalla” on Sacra di San Michele vuorilla lähellä Torinoa. Siellä pyhän Mikaelin uskotaan ilmestyneen eremiitaksi ryhtyneelle Ravennan arkkipiispalle, pyhälle Johannes Vincenzolle (Besatelaiselle) 900-luvun lopulla. Tämän luostarin kerrotaan olleen innoitus myös Umberto Econ kuuluisalle Ruusun nimi -kirjalle.
5) Kaakkois-Italiassa sijaitsee vastaavasti jo mainittu Garganon Pyhän Mikaelin vuoren pyhäkkö, jonka paikalla arkkienkelin uskotaan ilmestyneen pyhälle piispa Laurentius Sipontolaiselle (Maiorano) 500-luvulle tultaessa ja tehneen monia ihmeitä. Tämäkin pyhäkkö on muuten UNESCON suojelema.
6) Ennen toista päätepistettä löytyy pyhäkkö vielä kreikkalaiselta Symin saarelta, jossa on yksi suurimmista pyhää Mikaelia esittävistä patsaista samoin kuin ihmeitätekevä pyhän Mikaelin ikoni.
7) Lopulta ”miekkalinjalla” päädytään Israelin Haifaan, Karmelvuorelle, jossa on Stella Mariksen, Meren tähden, luostari. Tällä paikalla kävi aikanaan jo profeetta Elia, jota on joskus verrattu pyhään Mikaeliin, koska kumpikin taisteli miekalla Jumalan vihamiehiä vastaan.
Miekalla koronaa vastaan
Tänä vuonna keskellä koronakriisiä Garganossa tehtiin jotakin poikkeuksellista: Palmusunnuntaina 5. huhtikuuta 2020 kaikkeinpyhimmän sakramentin sekä pyhän ristin reliikin rinnalla myös pyhän Mikaelin miekka otettiin mukaan erityiseen kulkueeseen kaupungin halki. Pyhäkön papit halusivat siten siunata kaupungin, Italian ja koko maailman koronavirusta vastaan enkeliruhtinaan miekalla. Edellisen kerran vastaavalla tavalla oli toimittu lähes 400 vuotta sitten, vuonna 1656, jolloin haettiin suojaa ruttoa vastaan, ilmeisen menestyksellisesti.
Tällä kertaa kulkueeseen osallistuneen Monte Sant’Angelon kunnanjohtajan Pierpaolo d’Arienzon sanat osoittavat syvää rakkautta ja luottamusta pyhän arkkienkelin suojelusta kohtaan:
”Mikael, arkkienkeli, tämä on kaupunki, joka polvistuu eteesi minun polvieni välityksellä; kaupunki, joka nostaa katseensa sinua kohti minun silmieni välityksellä; kaupunki, joka rukoilee sinua tänään minun ääneni välityksellä. Niin kuin vuonna 1656 me olemme nytkin avanneet rautaportin, kulkeneet kalliopihan läpi ja laskeutuneet 86 askelmaa päästäksemme luoksesi Pyhän vuoren sydämessä. Ota vastaan tämä rukouksemme, puolusta miekallasi kaupunkiamme ja maatamme tältä pandemialta. Suojele tätä kansaa tänään niin kuin silloin ennen. Anna heille voimaa pysyä yhtenäisinä tämän kauhean hädän keskellä. Suojele naisia ja miehiä, jotka kantavat Italiaa käsivarsillaan ja kuljettavat sitä tunnelin toiseen päähän. Me pyydämme sinua, arkkienkeli Mikael: anna meille voimaa rakentaa normaalia elämää, jossa terveys on tärkeämpää kuin aseet, jossa työntekijöiden turva on tärkeämpää kuin voitto ja jossa perhe, siis ne ihmiset, joiden kanssa olemme päättäneet jakaa elämämme, minkä tahansa ikäisiä he ovatkin, on kaikkein tärkeintä. Olkoon tämä meidän rukouksemme laulu, joka nousee suoraan Jumalan luokse.” (Giulia Tanel: Contro il Coronavirus, estratta la Spada di San Michele Arcangelo – Il Timone, http://www.iltimone.org/, 4.6.2020)
Marko Tervaportti
Lähteitä:
- Del Guercio, Gelsomino: 7 Sanctuaries linked by a straight line: The legendary Sword of St. Michael – https://aleteia.org/ (4.6.2020)
- Hatchett II, Bentley: What is the Sword of Saint Michael? – https://tfpstudentaction.org/(4.6.2020)
- Sanicanti, Antonella: San Michele: 7 Santuari tracciano il segno della sua spada – https://www.lalucedimaria.it/ (4.6.2020)
- St. Michael, Archangel – https://www.vaticannews.va/ (4.6.2020)
Pyhän Mikaelin ruusukko
Aluksi
E: Jumala, + riennä minua pelastamaan.
