Paavi Franciscuksen pontifikaatti on kestänyt jo 10 vuotta.
Maaliskuun 13. päivänä tuli kuluneeksi kymmenen vuotta paavi Franciscuksen valinnasta ja virkaanastumisesta. Historian ensimmäinen jesuiittapaavi on painottanut evankeliointia, ekumeniaa, köyhyyttä ja köyhiä, huolta luomakunnasta sekä siirtolaisten hätää. Franciscus uudisti Rooman kuurian konstituutiollaan Praedicate evangelium, jossa muun muassa perustettiin paavin itsensä johtaman evankelioimisen viraston.
Vuonna 2015 paavi Franciscus perusti rukouspäivän luomakunnan puolesta (1. syyskuuta joka vuosi) muistuttaakseen kristittyjä ”ekologisen kääntymyksen” tarpeesta. Aihetta käsittelee myös paavin samana vuonna julkaisema kiertokirje Laudato si’.
Vuonna 2016 paavi Franciscus tapasi Moskovan patriarkka Kirillin ja allekirjoitti hänen kanssaan yhteisen julkilausuman lähimmäisenrakkauden ekumeniasta. Venäjän hyökättyä Ukrainaan vuonna 2022 paavi Franciscus kävi Kirillin kanssa videokeskustelun. Vuonna 2023 paavi Franciscus teki historiallisen ekumeenisen pyhiinvaelluksen Etelä-Sudaniin yhdessä Canterburyn arkkipiispan Justin Welbyn kanssa, ja vuonna 2019 hän allekirjoitti yhteisen julistuksen ihmisten veljeydestä al-Azharin suurimaamin Ahmad al-Tayyebin kanssa. Taistelussa alaikäisten seksuaalista hyväksikäyttöä vastaan paavi julkaisi motu proprion Vos estis lux mundi vuonna 2019.
Paavi Franciscus on tehnyt 40 ulkomaille suuntautunutta apostolista matkaa ja 36 vierailua Italian sisällä. Paavi on painottanut matkoillaan ”periferioita” ja tavannut usein siirtolaisia, kuten Lampedusassa vuonna 2013 ja Lesboksen saarella vuonna 2016, jolloin hän toi mukanaan Roomaan 12 syyrialaista pakolaista.
Paavi Franciscuksen kiertokirje Fratelli tutti vuodelta 2020 sisältää hänen visionsa yleismaailmallisesta veljeydestä ja solidaarisuuden eetoksesta sotaisana ja riitaisana maailmanaikana. Vuonna 2014 paavi Franciscuksen välitystyön ansiosta Kuuba ja USA solmivat diplomaattiset suhteet, ja samana vuonna Israelin ja Palestiinan presidentit Shimon Peres ja Mahmoud Abbas osallistuivat Vatikaanin puutarhassa pidettyyn rauhanrukoukseen. Vuonna 2018 Pyhä istuin neuvotteli alustavan sopimuksen piispannimityksistä Kiinan kanssa, ja sopimusta on jatkettu vuosina 2020 ja 2022.
Paavi Franciscus on painottanut evankelioinnin intoa ja iloa aina ohjelmallisesta kehotuskirjeestään Evangelii gaudium (2013) alkaen. Paavi on julistanut pyhiksi edeltäjänsä Johannes XXIII:n, Paavali VI:n, Johannes Paavali I:n ja Johannes Paavali II:n. Välittömästä edeltäjästään Benedictus XVI:stä, joka kuoli vuoden 2022 viimeisenä päivänä, Franciscus on puhunut kunnioittavasti ”viisaana isoisänä”, jolta hän aina tarpeen tullen kävi pyytämässä neuvoa.
Vatican News / Emil Anton