Hyppää sisältöön

”Riskeeraan elämäni auttaakseni heitä, joita vainotaan heidän uskonsa tähden”

Ekumeeninen Vastuuviikko nostaa esiin ihmisoikeuksien puolustajia Suomesta ja maailmalta

Pakistanissa kristityt ovat alemman luokan kansalaisia

Sajid Christopher on katolilainen, joka puolustaa vainottujen kristittyjen ja muiden uskonnollisten vähemmistöjen oikeuksia Pakistanissa. Maan 217 miljoonan asukkaan väestöstä kristittyjä on 1,6 % eli vajaa 4 miljoonaa. Valtionuskonto on islam, johon kuuluu 96 % väestöstä. Sajid toimii Human Friends Organization (HFO) -nimisen järjestön toiminnanjohtajana ja National Minority Rights Network -verkoston kokoajana. HFO tukee kristittyjä ja uskonnollisia vähemmistöjä, joiden oikeuksia on poljettu, sekä edistää uskonnon- ja vakaumuksenvapautta, uskontodialogia ja yhteiskuntarauhaa. 

”Minulla on kutsumus auttaa vainottuja, koska Raamatussa sanotaan: ”Autuaita ovat ne, joita vanhurskauden tähden vainotaan, sillä heidän on taivasten valtakunta.” Seison vainottujen rinnalla tehden töitä heidän tasa-arvoisten oikeuksiensa toteutumiseksi. Riskeeraan oman elämäni auttaakseni heitä, jotka ovat joutuneet jumalanpilkkalain nojalla vangituiksi, ja heitä, joita vainotaan heidän uskonsa tai vakaumuksensa tähden.”

Lahoren alueella, jossa HFO toimii, on tehty tuhoisia pommi-iskuja kirkkoihin ja kristittyjen juhliin. Vuonna 2015 Pyhän Johanneksen katoliseen kirkkoon tehdyssä terrori-iskussa kuoli 22 ihmistä ja loukkaantui 80. Seuraavana vuonna kristittyjen pääsiäisjuhlaan tehdyssä iskussa kuoli 79, joista 29 oli lapsia. Sajid arvelee iskujen johtuneen uskonnollisten vähemmistöjen tilan kutistumisesta ja ääriliikkeiden kasvusta. Yleisesti ottaen kristittyjä pidetään Pakistanissa alemman luokan kansalaisina, jotka tekevät likaiset työt. Heihin kohdistuu paljon ennakkoluuloja ja syrjintää. 

Jumalanpilkkasyytös voi tuhota elämän

Keskeinen osa Sajidin työtä on auttaa jumalanpilkkasyytöksen tai -tuomion saaneita. Pakistanissa on voimassa jumalanpilkkalaki, jota käytetään usein väärin kristittyjä vastaan. Tämän seurauksena monet viattomat joutuvat vankilaan ja heidän perheensä joutuvat pakenemaan. Jumalanpilkkasyytöksen nojalla voidaan tuomita jopa kuolemaan. Vankilasta vapautumisen jälkeenkin jumalanpilkkasyytöksen tai -tuomion saaneita vainotaan, joten he joutuvat perheineen piiloutumaan, eivätkä voi enää jatkaa entistä elämäänsä. 

HFO pyrkii vaikuttamaan viranomaisiin uskonnonvapausloukkausten loppumiseksi ja lainsäätäjiin uskonnollisten vähemmistöjen oikeuksien suojelemiseksi ja edistämiseksi. Järjestö tarjoaa myös laillista apua jumalanpilkkasyytteen saaneille, pakkokäännytetyille ja uskonnollisesta syrjinnästä kärsiville sekä järjestää majoitusta, neuvontaa ja kuntoutusta uskontoperäisten ihmisoikeusloukkausten uhreille. Työ ei ole helppoa eikä turvallista. ”Moni, joka on yrittänyt muuttaa Pakistanin jumalanpilkkalakia, on murhattu. Myös minä ja muut työntekijämme olemme saaneet uhkauksia. Vaikka teemme voitavamme turvallisuutemme takaamiseksi, tekemämme työ on silti vaarallista. En kuitenkaan pelkää uhkauksia, koska ihmisoikeuspuolustajana toteutan kutsumustani. Olen valmis uhraamaan kaiken edistääkseni ihmisoikeuksia”, kertoo Sajid. 