K: Herra, kiiruhda minua auttamaan.
E: Kunnia Isälle ja Pojalle ja Pyhälle Hengelle.
K: Niin kuin oli alussa, nyt on ja aina, iankaikkisesta iankaikkiseen. Aamen.
Pääosa
Jokaisen eri enkeleiden kuorolle osoitetun rukouksen jälkeen lausutaan yksi Isä meidän ja kolme Terve Maria -rukousta.
1. Pyhän Mikaelin ja serafien taivaallisen kuoron esirukousten tähden tehköön Herra meidät kelvollisiksi hehkumaan täydellisen laupeuden tulta. Aamen.
2. Pyhän Mikaelin ja kerubien taivaallisen kuoron esirukousten tähden suokoon Herra meille armon hylätä synnin tiet ja kulkea kristillisen täydellisyyden polkuja. Aamen.
3. Pyhän Mikaelin ja valtaistuinten taivaallisen kuoron esirukousten tähden valakoon Herra sydämeemme aidon ja vilpittömän nöyryyden hengen. Aamen.
4. Pyhän Mikaelin ja herruuksien taivaallisen kuoron esirukousten tähden antakoon Herra meille armon hallita aistejamme ja nujertaa kaikki kurittomat himot. Aamen.
5. Pyhän Mikaelin ja mahtien taivaallisen kuoron esirukousten tähden varjelkoon Herra meidät pahalta ja kiusauksiin lankeamiselta. Aamen.
6. Pyhän Mikaelin ja voimien taivaallisen kuoron esirukousten tähden suojelkoon Herra sielumme paholaisen juonia ja houkutuksia vastaan. Aamen.
7. Pyhän Mikaelin ja valtojen taivaallisen kuoron esirukousten tähden täyttäköön Jumala sielumme aidolla kuuliaisuuden hengellä. Aamen.
8. Pyhän Mikaelin ja arkkienkelien taivaallisen kuoron esirukousten tähden antakoon Herra meille kestävyyttä uskossa ja hyvissä töissä, jotta saavuttaisimme taivaan autuuden. Aamen.
9. Pyhän Mikaelin ja enkelien taivaallisen kuoron esirukousten tähden suokoon Herra, että he suojelevat meitä tässä kuolevaisessa elämässä ja saattavat meidät taivaaseen tulevassa elämässä. Aamen.
Lopuksi
E: Pyhän arkkienkeli Mikaelin kunniaksi.
K: Isä meidän…
E: Pyhän arkkienkeli Gabrielin kunniaksi.
K: Isä meidän…
E: Pyhän arkkienkeli Rafaelin kunniaksi.
K: Isä meidän…
E: Pyhien suojelusenkeliemme kunniaksi.
K: Isä meidän…
E: Oi kunniakas enkeliruhtinas pyhä Mikael, taivaallisten joukkojen johtaja ja komentaja, sielujen suojelija, kapinoitsevien henkien kukistaja, jumalallisen Kuninkaan huoneen palvelija ja ihailtava opastajamme, päästä kaikesta pahasta meidät, jotka luottaen käännymme sinun puoleesi, sinä, joka loistat ylhäisyyttä inhimilliset hyveet ylittäen, ja ohjaa meitä armeliaan suojeluksesi avulla palvelemaan Jumalaa joka päivä aina vain uskollisemmin.
E: Rukoile puolestamme, oi kunniakas pyhä Mikael, Jeesuksen Kristuksen kirkon ruhtinas.
K: Että me tulisimme hänen lupaustensa arvoisiksi.
E: Rukoilkaamme. Kaikkivaltias, iankaikkinen Jumala, ihmeellisessä hyvyydessäsi ja tahtoessasi armeliaasti kaikkien ihmisten pelastusta sinä olet nimittänyt kunniakkaimman arkkienkeli Mikaelin kirkkosi ruhtinaaksi. Me pyydämme sinua: tee meidät sen arvoisiksi, että me pääsisimme kaikista vihollisistamme niin, etteivät he ahdistelisi meitä kuolemamme hetkenä vaan että hän opastaisi meidät sinun luoksesi. Tätä pyydämme meidän Herramme Jeesuksen Kristuksen ansioiden tähden.
K: Aamen.
[Imprimatur 12. lokakuuta 2011, + Teemu Sippo SCJ, Helsingin piispa.]