Katedraaliseurakunnan nuorten aikuisten ryhmä
On keskiviikkoilta Helsingin Kaivopuiston kupeessa sijaitsevassa Pyhän Henrikin katedraalissa. Kello kuudelta alkava iltamessu on juuri päättynyt. Joukko nuoria aikuisia on kokoontunut kirkon ulkoportaiden luokse vaihtamaan kuulumisiaan. Innokkaasta keskustelusta päätellen voisi nuorten luulla olevan vanhoja ystäviä, mutta tosiasiassa joukko oli vielä puoli vuotta sitten toisilleen hyvin vieras. Mitä siis on tapahtunut, että erilaisista taustoista tulevat ja erilaiset persoonat omaavat nuoret ovat löytäneet toisensa kirkon portailta viikko toisensa jälkeen?
Pyhän Henrikin katedraaliseurakunnan nuorten aikuisten ryhmä käynnisti toimintansa syksyllä 2019. Aino Salmen ja Iida Leinosen muodostama kaksikko sai ajatuksen nuorille aikuisille, noin 18-30 vuotiaille, suunnatusta katolisesta kerhosta. Ydinajatuksena oli muodostaa nuorille aikuisille tukiverkosto kerhon muodossa, joka avaisi oven mahdollisuuteen jakaa uskoa ja siihen liittyviä ajatuksia helpolla sekä lähestyttävällä tavalla. Nuorten aikuisten yhteinen ryhmä haluttiin perustaa ilmentämään nuorten katolilaisten välistä yhteyttä – todistamaan, että me yhdessä olemme todella Kristuksen ruumis.
Nuorten ryhmän tärkeyttä myötäilee myös seurakunnan kirkkoherra isä Jean Claude Kabeza, joka korostaa, että jokaisessa seurakunnassa tulisi olla toimiva nuorten ryhmä ja velvollisuus tämän kaltaisen toiminnan ylläpitämiseen on seurakunnalla itsellään. ”Voimme yhdessä vahvistaa kirkkoa tällaisten ryhmien kautta. Nuoret ovat todella kirkon tulevaisuus. Siksi onkin todella tärkeää, että tämä jatkuisi ja vahvistuisi”, kirkkoherra alleviivaa.
Ryhmä on kokoontunut perinteisesti joka toisena keskiviikkona iltamessun jälkeen seurakunnan omissa tiloissa. Illan ensimmäinen puolisko on aloitettu lukemalla samaisen viikon sunnuntain evankeliumin lukukappale. Kuultua on prosessoitu hetki, jonka jälkeen sana on ollut vapaa. Ihmiset ovat voineet pohtia mielessään kysymyksiä kuten: Koskettiko teksti minua vai ei? Löysinkö yhtymäkohtia muihin Raamatun kertomuksiin, opetuksiin tai kenties jonkin pyhimyksen elämään? Tiedänkö tekstin teologisesta kontekstista jotain mielenkiintoista, minkä haluaisin jakaa? Ryhmän toisena vastuuhenkilönä kirkkoherran kanssa toiminut pappiskandidaatti Alpo Penttinen korostaa yhteisen Raamatun lukemisen merkitystä: ”Tämän kaltainen hengellinen jakaminen ja hengellisistä asioista keskusteleminen on tosi antoisaa. Päästään jakamaan kokemuksia siitä, miten Jumala meitä puhuttelee.”
Illan toinen puolisko on perinteisesti keskittynyt yhdessä olemiseen ja rentoon kahvitteluun herkkujen kera. Penttinen kuvailee ryhmän perusrakennetta ytimekkäästi: ”Tähän asti meillä on ollut tällaisia iltoja, että on ollut Raamatun lukemista ja keskustelua, jonka jälkeen iltateetä ja vapaampaa keskustelua. Meillä on ollut myöskin leffailtaa ja pikkujoulua.” Ryhmään ollaan myös laatimassa perinteisten Raamattu ja tee -iltojen lisäksi uudenlaista ohjelmaa kuten luennoitsijavierailijoita. Ensimmäiseksi ryhmän vierailijaksi saapuu 11. maaliskuuta Pauli Annala, joka tulee kertomaan Raamatun ja tradition suhteesta. Tulevaisuudessa ryhmän tarkoituksena on muokata toimintaansa yhä monipuolisemmaksi nuorten aikuisten toiveita kuunnellen ja yhdessä suunnitellen.
Ryhmässä aktiivisesti mukana ollut Ilja Aalto kehuu ryhmän kaikkia osa-alueita: ”Olen ollut mukana useammassa erilaisessa nuorten ryhmässä jäsenenä. Muissa perusrakenne on ollut esimerkiksi messu tai ruusukko alussa, jonka jälkeen on alkanut hauskanpito ilman keskusteluja uskon asioista. Meillä on ollut täällä syvälliset keskustelut. Myös alun Raamatun pohdiskeleminen on ollut hyvä ja se on virittänyt oikeaan tunnelmaan.” Erityisesti Aalto on nauttinut keskusteluista, jotka ovat jatkuneet kahvipöydässä vielä ensimmäisen osion päätyttyäkin ja mainitseekin naurahtaen: ”Kiistely on kivointa, kun te kaikki olette väärässä.”
Mitä tulee ryhmän rakenteeseen, samoilla linjoilla on myös teologiaa Helsingin yliopistossa opiskeleva Tomi Ferm: ”Ryhmän peruskonsepti on todella hyvä. Luetaan seuraavan sunnuntain evankeliumin teksti ja myöhemmin on rentoa yhdessäoloa. Näiden välillä on hyvä tasapaino. Yhdessä Raamatun ympärille käyminen ja siitä keskusteleminen ja syventyminen on aina hyvä asia. Se ravitsee meitä.” Keskinäinen ajatusten pohdinta, jako ja vertailu onkin todettu ryhmän sisällä loistavaksi avaimeksi mielenkiintoisiin keskusteluihin.
Alpo Penttinen kiteyttää lopussa ryhmän ydinsanoman ytimekkäästi: ”Kaikki ovat tervetulleita tulemaan tänne. Se on hienoa, että erilaiset ihmiset voivat olla yhdessä. Jokainen saa olla sellainen kuin on ja voi rohkeasti puhua tai olla puhumatta. Täällä on vapaa, rento ja hauska ilmapiiri!”
Seuraavat tapaamisajankohdat:
- 4.3. kello 18.30
- 11.3 kello 18.30: ERITYISKERTA: Pauli Annala tulee pitämään esitelmän Raamatun ja tradition suhteesta
- 26.3 iltamessun jälkeen noin kello 18.30
Tervetuloa mukaan!
Iida Leinonen