Ekumeeninen vastuuviikko nostaa esiin ihmisoikeuksien puolustajia

Ekumeeninen vastuuviikko on kirkkokuntien ja monien kristillisten järjestöjen yhteinen ihmisoikeuskampanja, jossa kirkot toimivat oikeudenmukaisemman maailman puolesta. Vuodesta 1979 alkaen vuosittain toteutetun Vastuuviikon tarkoitus on saada ihmiset pohtimaan, kyselemään ja arvioimaan omaa elämäntapaansa suhteessa maailman tilaan. Myös katolinen kirkko ja Caritas osallistuvat Vastuuviikon järjestämiseen.

Ekumeenista Vastuuviikkoa vietetään tänä vuonna 18.-25.10. teemalla Ihmisoikeuspuolustajat. Ihmisoikeuspuolustaja on henkilö, joka puolustaa ihmisoikeuksia rauhanomaisesti. Vastuuviikon kampanjassa nostetaan esille ihmisoikeuspuolustajia Suomesta ja maailmalta ja rohkaistaan jokaista puolustamaan ihmisoikeuksia rauhanomaisesti omassa elinpiirissään.

Ihmisoikeuksien puolustaminen on itsessään oikeus, joka on kirjattu vuonna 1998 hyväksyttyyn YK:n ihmisoikeuspuolustajia koskevaan julistukseen. Julistus myös velvoittaa valtioita suojelemaan ihmisoikeuspuolustajia. Oikeus puolustaa ihmisoikeuksia on kuitenkin uhattuna kaikkialla maailmassa. Viime vuosina ihmisoikeuksien puolustamisesta on tullut yhä vaikeampaa ja monille myös yhä vaarallisempaa: Kaikkein selkeimmin tämä näkyy kuolonuhrien määrässä. Vuonna 2019 eri puolilla maailmaa murhattiin 321 ihmisoikeuspuolustajaa – 165 ihmistä enemmän kuin vuonna 2015.

Ihmisoikeuspuolustajien työtä rajoittavat monet tahot: valtaan ripustautuvat hallitukset, aseelliset ryhmät, suuryritykset ja ääriliikkeet. Väkivallan uhka on vain yksi tapa rajoittaa ihmisoikeuspuolustajien toimintaa. Vallanpitäjät löytävät yhä uusia keinoja kriittisten äänten vaientamiseksi. Monissa maissa ihmisoikeuspuolustajia tuomitaan pitkiin vankeustuomioihin perättömin syyttein. Esimerkiksi Iranissa ihmisoikeuspuolustajille on langetettu 10 vuoden tuomioita, koska he ovat olleet yhteydessä kansainvälisiin ihmisoikeusjärjestöihin tai esimerkiksi YK:n elimiin.

Miten voit itse puolustaa ihmisoikeuksia?

  • Osallistu Vastuuviikon tapahtumiin ja tutustu sen verkkosivuihin. Kerro kuulemastasi elinpiirissäsi.
  • Rukoile ihmisoikeuspuolustajien ja ihmisoikeuksien toteutumisen puolesta.
  • Tunne ihmisoikeutesi äläkä hyväksy niiden kaventamista. Käytä vaikuttamisen keinoja – äänestä.
  • Jos sinulla on lapsia, kysy opettajalta, millä tavoin ihmisoikeudet ovat esillä opetuksessa.
  • Osallistu ihmisoikeuksien edistämiseen tähtääviin kampanjoihin verkossa, somessa ja kadulla. 
  • Älä hyväksy vihapuhetta tai syrjintää verkossa, omassa lähipiirissäsi tai julkisissa tiloissa. Jos joudut todistamaan syrjintää tai vihapuhetta, koita asettua syrjinnän uhrin puolelle. Blokkaa häiriköt somesta.
  • Ota selvää, millaisia ihmisoikeusvaikutuksia ostamillasi tuotteilla on. 
  • Tue ihmisoikeusjärjestöjen ja -aktivistien toimintaa lahjoittamalla.* 

Lisää Ekumeenisesta vastuuviikosta ja sen tapahtumista: www.vastuuviikko.fi (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)

Suomen Caritas ry.

Jaa somessa:


Muut aihepiirit