Marraskuun 29. päivä tulee kuluneeksi 39 vuotta amerikkalaisen aktivistin ja kirjoittajan, Dorothy Dayn kuolemasta. Dorothy Day muistetaan katolisena aktivistina, jonka pyhäksi julistaminen on viime vuosina herättänyt keskustelua sekä puolesta että vastaan. Vuonna 2015 paavi Franciscus nimitti Dayta ”yhdeksi neljästä suuresta amerikkalaisesta” yhdessä Abraham Lincolnin, Martin Luther King Juniorin sekä Thomas Mertonin kanssa.
Dorothy Dayn elämä ei noudattanut kaikkein perinteisintä kaavaa, eikä hän säästynyt vaikeilta elämänkokemuksilta etsiessään Jumalaa ja elämän tarkoitusta. Elämäkerrassan A Long Loneliness Day kertoo olleensa aina viehättynyt radikaaleista elämäntavoista, kuten anarkismista, sosialismista sekä kommunismista. Day työskenteli toimittajana ja protestoi esimerkiksi pasifismin, naisten äänioikeuden sekä työläisten oikeuksien puolesta. Pitkä oikeudenmukaisuuden etsintä yhdistettynä rankkoihin elämänkokemuksiin toi Dayn lopulta katoliseen kirkkoon, jossa hän perusti sosiaalista oikeudenmukaisuutta edistävän The Catholic Worker -liikkeen.
Henkilökohtaisessa elämässään Dorothy Day kävi läpi monia myrskyisiä vaiheita. Daylla oli vaikeuksia henkilökohtaisissa suhteissaan ja yhdeksi traumaattisimmista kokemuksistaan hän on nimennyt tekemänsä laittoman abortin suhteessaan kirjoittaja Lionel Moisen kanssa. Tämän jälkeen Day avioitui sosialistisen The Masses -lehden päätoimittaja Berkeley Tobeyn kanssa, mutta liitto kesti vain alle vuoden.
Vuonna 1925 Day rakastui Forster Batterhamiin, jonka kanssa sai lapsen, Tamar Theresen, vuonna 1926. Dayn mukaan hänen tyttärensä syntymä avasi hänen silmänsä pyhyydelle ja rakkaudelle Jumalaa kohtaan.
Tämän rakkauden ja kiitollisuuden lopullinen kohde on Jumala, Day on kommentoinut kokemustaan.
Tyttärensä syntymän kautta Dorothy Day oppi ylistämään Jumalaa ja päätti kastaa lapsen katolisessa kirkossa, huolimatta siitä, että hänen miehensä Forster Batterham vastusti kiivaasti kaikenlaisia instituutioita ja erityisesti uskonnollisia sellaisia. Vain kuusi kuukautta tämän jälkeen Day päätti itsekin ottaa kasteen. Dayn liittyminen kirkkoon johti hänen eroamiseen miehestään Batterhamista, mutta elämäkertojen mukaan mies oli läsnä hänen elämässään loppuun asti.
Noin viisi vuotta näiden tapahtumien jälkeen Day tapasi ranskalaisen Peter Maurinin, joka kertoi hänelle katolisesta radikalismista ja yhdessä Dorothy Dayn kanssa he päätyivät perustamaan The Catholic Worker -liikkeen sekä samaa nimeä kantavan lehden. Maurin ja Day halusivat levittää radikaalia sanomaa oikeudenmukaisuudesta kristillisestä näkökulmasta vastalauseena kommunismille. The Catholic Worker Movement -jatkaa edelleen toimintaansa sekä sanomalehden että ”vieraanvaraisuuden talojen” kautta, joita liike perusti köyhille ja marginalisoiduille eli yhteiskunnasta syrjäytyneille ihmisille.
Dorothyn kyky nähdä kauneutta tavanomaisissa ja arkipäiväisissä asioissa sekä tapa pysähtyä ihailemaan tätä kauneutta on jotain, minkä hänet tunteneet muistavat hyvin. Dorothy Dayn elämää tutkinut Sandra Yocum Daytonin yliopistosta kirjoittaa The Conversation -nettisivuilla:
Esimerkiksi eräs kollegani on kertonut muistavansa elävästi, kuinka Day oli iäkkäämpänä istunut tuijottaen maljakkoon poimittuja villikukkia. Kukkien katoavainen kauneus oli tehnyt häneen syvän vaikutuksen.
Hengellisesti samansuuntainen ominaisuus oli Dorothy Dayn kyky nähdä Kristus kaikissa kärsivissä ja köyhissä, jotka kokoontuivat vieraanvaraisuuden taloissa. Day oli vakuuttunut siitä, että eukaristian lisäksi Kristus on läsnä kaikissa vähäisimmissä ja ilmestyi näin hänelle jokaisessa köyhässä ihmisessä, joka saapui vieraanvaraisuuden taloon.
Kyky nähdä Jumalan luomaa kauneutta kaikista vähäisimmissä on varmasti ollut yhteydessä Dayn omiin rankkoihin kokemuksiin ja vakaviin valintoihin hänen elämässään. Siten hänen elämänsä on vahva todistus toivosta ja Jumalan armon uudistavasta vaikutuksesta uskovan elämässä. Onkin rohkaisevaa lukea, kuinka pitkä etsintä ja vaikeat kokemukset ovat ajaneet Dayta kohti Jumalaa eivätkä ole vieneet häneltä kykyä nähdä Jumala ja hänen luomakuntansa kauneus kaikkialla ympärillään. Kolme vuotta ennen kuolemaansa Dorothy Day kirjoitti:
Millaisia todistuksia hänen rakkaudestaan näemme luomakunnassa kaikkialla ympärillämme! Jopa kaupungin yllä väriään vaihtava taivas tai puut, joita vangit ovat kasvattaneet Rikersin saarella, jotta ne sieltä vietäisiin istutettaviksi ympäri kaupunkia. Niin hauraita kuin ne ovatkin, kaikki ne kantavat todistusta Jumalasta. Ihmiset – koko ihmiskunta, jokainen omalla tavallaan.
Dorothy Dayn perustamaan The Catholic Worker liikkeeseen voi tutustua liikkeen nettisivuilla: https://www.catholicworker.org/ (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.). Liike tarjoaa mm. mahdollisuuksia toimia vapaaehtoisena vieraanvaraisuuden taloissa joistain kuukausista kestävistä ajanjaksoista jopa vuosien ajaksi.
Aino Salmi