Pyhän apotti Bernhard Clairvauxlaisen adventtisaarnasta (5:1–3).
Me tunnemme kolme Herran tulemista. Kolmas tuleminen sijoittuu kahden muun väliin. Nämä kaksi muuta ovat näkyviä, mutta kolmas ei ole. Ensimmäisellä kerralla hänet nähtiin maan päällä ja hän eli ihmisenä ihmisten joukossa. Hän itse todistaa, että he näkivät hänet ja vihasivat häntä. Hänen tullessaan viimeisen kerran kaikki saavat nähdä Jumalan pelastustyön ja he katsovat häneen, jonka ovat lävistäneet. Keskimmäinen tuleminen on salainen, niin että vain valitut näkevät hänet sisimmässään, ja heidän sielunsa pelastuvat. Ensimmäisen kerran hän siis saapui lihaamme ja heikkouteemme, toisen kerran hän saapuu hengessä ja voimassa, ja viimeisen kerran kirkkaudessa ja valtasuuruudessa.
Tämä keskimmäinen tuleminen on siten ikään kuin tie, joka johtaa ensimmäisestä tulemisesta viimeiseen: ensimmäisessä Kristus oli meidän lunastuksemme, viimeisessä elämämme, tässä keskimmäisessä hän on lepomme ja lohdutuksemme.
Jonkun mielestä kaikki, mitä puhumme tästä keskimmäisestä tulemisesta, voi kuitenkin tuntua keksityltä. Kuunnelkaa sen vuoksi häntä itseään: Jos joku rakastaa minua, hän pitää minun sanani. Minun Isäni rakastaa häntä, ja me tulemme hänen luokseen. Toisaalta olen taas lukenut: Joka pelkää Jumalaa, tekee hyvää. Siitä, joka rakastaa, on mielestäni silti sanottu enemmän: hän pitää tallessa Jumalan sanat. Mihin ne pitää tallettaa? Epäilemättä sydämeen, niin kuin profeetta lausuu: Minä talletan kaikki ohjeesi sydämeeni, etten rikkoisi sinua vastaan.
Säilytä tällä tavoin Jumalan sana, sillä autuaita ovat kaikki, jotka noudattavat sitä. Laskeutukoon se sinun sielusi syvyyksiin ja siirtyköön myös tunteisiisi ja tapoihisi. Ravitse itseäsi hyvyydellä, niin sielusi saa siitä iloa ja voimaa. Älä unohda nauttia leipääsi, jotta sydämesi ei kuihtuisi, vaan sielusi saisi kyllikseen ravitsevaa ruokaa.
Jos sinä tällä tavoin säilytät Jumalan sanan, ei ole epäilystä siitä, etteikö sekin säilytä sinua. Sinun luoksesi tulee Poika Isän kanssa, luoksesi saapuu suuri profeetta, joka uudistaa Jerusalemin ja tekee kaiken uudeksi. Tämän näet saa aikaan keskimmäinen tuleminen: Niin kuin me nyt olemme maallisen ihmisen kaltaisia, niin me tulemme kerran taivaallisen ihmisen kaltaisiksi. Niin kuin vanha Aadam levisi koko ihmisyyteen ja valtasi sen kokonaan, niin Kristuskin ottaa valtaansa kaiken, hän, joka on luonut kaiken ja lunastanut kaiken ja on kaiken myös kirkastava.
[Hetkipalvelus. Lukupalvelus. Adventtiaika: Ensimmäisen viikon keskiviikko, toinen lukukappale.]